• BIST 100

    13984,11%-0,37
  • DOLAR

    42,61% 0,04
  • EURO

    49,95% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5791,92% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,00

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre 2 Kasım'da sona erecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kamuoyunda 'Sosyal Medya Yasası' olarak bilinen 7253 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının da Türkiye'deki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına BTK'nin 2 Ekim'de yaptığı bildirimle tanınan süre 2 Kasım'da dolacak.

Buna karşın, sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan yasaya ilişkin itiraz başvurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi.

Düzenleme kapsamında Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Söz konusu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i affedilecek.

KANUNUN İÇERİĞİ HAKKINDA SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİLGİLENDİRİLDİ

Sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, BTK'de video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de hazır bulunmuştu.

Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, sosyal medya temsilcilerine yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi için detaylı bilgi verilmişti.

Trump göçmenleri sınır dışı ederken zenginlere hızlı vize ayarladı: 1 milyon doları olan gelsin

Umut Kervanı Şanlıurfa'da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

İşgalciler Gazzeli 5 esiri serbest bıraktı: Hepsi ağır sağlık sorunlarıyla hastaneye kaldırıldı

Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak

Dicle'de çıkan yangında bir işyeri küle döndü

Ankara İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de çocuklar ölümcül tehlikenin ortasında: Savaş kalıntıları her yerde

Fed kararı sonrası altın fiyatlarında son durum

Mersin’de "Radyasyon Acil Durum Tatbikatı" gerçekleştirildi

Mersin'de "Bağımlılıkla Mücadele Projesi" değerlendirildi

İstanbul’da ev yangınında 3 çocuk hayatını kaybetti

"Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" okullarda etkinliklerle kutlanacak

Bakan Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Dolar kuru bugün ne kadar?

22 ilde DAİŞ operasyonu: 92 gözaltı

Meteorolojiden sağanak ve kar uyarısı

Şifa Tıp Merkezi'nde yeni toplu mezar: 30'dan fazla şehidin naaşı çıkarıldı

Halid Meşal: Filistinliyi Filistinli yönetir, kendi kaderini kendisi belirler

ABD Temsilciler Meclisi'nde Caesar Yasası'nı kaldıran tasarı kabul edildi

Trump yönetimi UNRWA'yı hedefe koydu: Washington'da "terör" yaptırımı senaryoları

Soykırımcı rejim, Gazze'de 5 Filistinliyi şehit etti

Trump, Gazze için kurulacak Barış Konseyi'nin tarihini açıkladı

İstanbul’da beton mikserinin içine düşen sürücü hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Erzincan’da 1 kilogram kokain ele geçirildi: 2 tutuklama

ABD, Venezuela açıklarında bir petrol tankerine el koydu iddiası

“24. İyilik Treni” Afganistan’a ulaştı

HAMAS, Batı Şeria’da arazi gaspının artmasının tehlikesine dikkat çekti

Malatya'da 6 kişinin yaralandığı zincirleme trafik kazası güvenlik kamerasında

Umut Kervanı Akçakale’de ihtiyaç sahiplerini sevindirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump göçmenleri sınır dışı ederken zenginlere hızlı vize ayarladı: 1 milyon doları olan gelsin

Umut Kervanı Şanlıurfa'da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

İşgalciler Gazzeli 5 esiri serbest bıraktı: Hepsi ağır sağlık sorunlarıyla hastaneye kaldırıldı

Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak

Dicle'de çıkan yangında bir işyeri küle döndü

Ankara İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de çocuklar ölümcül tehlikenin ortasında: Savaş kalıntıları her yerde