• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre 2 Kasım'da sona erecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kamuoyunda 'Sosyal Medya Yasası' olarak bilinen 7253 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının da Türkiye'deki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına BTK'nin 2 Ekim'de yaptığı bildirimle tanınan süre 2 Kasım'da dolacak.

Buna karşın, sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan yasaya ilişkin itiraz başvurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi.

Düzenleme kapsamında Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Söz konusu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i affedilecek.

KANUNUN İÇERİĞİ HAKKINDA SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİLGİLENDİRİLDİ

Sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, BTK'de video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de hazır bulunmuştu.

Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, sosyal medya temsilcilerine yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi için detaylı bilgi verilmişti.

İspanya'da hızlı tren kazası: En az 21 ölü, 100 yaralı

İşgal zindanlarında 40 Filistinli gazeteci tutuluyor

Güney Afrika ülkelerinde şiddetli yağışlar: 200'den fazla ölü

Avusturya'da çığ olayları: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara ile görüştü

Batman'da iş makinesi yangını

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Suriye'deki anlaşma hükümlerinin hayata geçirilmesi sürecini takip edeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Hamanei'ye saldırı "topyekün savaşa" eşdeğerdir

Türkiye'den Suriye ve YPG arasındaki anlaşmaya ilişkin açıklama

Libya, petrol nedeniyle parasının değerini yaklaşık yüzde 15 düşürdü

Siirt’te karla kaplı yollarda zamanla yarış: mahsur kalan aile ve yeni doğan bebek kurtarıldı

İstanbul'da yasak avlanan tekneye ceza

Yazar Yaman: Kadınla ilgili tek temiz düşünce var; İslam’dır

Batman'da acil hasta için kapanan yol açıldı

Şırnak'ta tünel içinde kaza: 1 ölü 8 yaralı

Suriye yönetimi ile YPG/SDG anlaşmaya vardı: SDG Fırat'ın doğusuna çekilecek, enerji kaynakları devletin kontrolüne geçti

Mikrofona Değil, Basın Özgürlüğüne Saldırı

AJet, 38 seferini iptal etti

Şili'de orman yangınları: 15 ölü

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar azaltılacak

Avrupa ülkelerinden "Grönland" için ortak bildiri

Meteorolojiden kuvvetli kar uyarısı

Rus ordusu, Ukrayna'daki enerji ve altyapı tesislerini vurdu

İran: ABD birliklerinin çekilmesi Irak'ın bağımsızlığının güçlendiğinin işaretidir

Güney Kore Hyunmoo-5 balistik füzesini konuşlandırdığını duyurdu

Kızılay, Gazze’de kışlık yardım ve sıcak yemek desteğini sürdürüyor

Fırtına Gazze Limanı’ndaki çadırları yerle bir etti

Şanlıurfa’da Davet ve Gençlik Hareketi temsilciliği açıldı

MEB Robot Yarışması Antalya’da yapılacak

STK'lardan "Kudüs ve Gazze" yürüyüşü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İspanya'da hızlı tren kazası: En az 21 ölü, 100 yaralı

İşgal zindanlarında 40 Filistinli gazeteci tutuluyor

Güney Afrika ülkelerinde şiddetli yağışlar: 200'den fazla ölü

Avusturya'da çığ olayları: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara ile görüştü

Batman'da iş makinesi yangını

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Suriye'deki anlaşma hükümlerinin hayata geçirilmesi sürecini takip edeceğiz