• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre 2 Kasım'da sona erecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kamuoyunda 'Sosyal Medya Yasası' olarak bilinen 7253 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının da Türkiye'deki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına BTK'nin 2 Ekim'de yaptığı bildirimle tanınan süre 2 Kasım'da dolacak.

Buna karşın, sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan yasaya ilişkin itiraz başvurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi.

Düzenleme kapsamında Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Söz konusu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i affedilecek.

KANUNUN İÇERİĞİ HAKKINDA SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİLGİLENDİRİLDİ

Sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, BTK'de video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de hazır bulunmuştu.

Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, sosyal medya temsilcilerine yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi için detaylı bilgi verilmişti.

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Adana halkından sosyal medyada 18 yaş sınırı çağrısı

Meteoroloji’den kuvvetli kar ve yağış uyarısı

Bakan Fidan, Somalili mevkidaşı Abdüsselam Abdi Ali ile görüştü

Şırnak’ta okullara kar tatili

Siirt’te karla mücadele çalışmaları masaya yatırıldı

İşgalci siyonistler yine onlarca Filistinliyi tutukladı

İstanbul Valiliği'nden kapanacak yollara ilişkin açıklama

Kar yağışı sonrası Hasankeyf'te kartpostallık manzaralar oluştu

Diyarbakır'da eğitime bir gün daha ara verildi

İspanya'da çığ felaketi: 3 ölü, 3 kişi kurtarıldı

Çin uzaya yeni uydu fırlattı

Suriye Genelkurmay Başkanı Ali Na’san Ankara’da

3 gün boyunca yoğun kar yağışı bekleniyor

Konya Kulu ’da kamyonet şarampole devrildi: 3 kişi yaralandı

TCDD Konya’da personel alacak: Başvurular başladı

Ağrı’da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonda 5 kişi tutuklandı

Mardin’de 127 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası olan şahıs yakalandı

Yetimler Vakfı Yemen'de ihtiyaç sahiplerine sıcak aş dağıttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'u kabul etti

Esnafın beklediği pazar günleri kapanışı gündemde: Zincir marketleri pazar tatiline mi çıkıyor?

Batman'da kar nedeniyle mahsur kalan okul servisi kurtarıldı

Konya AKOM’dan kuvvetli kar yağışı uyarısı

ABD'yi Ezra Kar Fırtınası vurdu: Eyaletlerde acil durum ilan edildi

Rus Oreşnik füzeleri Belarus'ta muharebe görevine başladı

Belarus'ta yeni af kararı

Denetimlerde 2 milyar 654 milyon lira ceza kesildi

Gaziantep’te eğitime “kar” arası

DMM: Türkiye, DAİŞ ile mücadelede kararlılığını sürdürüyor

Antalya’da öğrencilere trafik eğitimi verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Adana halkından sosyal medyada 18 yaş sınırı çağrısı

Meteoroloji’den kuvvetli kar ve yağış uyarısı

Bakan Fidan, Somalili mevkidaşı Abdüsselam Abdi Ali ile görüştü

Şırnak’ta okullara kar tatili

Siirt’te karla mücadele çalışmaları masaya yatırıldı

İşgalci siyonistler yine onlarca Filistinliyi tutukladı