• BIST 100

    16781,65%0,50
  • DOLAR

    43,65% 0,03
  • EURO

    51,98% 0,29
  • GRAM ALTIN

    7114,05% -0,31
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,00

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre 2 Kasım'da sona erecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kamuoyunda 'Sosyal Medya Yasası' olarak bilinen 7253 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının da Türkiye'deki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına BTK'nin 2 Ekim'de yaptığı bildirimle tanınan süre 2 Kasım'da dolacak.

Buna karşın, sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan yasaya ilişkin itiraz başvurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi.

Düzenleme kapsamında Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Söz konusu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i affedilecek.

KANUNUN İÇERİĞİ HAKKINDA SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİLGİLENDİRİLDİ

Sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, BTK'de video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de hazır bulunmuştu.

Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, sosyal medya temsilcilerine yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi için detaylı bilgi verilmişti.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Fidan: İran'ın füze programını müzakerelere dahil etmek yeni bir savaşa yol açar

Malatya'da şantiyede çıkan yangın konutlara sıçradı

Bakan Şimşek ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bsı Başkanı Monticelli görüştü

BAB-GED Başkanı Demir: Radyolar hak ettikleri destek ve değeri görmüyor

İzmir açıklarında göçmen botu battı: 3 ölü, 4 kişi kayıp

Yetimler Vakfı’ndan Kobani’de sivil halka insani yardım

Prof. Dr. Aydemir: Şehadet bilinci hazırlık, üretim ve güç inşasıyla düşünülmelidir

TPAO, İngiliz enerji şirketi bp ile mutabakat zaptı imzaladı

Şanlıurfa’da eski muhtarın evi ve aracına silahlı saldırı

Küresel çip rekabeti kızışıyor: Dev yatırımlar ve stratejik ortaklıklar

Şehadetinin 77'nci yılında İmam Hasan el-Benna

Macaristan'dan AB'ye: Ukrayna'ya fon aktarmayı durdurun

Kayseri’de okul servisi tırla çarpıştı: Bir ölü, 7 yaralı

MSB: israilin Batı Şeria kararlarını kınıyoruz

Madagaskar, Gezani Kasırgası'nın ardından "ulusal afet durumu" ilan etti  

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

Cephede çatışma, masada diplomasi: Rusya-Ukrayna savaşında son 72 saat

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ve 2 bakanına 5 suikast girişimi iddiası

Görele Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Cemre FM Yayın Yönetmeni Tutak: Yayınlarımızla dinleyicilerimizin ahlaklı ve iradeli bireyler yetişmesi amacını taşıyoruz

Vücutta en hızlı yaşlanan organ omurga

İstanbul’da suç örgütüne operasyon: Azmettirici yakalandı

Prof. Dr. Tanrıverdi: Din hizmetinde en büyük sermaye güven ve ilim

Arpaguş: 2026 yılı Ramazan temasını ‘Ramazan, Cami ve Hayat’ olarak belirledik

3’üncü kattan düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Gazze'de şehit sayısı 72 bin 49'a yükseldi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gençlerin Meclis'teki sesi olacağız

Süresiz nafakaya "1 yıl sınırı" önerisi

Elazığ'ın Kürk köyünde çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Adalet Bakanı Gürlek: Liyakat esaslı anlayışı kararlılıkla sürdüreceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fidan: İran'ın füze programını müzakerelere dahil etmek yeni bir savaşa yol açar

Malatya'da şantiyede çıkan yangın konutlara sıçradı

Bakan Şimşek ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bsı Başkanı Monticelli görüştü

BAB-GED Başkanı Demir: Radyolar hak ettikleri destek ve değeri görmüyor

İzmir açıklarında göçmen botu battı: 3 ölü, 4 kişi kayıp

Yetimler Vakfı’ndan Kobani’de sivil halka insani yardım

Prof. Dr. Aydemir: Şehadet bilinci hazırlık, üretim ve güç inşasıyla düşünülmelidir