• BIST 100

    14048,39%0,46
  • DOLAR

    42,67% 0,18
  • EURO

    50,08% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5854,78% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9291,43% 0,00

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

15 Eylül 2023, Cuma 18:00
15 Eylül 2023, Cuma 18:00
Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

Suudi Arabistan’a ihracatın daha da artırılması için TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, “Suudi yetkililerle iki ülke arasında artan ticaret hacmini nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini görüştük” dedi.
GAİB Koordinatör Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’a bu yıl sekiz ayda yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Kileci, Suudi Arabistan pazarında gösterilen bu performansı daha ileri taşımak için tüm imkanları kullandıklarını söyledi.
TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Gıda, demir-demir dışı metaller, tekstil ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 43 firmanın temsilcilerinden oluşan heyet, 150 Suudi iş insanı ile 300’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’la ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uzun zamandır çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın ortaya koyduğu iradenin ihracatçılara da ışık tuttuğunu belirten Kileci, “Temmuz ayında Ticaret Bakanımız Ömer Bolat başkanlığındaki heyet, Suudi Ticaret Bakanı Majid Al Qasabi, Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Sanayi ve Madencilik Bakanı Bandar Alkhorayef ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Ticaret Bakanlığımız bu yıl Suudi Arabistan’da düzenlenen 27 uluslararası fuarı destek çerçevesine aldı. Yine Bakanlığımız koordinasyonunda Suudi Arabistan’a dört sektörel ticaret heyeti ve üç özel nitelikli alım heyeti gerçekleştirildi. Bakanlığımız koordinasyonu ve TİM’in bu gayretli çalışmaları sonucunda ülkemizin Suudi Arabistan’a sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla 1,5 milyar dolara yaklaştı. Bölgemizin ihracatı ise 7 kattan daha fazla artarak 212 Milyon dolara ulaştı. Yakaladığımız bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihlerinde Riyad’a bir heyet daha düzenledik. İhracat Genel Müdürümüz Mehmet Ali Kılıçkaya’nın da katıldığı görüşmelerde Suudi yetkililerle iki ülke arasında ticaret hacmini daha ileriye nasıl taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini ele aldık. Verimli geçen görüşmeler sırasında iki ülkenin iş insanları arasında yeni iş birliklerinin doğduğunu görmek bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
Ekim ayında 70 kişilik Suudi alım heyeti İstanbul’a gelecek
Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan özelindeki faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte de hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve TİM’in organizasyonu ile 8-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da bir alım heyeti programı düzenleyeceklerini bildiren Kileci, “Riyad Ticaret Odası üyelerinden oluşan 70 kişilik heyeti misafir edeceğimiz bu etkinliğe tüm ihracatçılarımızı bekliyoruz. Suudi Arabistan ile ticaretimizin gelişmesinde bize ışık tutan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a, organizasyonlarda emeği geçen yetkililerle, heyete katılım sağlayan iş insanlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"Hanuka" bahanesiyle 8 gün boyunca Mescid-i Aksa'ya baskın hazırlığı

Uzm. Dr. Eşenli: Sürekli susama ve yorgunluk diyabet habercisi olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumun Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı geldi

Batman'da abart egzoz denetiminde 5 araç sürücüsüne ceza kesildi

Tayland ve Kamboçya arasında gerilim tırmanırken, Trump ne yapmaya çalışıyor

Siyonist rejimden Lübnan'a geniş çaplı saldırı hazırlığı

Bakan Güler, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

İSPARK ücretlerine yüzde 62,5’e varan zam

Trump'tan Kiev ve Moskova'ya tepki: Sonu gelmeyen toplantılardan sıkıldım

Gazze’de çadırların üzerine duvar çökmesi sonucu iki kişi şehit oldu

Motorinde 2 liralık indirim bekleniyor

Rekabet Kurumu, rekabet cezalarının alt sınırını belirledi

Gaziantep'te cezası bulunan şahıs yakalandı

Asgari ücret pazarlığı başlıyor: Milyonların gözü ilk toplantıda

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Gaziantep'te kapkaçılık yapan şahıs yakalandı

Trump’tan Venezuela’ya yeni yaptırım: Petrol tankerlerine ve Maduro’nun akrabalarına baskı

Euro kritik seviyeyi aştı

29 ilde uyuşturucu operasyonları: 345 gözaltı

Meteoroloji'den uyarı: Kuzey ve doğuda yağış, iç kesimlerde sis bekleniyor

Japonya açıklarında 6,7 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı verildi

BM: Gazze halkı ağır toplumsal travmayla karşı karşıya

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi: Gazze savaşı gazeteciler için en kanlı dönem

HAMAS: Gazze'de yeniden imarın engellenmesi büyük bir felakete dönüştü

Siyonist rejim ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de 3 şehit, çok sayıda yaralı

Rektör atamaları Resmi Gazete'de

Nijerya’da Lassa ateşi hastalığında can kayıpları artıyor

Sivas’ta göçmen kaçakçılığı operasyonunda 18 kişi tutuklandı

ABD'den Pakistan'ın F-16 filosunun modernizasyonu için askeri teknoloji satışına onay

Uşak’ta otomobilin çarptığı 3 kişi hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


"Hanuka" bahanesiyle 8 gün boyunca Mescid-i Aksa'ya baskın hazırlığı

Uzm. Dr. Eşenli: Sürekli susama ve yorgunluk diyabet habercisi olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumun Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı geldi

Batman'da abart egzoz denetiminde 5 araç sürücüsüne ceza kesildi

Tayland ve Kamboçya arasında gerilim tırmanırken, Trump ne yapmaya çalışıyor

Siyonist rejimden Lübnan'a geniş çaplı saldırı hazırlığı

Bakan Güler, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu