-
BIST 100
16220,30%0,17
-
DOLAR
44,10% 0,07
-
EURO
51,11% 0,15
-
GRAM ALTIN
7348,78% 0,18
-
Ç. ALTIN
11826,60% 0,00
Türkiye’nin otomotiv ihracatı geriledi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Otomotiv sanayiinin ihracatı yılın ilk iki ayında yüzde bir düşüşle 5,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üretimde yüzde 9’luk bir daralma yaşanırken, iç pazarda da talep geriledi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Türkiye’nin otomotiv üretimi 2024 yılı şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 azalarak 218 bin 991 adede geriledi. Otomobil üretimi ise yüzde 6 düşüşle 141 bin 486 olarak kaydedildi. Traktör üretimi dahil edildiğinde toplam üretim 224 bin 348 seviyesinde gerçekleşti.
Yılın ilk iki ayında ticari araç üretimi yüzde 13 azalırken, ağır ticari araç üretimi yüzde 54, hafif ticari araç üretimi ise yüzde 8 geriledi. Bu dönemde otomotiv sanayiinin kapasite kullanım oranı yüzde 62 seviyesinde kaldı.
Ocak-şubat döneminde otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 4 düşerek 158 bin 168 seviyesinde gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 7 azalırken, ticari araç ihracatı yüzde bir artış gösterdi. Traktör ihracatı ise yüzde 48’lik büyük bir düşüşle bin 652 adet oldu.
Buna rağmen, otomotiv sanayiinin ihracatı şubat ayında yüzde 16’lık pay ile Türkiye’nin sektörel ihracat sıralamasındaki liderliğini korudu. Yılın ilk iki ayında toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 1 azalarak 5,9 milyar dolar, avro bazında ise yüzde 2 düşüşle 5,4 milyar avro olarak gerçekleşti.
Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 3 azalırken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 2 artış gösterdi.
Otomotiv pazarında da yılın ilk iki ayında gerileme yaşandı. Toplam pazar, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15 daralarak 164 bin 324 adet olarak gerçekleşti. Otomobil pazarı yüzde 10’luk bir düşüşle 131 bin 965 adede gerilerken, ticari araç pazarı yüzde 31 daraldı. Ağır ticari araç pazarı yüzde 35, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 30 küçüldü.
Şubat ayında satılan otomobillerin yüzde 33’ü yerli üretim olurken, hafif ticari araç pazarında yerli üretim oranı yüzde 25 seviyesinde kaldı. (İLKHA)
Trafikte sopalı saldırıya 180 bin TL ceza
Ramazanın son cuması için Mescid-i Aksa çağrısı
Malatya'nın kırsal mahallesinde yeni yol çalışması
Gazze'de balıkçılar hedefte: İşgalciler geçim kaynaklarını yok ediyor
Bakan Bolat: Ocak ayında cari işlemler açığı 6,8 milyar dolar oldu
Hürmüz Boğazı krizi petrol fiyatlarını tırmandırdı
Batman'da "Dünya Kudüs Günü" için basın açıklaması yapılacak
Bakan Bayraktar: Karadeniz’de iki yeni keşif sondajına başlayacağız
Doğu’da kar nedeniyle 44 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
İçişleri Bakanlığı'ndan İstiklâl Marşı mesajı
İran: ABD ve ortaklarına Hürmüz Boğazı'nın geçiş izni verilmeyecek
YKS başvuru süreci bugün sona eriyor
İstiklâl Marşı’nın kabulünün 105'inci yılı dolayısıyla Mehmet Âkif Ersoy kabri başında anıldı
İran savaşı ABD'ye ilk haftada 11,3 milyar dolara mal oldu
Batman'da Şevval umresi öncesi umre semineri düzenlendi
Brent petrol 97,74 dolardan işlem görüyor
HAMAS'tan İspanya'nın kararına destek
Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı
Hürmüz Boğazı'nda Tayland bayraklı gemi hedef alındı: Vurulan gemi sayısı en az 16'ya ulaştı
Şanlıurfa’da husumetli aileler arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Adana şalgamına AB’den coğrafi işaret tescili
Şanlıurfa’da üniversiteli gençler kardeşlik iftarında buluştu
Tavuk yumurtası üretimi yüzde 15,1 arttı
Yalnız yaşayan yaşlı sayısı 1 milyon 836 bini aştı
Mardin Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım
Ocakta 944 bin 926 ton inek sütü toplandı
Piyasalar Merkez Bsı'nın faiz kararına kilitlendi
Adana şalgamı AB tescili aldı
Gaziantep’te yüzlerce araç sürücüsüne ceza
Çin benzin ve dizel ihracatını askıya aldı
Yükleniyor






