Tütün tüketiminden her 6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor

SAĞLIK 10.02.2025 11:06:31 0
Tütün tüketiminden her 6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Barut, her 6 saniyede bir kişinin tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybettiğini söyledi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Barut, herkesi sigarayı bırakmaya davet etti.

Her 6 saniyede bir kişinin tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Barut, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığına dikkat çekti.

 “6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor”

Her 6 saniyede bir kişinin tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybettiğini belirten Barut, “Bu ölümlerin yaklaşık 700 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Tüketim böyle devam ederse ve bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir.” dedi.

 “Pasif maruziyet bile hastalık gelişmesine neden oluyor”

Sigara dumanına maruz kalan insanların da risk altında olduğuna dikkat çeken Barut, “Pasif maruziyetle alınan dumandaki toksik ve kanserojen maddeler sigara içenin aldığı dumana göre daha fazladır. Örneğin pasif olarak tütün dumanına maruz kalmakla akciğer kanseri riski yüzde 32 oranında artmaktadır. Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedeni ve tüm toplumu etkileyen bir sorundur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün ürünü kullanımı, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerinin üçte ikisinden sorumlu olan akciğer kanserinin, birincil nedenidir. Özellikle genç yaşta tütün ürünü kullanmaya başlayan kişilerde KOAH ve astım gelişme riski çok daha yüksektir. Erken yaşta tütün ürünü kullanımını bırakmak, KOAH’ın ilerlemesini yavaşlatmak ve astım semptomlarını iyileştirmek için en etkili tedavi yöntemidir.” diye konuştu.

“Sigarayı bırakmak hastalıkların gelişimini azaltıyor”

Sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığına vurgu yapan Barut, şunları söyledi:

“İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12'nci saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10'uncu yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor. Ne kadar erken bırakılırsa, vücudun iyileşme ve kendini onarım süreci o kadar hızlı olur. Tüm bunların yanı sıra çevredeki bireylerin, özellikle çocukların solunum yolu hastalıkları (örneğin astım) ve kulak enfeksiyonları gibi pasif etkilenimden kaynaklanan pek çok hastalıktan korunması bağlamında önemlidir. Sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir.” (İLKHA)

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor

Son 30 yılın en büyük altyapı hamlesi

Prof. Dr. Vasfi Aşur: Gazze için uluslararası yardım girişimleri ümmet bilincini yeniden canlandırmakta

Wutip Tayfunu'nun yol açtığı selde 6 ölü, 1 kayıp

İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti

TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Bingöl'de tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret

Yükleniyor