-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,17% 0,15
-
EURO
50,94% 0,04
-
GRAM ALTIN
7263,15% 0,80
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
Türkiye’de Ticari Elektrikli Araçlara Yönelik Teşvik İhtiyacı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye’de Ticari Elektrikli Araçlara Yönelik Teşvik İhtiyacı
Avustralya hükümeti, ülke ekonomisinin karbon emisyonunu azaltma hedefi doğrultusunda ticari elektrikli araçlar (EV) için kredi desteği sağlayacağını duyurdu. Türkiye’de de benzer bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiği düşünülüyor.
Avustralya İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Chris Bowen, yaptığı açıklamada çiftçilere, nakliye şirketlerine ve diğer küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik ticari elektrikli araç kredilerinin desteklenmesi amacıyla hükümetin 50 milyon Avustralya doları (yaklaşık 31 milyon ABD doları) fon sağlayacağını belirtti.
Hükümetin Temiz Enerji Finansman Kurumu aracılığıyla yürüteceği bu planla, Avustralya’daki sürücülerin daha temiz, çevre dostu ve maliyet açısından avantajlı araçlara erişiminin artırılması hedefleniyor. Bu tür adımların karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, enerji verimliliğini artırarak işletmelere uzun vadede mali tasarruf sağladığı biliniyor.
Türkiye’de Uygulanabilir Mi?
Türkiye, yenilenebilir enerji projeleri ve otomotiv sektöründeki yerli üretim çalışmalarıyla son yıllarda önemli adımlar attı. Yerli otomobil markası TOGG’un piyasaya sürülmesiyle birlikte elektrikli araç kullanımında yeni bir dönemin başladığı belirtiliyor. Ancak ticari araç segmentinde, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin elektrikli araçlara geçişini teşvik edecek destek mekanizmaları sınırlı.
Ticari elektrikli araçlara yönelik krediler, çiftçiler, nakliye şirketleri ve diğer işletmeler için bir teşvik unsuru olabilir. Türkiye’de bu tarz bir uygulamanın hayata geçirilmesi, hem karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmak hem de işletmelerin enerji maliyetlerini düşürmek açısından büyük fayda sağlayabilir.
Uzmanlar, Türkiye’de elektrikli araç altyapısının geliştirilmesi ve devletin teşvik politikalarını artırmasının, hem çevresel hem de ekonomik kalkınma açısından önemli bir rol oynayacağını ifade ediyor. Avustralya örneği, Türkiye’nin bu alanda atabileceği adımlar için bir model olarak değerlendiriliyor.
Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok
Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem
Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde
Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi
ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü
DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı
Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği
Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu
Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor
Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu
Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit
Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı
TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada
Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı
Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı
Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek
Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek
Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu
İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı
Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı
HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat
Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor
Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı
Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu
Yükleniyor






