• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Türkiye’nin ilk Kıbrıs Barış Anıtı ve Ersin Tatar Parkı Diyarbakır’da yapıldı

23 Kasım 2022, Çarşamba 07:25
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Türkiye’nin ilk Kıbrıs Barış Anıtı ve Ersin Tatar Parkı Diyarbakır’da yapıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye’nin ilk Kıbrıs Barış Anıtı ve Ersin Tatar Parkı Diyarbakır’da yapıldı

Diyarbakır Bağlar Belediyesi tarafından, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Diyarbakırlı şehit ve gazilerin anısına yaptırılan Kıbrıs Barış Anıtı ve Ersin Tatar Parkı projesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı törenle açıldı.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Diyarbakırlı şehit ve gazilerin anısı Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde hayata geçirilen park projesi ve Türkiye’de bir ilk olan Kıbrıs Barış Anıtı’nda yaşatılacak.
Törende gazetecilere açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılışı yapılan parka adının verilmesinden gurur duyduğunu belirtti. Tatar, “Böyle halk parkının açılışıyla birlikte benim adımın verilmesi çok onur edicidir. Kıbrıs Türk halkının da buradaki sevgisi ve Diyarbakırlıların bize gösterdiği hürmetten dolayı tüm Diyarbakırlılara teşekkür ediyorum. Bu park aramızdaki muhabbetin daha da artmasına vesile olacaktır. Bu bakımdan önemli buluyorum. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen 4 Diyarbakırlı kardeşimizin hatırına ve aynı zamanda 500’e yakın bu bölgeden Kıbrıs Barış Harekatı’na katılıp gazi olanlara da buradaki anıt, onların gösterdiği kahramanlıkları ifade ediyor. Esasında Diyarbakır’dan bütün Türkiye’ye bu mesaj gidiyor. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıs’ta yeni dönemin başladığını söyleyen Tatar, “Mehmetçiklerin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda gösterdikleri büyük fedakarlıklarla Kıbrıs’ta yeni dönem başladı. Bu harekattan sonra KKTC’nin temelleri atıldı. Böylelikle 15 Kasım 1983 yılında bütün dünyaya bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü ve egemenlik haklarımızı açıkladık. Türkiye Cumhuriyeti’nin buna tamamıyla sahip çıkması ve şu anda da yürütmekte olduğumuz yeni siyaset artık Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki ayrı devletin iş birliğiyle ancak bir anlaşmanın olabileceğini açıkladık. Artık federal anlayışla bir çözüm modelinin geride kaldığını, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Eylül’de New York’ta yaptığı tarihi konuşmayla bütün dünyaya ve uluslararası topluma KKTC’yi tanıma vaktinin geldiğini duyurdu. Bütün bu mücadelenin esasında son yıllardaki önemli çalışmaların ve siyasetin daha da benimsenmesiyle milletçe KKTC’ye sahip çıkmamızdır” diye konuştu.

“Olumsuz bir sorunda F-16’lar yanımızda”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlanması üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’nin yanında olduğunu ifade eden Tatar, “Dünyadaki çeşitli gelişmelere baktığımızda bir takım talihsiz gelişmelerin de olduğunu görüyoruz. 1974’ten sonra Amerika’nın silah ambargosunun kaldırılmasıyla elbette bir takım farklı değerlendirmeler olmuştur. Kimilerine göre Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Amerika’ya ve Avrupa Birliği’ne bağlılığını ispat etmesi dolayısıyla böyle bir mükafatın hiçbir anlamı yok. Küçücük adada daha fazla silahlanmalarıyla elbette Türkiye Cumhuriyeti’nin ve bizlerin seyirci kalmasını beklemesinler. Muharrik adımlar atıldığında orada elbette arzu edilmeyen olaylar olacaktır. İnşallah öyle bir duruma gelmez. Şu anda bu konuya ilişkin haberler söz konusu. Ama böyle bir durumun kimseye fayda sağlamayacağını hepimiz biliyoruz. Akşam komutanımızla konuştuğumuzda ‘olası bir sorunda F-16’larımız 5 dakikada, 10 dakikada ise Mehmetçik oradadır’ dedi. Dolayısıyla bizlerle mücadelelerini dikkat alabilirler ama Türkiye ile mücadelelerinde bu yaptıkları boşunadır. Bu gibi konularda dikkatli olmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurlarına yönelik başlattığı Pençe Kılıç Hava Harekatı hakkında konuşan Tatar, “Geçen günlerde yapılan harekatın, bütün dünyanın gözleri önünde Türkiye’nin ansızın neler yapabileceğinin bir ifadesidir. Dolayısıyla terör örgütlerinin İstiklal Caddesi’nde yaptıkları saldırıların ve çirkinliklerin bizim tarafımızdan da lanetlendiğini buradan belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Barış Anıtı ve Ersin Tatar Parkı’nın açılış töreninde konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su ise şunları söyledi:
“Mehmetçiğimiz Kıbrıs Barış Harekatı’na, oradaki kardeşlerimizi ve soydaşlarımızı uğradıkları zulümden kurtarmak için katıldı. Türkiye’nin her yerinde Mehmetçiğimiz Barış Harekatına katılmış ve bu harekatta Diyarbakır ilimizden de bu harekatta oradaki kardeşlerimiz için 4 Mehmetçiğimiz şehadet şerbetini içmiş, 533 Mehmetçiğimiz de gazilik unvanını almıştır. Açılışını gerçekleştireceğimiz bu park aynı zamanda şehitlerimizin adının da yaşayacağı anıtının bir park olarak tarihe geçmiş olacak.”
Bağcılar Mahallesi Havaalanı istikametinde 35 bin metrekarelik alanda inşa edilen çok amaçlı park projesinin açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti İl Başkanı Mehmet Şerif Aydın, Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
[gallery ids=',62448,62449,62450,62451,62452,62453,62454,62455,62456']

Şırnak'ta Hz. Nuh'u anma programı binlerce kişinin katılımı ile Cudi Dağı'nda gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Başbağlar şehitleri ümmetin onurudur, izzetidir

Teşhirciliğin son bulması için Saraçhane'de toplandılar

HAMAS: israil, ateşkes süreci devam etmesine rağmen Gazze'de soykırıma devam ediyor

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek için önemli adımlar attık

Fransız polisinden göçmen botuna insanlık dışı müdahale

Balıkesir'de feci kaza: 6 yaralı

Suriye Lazkiye'de orman yangını

Çanakkale Bozcaada'da 3.9 büyüklüğünde deprem

Mardin’de akaryakıt yüklü tankerin dorsesi düştü

Rusya'da askeri havaalanına saldırı düzenlendi

Malatya'da otomobil dereye uçtu: 2 yaralı

Gaziantep'te kaçak kazıya 9 gözaltı

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü aşure ikramında bulundu

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep il Temsilciliği: Zam oranları hayal kırıklığına neden oldu

Malatya'da yaralı halde bulunan leylek koruma altına alındı

Malatya'da yangın: Ev, odunluk ve besi çiftliği zarar gördü

Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu

7 yaşında başladığı terzi mesleğini 64 yıldır sürdüren Ekrem Usta: Hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak'ta Hz. Nuh'u anma programı binlerce kişinin katılımı ile Cudi Dağı'nda gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Başbağlar şehitleri ümmetin onurudur, izzetidir

Teşhirciliğin son bulması için Saraçhane'de toplandılar

HAMAS: israil, ateşkes süreci devam etmesine rağmen Gazze'de soykırıma devam ediyor

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek için önemli adımlar attık

Fransız polisinden göçmen botuna insanlık dışı müdahale

Balıkesir'de feci kaza: 6 yaralı