8876,22%-0,98
34,24% 0,31
37,45% -0,07
2928,22% 1,36
4875,20% 0,83
Türkiye'den sosyal medya platformlarına uyarı: Yaptırım uygularız
Sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getiren sosyal medya yasası 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Ardından bazı sosyal medya devleri Türkiye’de temsilci bulundurmayacağını açıkladı. Yasaya göre bu kurala uymayan teknoloji devlerine kademeli olarak yaptırımlar uygulanacak. Özellikle kullanıcılar tarafından paylaşılan görüşlerde bu platformların kararlarında ısrar etmeleri halinde yaptırımların kendilerine uygulanamayacağı yönündeydi.
'KURALLARA UYMAYANLARA YAPTIRIMLAR VAR'
Bu beklentinin yersiz olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Önümüzde aşamalı bir süreç var. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Farklı beklentilere girmek çok yanlış. Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum ama burası da bir kurallar devleti. Yasa yürürlüğe girdi ve uymayanlara bazı yaptırımlar var. Temsilci bulundurmak zorundalar. Şimdi bekleyeceğiz. Her aşama ne gerektiriyorsa birer birer yapacağız. Yani yasanın getirdiklerini sonuna kadar uygulayacağız. Umarım iş oraya kadar gitmez. Aynı zamanda da arkadaşlarımız bu platformlarla görüşmelerini hala sürdürüyorlar. O konuda devam eden bir süreç var. İletişim sürüyor şeklinde konuştu.
YASA NE GETİRDİ?
Sosyal medya yasasına göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak. Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak. Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak. Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında. Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak. Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve 'kişilik haklarına saldırı' olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.
'CANLI DERSLERE HAZIRLIKLI OLACAĞIZ'
Bakan Karaismailoğlu, bakanlığının çalışmalarını bir grup gazeteciye değerlendirdi. Kırsalda bazı yerlerde online dersler konusunda sıkıntı olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, 'Onunla ilgili GSM şirketleri olsun, bizim Telekom’un sabit hatları ile alakalı çok ciddi çalışmalarımız var. Okulların açılmadığı süreç içinde açığa çıktı. Gelen şikayetler üzerinde çalışmalarımız sürüyor. İki şeritlik yola siz on şeritlik araç vermeye çalıştığınız ama normalde oranın iki şerit ihtiyacı da iki şerit. Biz onlara hazırlıklı olacağız. BTK üzerinden hepsini yönetiyoruz' ifadesini kullandı.
'5A KASIMDA UZAYDA'
Yerli ve milli uydu da gelinen noktayı değerlendiren Karaismailoğlu şunları söyledi: '5A uydusu 30 Kasım’da fırlatılacak. Peşinde 5B’de devam ediyor. O da SpaceX’den fırlatılacak. 5B de biraz internet ve haberleşme ağırlıklı ve fırlatılması haziran gibi planlanıyor. Bunlarla beraber 6 tane aktif uydumuz oluyor. Yerli ve milli 6A uydumuzun imalatı TUSAŞ’ta devam ediyor. Tamamen yerli olan uydumuzu 2022 yılında fırlatması planlıyoruz.'
'ÇAMLICA KULELERİ HALKA AÇILACAK'
Çamlıca kulesinin Avrupa’nın en yüksek kulesi olacağını belirten Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi: '369 metre, onun üst kısmındaki anten 170 metre. Çok teknolojik bir kule. Yayınların hepsi kuleye alındı. Devasa antenleri buradan söktük. 100 radyo tek kulede aynı anda yayın yapıyor şu anda. Kule halka açılacak.'
'TREN KAZALARINI YAKINDAN İZLİYORUZ'
Tren kazalarının olmaması için çok uğraştıklarını belirten Bakan, 'En son kaza bireysel hatadan dolayı gözüküyor ama yine de olmaması gerekiyor. İnşallah bir daha yaşamayacağız bunları. Arkadaşlarımızın ilk izlenimleri makinist hatasından yana olduğu ama onu da kapsamlı inceliyoruz' dedi.