• BIST 100

    15124,55%0,02
  • DOLAR

    43,18% 0,04
  • EURO

    50,32% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6405,99% -0,37
  • Ç. ALTIN

    10352,53% -0,20

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

15 Eylül 2023, Cuma 18:00
15 Eylül 2023, Cuma 18:00
Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

Suudi Arabistan’a ihracatın daha da artırılması için TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, “Suudi yetkililerle iki ülke arasında artan ticaret hacmini nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini görüştük” dedi.
GAİB Koordinatör Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’a bu yıl sekiz ayda yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Kileci, Suudi Arabistan pazarında gösterilen bu performansı daha ileri taşımak için tüm imkanları kullandıklarını söyledi.
TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Gıda, demir-demir dışı metaller, tekstil ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 43 firmanın temsilcilerinden oluşan heyet, 150 Suudi iş insanı ile 300’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’la ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uzun zamandır çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın ortaya koyduğu iradenin ihracatçılara da ışık tuttuğunu belirten Kileci, “Temmuz ayında Ticaret Bakanımız Ömer Bolat başkanlığındaki heyet, Suudi Ticaret Bakanı Majid Al Qasabi, Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Sanayi ve Madencilik Bakanı Bandar Alkhorayef ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Ticaret Bakanlığımız bu yıl Suudi Arabistan’da düzenlenen 27 uluslararası fuarı destek çerçevesine aldı. Yine Bakanlığımız koordinasyonunda Suudi Arabistan’a dört sektörel ticaret heyeti ve üç özel nitelikli alım heyeti gerçekleştirildi. Bakanlığımız koordinasyonu ve TİM’in bu gayretli çalışmaları sonucunda ülkemizin Suudi Arabistan’a sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla 1,5 milyar dolara yaklaştı. Bölgemizin ihracatı ise 7 kattan daha fazla artarak 212 Milyon dolara ulaştı. Yakaladığımız bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihlerinde Riyad’a bir heyet daha düzenledik. İhracat Genel Müdürümüz Mehmet Ali Kılıçkaya’nın da katıldığı görüşmelerde Suudi yetkililerle iki ülke arasında ticaret hacmini daha ileriye nasıl taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini ele aldık. Verimli geçen görüşmeler sırasında iki ülkenin iş insanları arasında yeni iş birliklerinin doğduğunu görmek bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
Ekim ayında 70 kişilik Suudi alım heyeti İstanbul’a gelecek
Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan özelindeki faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte de hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve TİM’in organizasyonu ile 8-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da bir alım heyeti programı düzenleyeceklerini bildiren Kileci, “Riyad Ticaret Odası üyelerinden oluşan 70 kişilik heyeti misafir edeceğimiz bu etkinliğe tüm ihracatçılarımızı bekliyoruz. Suudi Arabistan ile ticaretimizin gelişmesinde bize ışık tutan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a, organizasyonlarda emeği geçen yetkililerle, heyete katılım sağlayan iş insanlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bitlis Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine tepki

Ocak ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

Yetimler Vakfı Miraç Kandili'nde yetimleri unutmadı

Söylemez: Memuru ezerek enflasyonla mücadele edilemez

Ankara, Suudi Arabistan–Pakistan ittifakına katılmayı değerlendiriyor

Gazze Şeridi Yönetimi Ulusal Komitesi üyeleri kimlerdir?

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi Demir: Ücrette denge, gelirde adalet, işyerinde huzur istiyoruz

MASKİ’den Kuluncak’a 400 milyon Tl’lik Altyapı Yatırımı

Bakan Ersoy çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya geldi

87 yaşındaki hastadan 4,5 kiloluk tümör alındı

Merkez Bsı rezervleri açıklandı

Mardin Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine karşı basın açıklaması

Memur-Sen’den kamuda ücret reformu çağrısı: Ücrette denge yoksa huzur olmaz

Miniklerden Miraç Kandili etkinliği

Battalgazi’de karla mücadele çalışmaları devam ediyor

Batman'da kadınlara yönelik okuma yazma kursu

Eğitimci Sarıtaç: Basın kamu vicdanının, eğitim ise geleceğin teminatıdır

Batman'da tıbbi acil çağrı yönetimi eğitimi verildi

Fransa, ilk askeri birliğini Grönland'a gönderdi

Batman'da kar engeline rağmen hayat kurtaran müdahale

Diyarbakır Memur-Sen'den kamu personel sistemine reform çağrısı

İki uçlu duygu durum bozukluğu nedir? Görülen belirtiler nelerdir?

Umut Kervanı Kahramanmaraş, Miraç Kandili nedeniyle gıda ve kırmızı et dağıttı

Üniversite öğrencilerinden 3 yılda lisans modeline destek

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Miraç gecesi Gazze için bir çare kapısı olsun

Dışişleri Bakanı Fidan: Filistinlilerin huzuru önceliğimiz

Tayland’da iki gün içinde ikinci vinç kazası: 2 kişi daha öldü

Memur-Sen Gaziantep Şubesi'nden kamuda ücret ve gelir adaletsizliğine sert çıkış

Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine tepki

Kızaran gözleri hafife almayın: Kış aylarında çocukları bekleyen tehlike

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bitlis Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine tepki

Ocak ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

Yetimler Vakfı Miraç Kandili'nde yetimleri unutmadı

Söylemez: Memuru ezerek enflasyonla mücadele edilemez

Ankara, Suudi Arabistan–Pakistan ittifakına katılmayı değerlendiriyor

Gazze Şeridi Yönetimi Ulusal Komitesi üyeleri kimlerdir?

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi Demir: Ücrette denge, gelirde adalet, işyerinde huzur istiyoruz