• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Türkiye'nin deniz stratejisi: Denizlerde kime karşı konuşlanıyor?

03 Ocak 2026, Cumartesi 09:14
03 Ocak 2026, Cumartesi 09:14
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ankara'nın son yıllarda hızla büyüttüğü deniz gücü, sadece savunma refleksinin ürünü değil; enerji, jeopolitik kuşatma ve bölgesel güç mücadelesinin dayattığı stratejik bir zorunluluk. Türkiye artık karada değil, denizde sınanıyor.

Türkiye için denizler uzun yıllar boyunca doğal bir sınırdan ibaretti. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde güvenlik anlayışı kara merkezli şekillenirken, donanma ikincil bir rol üstlendi.

Bu yaklaşım, hem Osmanlı'nın son dönemindeki deniz yenilgilerinin bıraktığı travmadan hem de NATO şemsiyesi altında sağlanan güvenlik konforundan beslendi. Ancak bu denge, 21. yüzyılla birlikte hızla değişti.

Doğu Akdeniz'de keşfedilen hidrokarbon rezervleri

Doğu Akdeniz'de keşfedilen hidrokarbon rezervleri, Ege'de kronikleşen egemenlik tartışmaları ve Karadeniz'in yeniden büyük güç rekabetine sahne olması, Türkiye'yi deniz merkezli düşünmeye zorladı.

Bu noktada "Mavi Vatan" kavramı, bir slogan olmaktan çıkıp stratejik çerçeveye dönüştü. Ankara'nın yaklaşımı, denizleri artık savunulacak bir arka bahçe değil, doğrudan ulusal güvenliğin ön cephesi olarak tanımlıyor.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı, Türkiye'nin deniz gücünün önemini fark ettiği kırılma anıydı. Ancak asıl dönüşüm, son on yılda yaşandı.

TCG Anadolu'nun hizmete girmesi

Yerli savunma sanayiinin güçlenmesiyle birlikte deniz kuvvetleri, sadece bölgesel değil, uzak denizlerde de varlık gösterebilecek bir yapıya evrildi. TCG Anadolu'nun hizmete girmesi, bu zihinsel dönüşümün sembolik değil, operasyonel bir eşik olduğunu ortaya koydu.

Ankara'nın deniz stratejisi üç ana hatta şekilleniyor. Birincisi, Karadeniz'de denge politikası. Türkiye burada hem Montrö rejiminin bekçisi hem de NATO–Rusya geriliminin denge unsuru olarak hareket ediyor. İkincisi, Doğu Akdeniz ve Ege. Bu hat, Türkiye'nin en kırılgan ama aynı zamanda en iddialı olduğu alan. Yunanistan merkezli deniz kuşatması algısı, Ankara'yı daha sert ve caydırıcı bir deniz duruşuna itiyor. Üçüncü hat ise Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'na uzanan uzak deniz vizyonu. Somali'deki askeri varlık ve deniz görev grupları, Türkiye'nin artık sadece yakın çevresini değil, ticaret yollarını da korumayı hedeflediğini gösteriyor.

Ankara'nın hareket serbestisi

Ancak bu genişleme iddiasının ciddi sınırları bulunuyor. Coğrafya, Türkiye'nin en büyük handikapı. Ege'deki ada dizilimi, donanmanın manevra alanını daraltırken, Akdeniz'de oluşan çok taraflı ittifaklar Ankara'nın hareket serbestisini sınırlıyor. Ayrıca ekonomik baskılar, uzun vadeli deniz projelerinin sürdürülebilirliğini zorlayan temel faktörlerden biri olmaya devam ediyor.

Buna rağmen Türkiye'nin yönelimi net: Deniz gücü artık bir tercih değil, zorunluluk. Ankara, denizlerde geri çekilmenin sadece enerji kaybı değil, jeopolitik kuşatmayı kabullenmek anlamına geldiğinin farkında. Bu nedenle deniz kuvvetlerine yapılan yatırımlar, kısa vadeli askeri kazanımlardan ziyade, uzun soluklu bir stratejik hayatta kalma planının parçası olarak okunmalı.

Sonuç olarak Türkiye, "denize açılan bir kara devleti" olmaktan çıkıp, denizi kimliğinin parçası haline getirmeye çalışıyor.

Bu süreç tamamlandığında Ankara'nın karşısında tek soru kalacak: Mavi Vatan, korunacak bir alan mı olacak, yoksa Türkiye'nin yeni güç projeksiyonunun ana sahnesi mi? (İLKHA)

Türkiye’nin en yüksek kar kalınlığı olan noktalar belirlendi

Cep telefonlarında IMEI krizi büyüyor: Sektör temsilcilerinden IMEI barışı talebi

Şanlıurfa’da mimarlığın geleceği masaya yatırıldı

Vancouver–Delhi uçağında güvenlik alarmı: Pilotun alkollü olduğu tespit edildi

Batman'da çöp birikintisi tepki çekiyor

Gaziantep'te 2025'in kazaları KGYS'ye yansıdı

İLİTAM adayları: Sınav ertelenmeli ya da online yapılmalıydı

Şanlıurfa’da Ebu Ubeyde posterleri asıldı

Vali Hasan Şıldak’tan sis, buzlanma ve kış lastiği uyarısı

Adana Sarıçam’da Aralık ayı asayiş bilançosu açıklandı

Adana’da yapılan denetimlerde 8 bin 694 sürücüye trafik cezası kesildi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Sevim: Kar ve buzlanmalara karşı uyardı

Gaziantep'te uyuşturucu satmaktan aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de 95 köy yolunu açma çalışmaları sürüyor

Trump: Venezuela operasyonu başarıyla sonuçlandı, Maduro ve eşi yakalandı

İran’dan ABD’ye tepki: ABD'nin askeri müdahalesini kınıyoruz

"Huzur İstanbul" uygulamasında 816 kişi gözaltına alındı

Karla kaplı köyde jandarma helikopteriyle hasta tahliyesi

Ateşkesi hiçe sayan siyonist rejim Gazze'yi yeniden bombaladı

BM’den işgal rejimin STK faaliyetlerini engellemesine tepki

Batman'da doğaya tonlarca yem bırakıldı

Trump “ulusal güvenlik” gerekçesiyle satın alımı engelledi

Soğuk havada sessiz canlara vefa

Bingöl Genç itfaiyesi 2026’yı “Afetlerle Mücadele, Tatbikat ve Ağaçlandırma Yılı” ilan etti

Beslenme Uzmanı Şahin: Lahana turşusu tok tutuyor

Bursa’da 75 kilometre hızındaki fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiliyor

İmran Han yanlısı protestolar davasında gazetecilere müebbet hapis

​Venezuela'dan ilk açıklama: ABD'nin askeri saldırganlığını reddediyoruz

Mersin’de “change araç” çetesine operasyon: 14 tutuklama

​İran-Pakistan sınırında çatışma

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye’nin en yüksek kar kalınlığı olan noktalar belirlendi

Cep telefonlarında IMEI krizi büyüyor: Sektör temsilcilerinden IMEI barışı talebi

Şanlıurfa’da mimarlığın geleceği masaya yatırıldı

Vancouver–Delhi uçağında güvenlik alarmı: Pilotun alkollü olduğu tespit edildi

Batman'da çöp birikintisi tepki çekiyor

Gaziantep'te 2025'in kazaları KGYS'ye yansıdı

İLİTAM adayları: Sınav ertelenmeli ya da online yapılmalıydı