• BIST 100

    17283,06%0,88
  • DOLAR

    43,70% -0,04
  • EURO

    51,85% -0,13
  • GRAM ALTIN

    7030,14% -0,63
  • Ç. ALTIN

    11658,37% -0,80

Üç kuşaktır nesilden nesile aktarılan şifa

26 Eylül 2025, Cuma 14:37
26 Eylül 2025, Cuma 14:37
Üç kuşaktır nesilden nesile aktarılan şifa
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aktar Yafez Sinop, 1980’den bu yana babasının ismini taşıyan dükkânda, bitkisel ürün geleneğiniyle Konya halkına hizmet veriyor.

Konya'nın köklü aktar dükkânlarından biri olan Dereli Kemal, sadece bir işletme değil; aynı zamanda nesilden nesile aktarılan bir esnaflık kültürünün de örneği. 1930’lu yıllarda başlayan bu meslek yolculuğu, bugün Yafez Sinop’un ellerinde devam ediyor. Babasından devraldığı işini aynı özenle sürdüren Sinop, “Allah nasip ederse ölene kadar bu işi yapacağım.” diyor.

Dükkânın isminin babasının adı olduğunu belirten Sinop, “İşletmemin adı Dereli Kemal. Dereli Kemal, rahmetli babamın ismi. Babamın esnafı olarak 1980’den beri bu meslekteyim. Allah nasip ederse ölene kadar devam edeceğim.” dedi.

Mesleğinin babasından devraldığını belirten Sinop, “Babam aşağı yukarı 1938-39 civarında, yani 1960’ların sonlarında bu işe başlamış. Daha önce Mevlâna Çarşısı yapılmadan önce dükkânımız Üzüm Pazarı’nın karşısındaki bir sokaktaydı. Orası Mevlâna Çarşısı inşa edilirken yıkıldı. Yıkılınca Hacı Ali Han’a taşındık. Ben de oradan buraya geldim.” şeklinde konuştu.

“Kış çayını kullanana Allah’ın izniyle hastalanmıyor.”

Birçok hastalığa şifa olan ürünleri bulundurduğunu belirten Sinop, “Kimisi bitki alıyor, kimisi hastalık için geliyor. Her türlü şikâyet geliyor. Cilt hastalıkları, kanser, mide rahatsızlıkları, romatizma, baş ağrısı... Her türlü hastalıkla karşılaşılıyor.” dedi.

Ayrıca mevsimsel geçişlerde soğuk algınlığına iyi geldiğini ve babasının hazırladığı bir karışım olan “kış çayı”ndan söz eden Sinop, “Genelde ‘kış çayı’ dediğimiz bir karışım veriyoruz. Rahmetli babam Hacı Ali Han’dayken zabıtalar ve karakollar çok alırdı. Yedi baharat, dört baharat, üç meyve, iki bitki... Bu formülle hazırlıyorlardı. Bunu kullananlar, soğuk havalarda veya grip mevsiminde, Allah’ın izniyle, enfeksiyona yakalanmazdı. Hâlâ bu çaya devam eden müşterilerimiz var. Soğuklar başlayınca gelirler, bir paket alırlar, köylerine götürürler ve bir kışı geçirirler.” şeklinde konuştu.

“Biz bu mesleği usta-çırak ilişkisiyle öğrendik”

"Tabii ki bilgi önemli. Her zaman bilgiye ihtiyaç var. Biz bu mesleği usta-çırak ilişkisiyle öğrendik. Bir temel var; temelin üzerine bina sağlam kurulursa iş de sağlam gider. Önemli olan temelin sağlam olması, binanın iyi yapılması." diyen Sinop, babadan üç kuşaktır bu mesleği sürdürdüğünün altını çizdi.

Sinop, “Özür dilerim, o dönemi tam bilmiyorum, o yaşlarda değildim. Ama bizim dükkân Türkiye’nin en eski aktarlarından sayılır; ikinci ya da üçüncü sıradadır. İstanbul’da da böyle köklü firmalar var, onlar da üçüncü kuşak. Bizimki de üçüncü kuşak oluyor. Dedem bu işe pek bulaşmamış, sadece kendisi için kullanırdı.” ifadelerine yer verdi.

Son olarak Sinop, insanların ssağlıklarına dikkat etmesi tavsiyesinde bulunarak, sağlıklı günler temennisinde bulundu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mardin halkı: İki yıldır bitmeyen altyapı çalışmaları nedeniyle yollar köstebek yuvasına döndü

HÜDA PAR’dan Bangladeş seçimlerine ilişkin tebrik mesajı

HAKSİAD Elazığ Şube Başkanı Karamazı’dan "Ramazan" mesajı

Gaziantep'te Ramazan ayı öncesi denetim

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bölgemizde güç birlikleri oluşturmalıyız

Esnaftan Ramazan öncesi taze ve güvenilir ürün uyarısı

Kütahya Umut Kervanı'ndan onlarca aileye Ramazan yardımı

Rusya 12 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu

Umut Kervanından ramazan ayı öncesi "iyilik" çağrısı

Müftü Bekiroğlu: Ramazan Müslümanlar için her yönüyle rahmet ve bereket ayıdır

İmam hatipliler kendi roket kartını tasarlayıp üretti

İran Dışişleri Bakanı, Cenevre'de UAEA direktörüyle görüştü

Malatya'da camiler ramazan ayına hazırlanıyor

Zonguldak'ta maden ocağında göçük: 4 işçi mahsur kaldı

Batman'da trafo yangını

Diyarbakır'daki taksiciler büyükşehir belediyesi önünde eylemde

Ramazan Ayı: Paylaştıkça Çoğalan Rahmet, Birleştikçe Güçlenen Kardeşlik

Gaziantep'te kural ihlali yapan motosiklet sürücülerine 115 bin TL ceza

Rusya'da çatıdan düşen kar nedeniyle 9 kişi hayatını kaybetti

Esnaf Ramazan hazırlıklarını tamamladı: Sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezleri tezgahlarda

Diyarbakır'da silahlı kavga: 3 yaralı

Graphite… Yeni nesil casusluk yazılımının sessiz gölgesi

Şanlıurfa’da muhtara silahlı saldırı

Batman'da silahlı saldırı: 1 kişi yaralandı

HÜDA PAR Nizip İlçe Başkanı Çakar'dan, yetkililere yoldaki çukurların onarılması çağrısı

Şırnak'ta narkotik ve kaçakçılık operasyonları: 53 şüpheliden 4’ü tutuklandı

Bitlis'te karla bütünleşen tren yolculuğunda kartpostallık görüntüler

Şanlıurfa’da 17 Şubat’ta planlı elektrik kesintisi yapılacak

HÜDA PAR Maden İlçe Başkanı Bektaş'tan kamu yatırımı çağrısı

Yetimler Vakfı'ndan Ramazan ayı bağış çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin halkı: İki yıldır bitmeyen altyapı çalışmaları nedeniyle yollar köstebek yuvasına döndü

HÜDA PAR’dan Bangladeş seçimlerine ilişkin tebrik mesajı

HAKSİAD Elazığ Şube Başkanı Karamazı’dan "Ramazan" mesajı

Gaziantep'te Ramazan ayı öncesi denetim

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bölgemizde güç birlikleri oluşturmalıyız

Esnaftan Ramazan öncesi taze ve güvenilir ürün uyarısı

Kütahya Umut Kervanı'ndan onlarca aileye Ramazan yardımı