-
BIST 100
16050,09%-1,29
-
DOLAR
44,33% 0,02
-
EURO
51,42% -0,01
-
GRAM ALTIN
6522,67% 2,30
-
Ç. ALTIN
10740,95% 0,00
Türkiye'nin ilk raylı sistemler aküsü üretildi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye'nin ilk raylı sistemler aküsü üretildi
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde 1981'de hayırsever iş insanlarının katkılarıyla kurulan ASPİLSAN Enerji, askeri birliklerde kullanılan cihazlara özgü pil ve bataryalar üreterek TSK'nın gücüne güç katıyor.
Kamuya ait hava araçlarının büyük bölümünün akü ihtiyacını da karşılayan ASPİLSAN, bu konudaki çalışmalarına hız vererek Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda hizmet ağını geliştiriyor.
ASPİLSAN Havacılık ve Raylı Sistemler Müdürü Murat Kaan, yaklaşık 30 senedir ülkede tek nikel kadmiyum uçak/helikopter akülerini ürettiklerini söyledi.
Bu üretimden kaynaklı ciddi bir tecrübeye sahip olduklarını belirten Kaan, raylı sistemler akülerini üretmek için de harekete geçtiklerini ifade etti.
Çalışmalar sonucu Kayseri Ulaşım AŞ'ye ait tramvaya akünün takıldığını ve başarılı olunduğunu kaydeden Kaan, 'Akülerimizin güvenlik ve performans açısından laboratuvar testleri yapıldı. Beklediğimizin üzerinde bir performans gördük. Türkiye'de bizim dışımızda raylı sistemler için üretim yapan bir batarya firması yok.' dedi.
Kaan, yerlilik payı ile üretime başladıklarını söyleyerek, aküyle ilgili yaklaşık 3 senedir Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini dile getirdi.
'Raylı sistemlerde daha çok tercih edilen nikel fiber kadmiyum tekniğini geliştirmeyi başardık.' diyen Kaan, geliştirilen ürünün ciddi pazar payının bulunduğunu, Almanya, Fransa ve Çin gibi ülkelerin sahip olduğu pazar payında boşluğu doldurmak için yola çıktıklarını kaydetti.
Üretilen akünün özelliklerine değinen Kaan, 'Bu aküler, metro, tramvay, hızlı tren, elektrikli tren gibi ülkemizde yürütülen ciddi projelerin hepsinde kullanılabilir. Uzun ömürlüler ve birçok avantajları var. ' diye konuştu.
'1 milyar dolara ulaşan bir pazar var'
Teknoloji noktasında yabancı rakipler açısından hiçbir eksiklerinin olmadığını vurgulayan Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Kapasite ve performans açısından bizim akümüz rekabet edebilir seviyede. Hatta şunu söyleyebilirim, fiyat ve performans açsından bizim ürünümüz daha avantajlı. Seri üretime geçtiğimizde daha iyi seviyeye çekeceğiz. Türkiye'nin ilk raylı sistemler aküsünü ürettik. Bundan sonra da bu çalışmayı seri üretime çevirmek istiyoruz. Kapasitemiz, gücümüz, enerjimiz var. Yaklaşık 1 milyar dolara ulaşan bir pazar var ve bir ilki başardığımızı düşünüyorum.'
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu da tramvaylarda kullanılan bataryaların yurt dışı üretimi olduğunu ve yüksek bedellerle alındığını söyledi.
ASPİLSAN'ın tecrübesini ortaya koyarak yerli aküler ürettiğini ve bu ürünün Kayseri'deki tramvaylarda denendiğini belirten Gündoğdu, daha ucuz maliyetli ve hızlı temin edebilecekleri bir ürüne sahip olduklarını ifade etti.
Gündoğdu, Türkiye'de 12 büyükşehirde raylı sistem araçlarının bulunduğunu ve daha uygun koşullarda akülerin kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin oturumu: İşgal ve yerleşim politikalarına sert tepki
İran'dan çok cepheli misilleme: İşgal altındaki topraklar ve Körfez ülkelerindeki ABD üsleri vuruldu
Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı
Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor
Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki
Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti
Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı
Balıkesir açıklarında sürüklenen lastik bottaki kişi kurtarıldı
Batman’da silahlı kavga: Yaralılar var
Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı
İşgalcilerin Lübnan'a bugünkü saldırılarında 17 kişi şehit oldu
Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme atamaları 28 Nisan'da yapılacak
Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Klasik ittifaklar çözülürken yeni ittifaklar kuruluyor
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü
Polise silahla mukavemet eden hükümlü yakalandı
Hepatit sinsi ilerleyebiliyor!
Malatya'da otomobil yayaya çarptı: 2 yaralı
Konya'da maddi hasarlı trafik kazası
İran ile Çin dışişleri bakanları görüştü
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki
Meteoroloji'den Ege Denizi için fırtına uyarısı
İranlı General Abdullahi: Sahadaki gerçekleri kavrayan Trump, bazı ülke liderlerine sığındı
Arakçi: Bölgesel istikrar halkların iradesine saygıyla mümkün
Diyarbakır barajlarında kontrollü su tahliyesi başlatıldı
Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli
Yükleniyor







