DÜNYA 11.03.2025 22:58:38 0

Ukrayna: ABD'nin 30 günlük ateşkes teklifini kabul etmeye hazırız

Ukrayna: ABD
Haberi Sesli Oku

Ukrayna, ABD'nin, tarafların karşılıklı rızasıyla uzatılabilecek, Rusya Federasyonu'nun kabulü ve eş zamanlı uygulamasına tabi olmak üzere, 30 günlük geçici bir ateşkesi derhal uygulama önerisini kabul etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Ukrayna ve ABD heyetlerinin Cidde'de gerçekleştirdiği toplantının ardından ortak açıklama yayınladı.

Açıklamanın metni Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin internet sitesinde yayımlandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ukrayna, ABD'nin, tarafların karşılıklı rızasıyla uzatılabilecek, Rusya kabulü ve eş zamanlı uygulamasına tabi olmak üzere, 30 günlük geçici bir ateşkesi derhal uygulama önerisini kabul etmeye hazır olduğunu ifade etti. ABD, Rusya'ya, Rusya'dan karşılıklılığın barışa ulaşmanın anahtarı olduğunu açıkça belirtecektir."

Açıklamaya göre heyetler ayrıca, söz konusu ateşkes döneminde, savaş esirlerinin değişimi, tutuklu sivillerin serbest bırakılması ve zorla yerlerinden edilen Ukraynalı çocukların geri dönüşü de dahil olmak üzere barış sürecinin bir parçası olarak insani çabaların önemini ele aldı.

Her iki heyet, müzakere heyetlerinin kimlerden oluşacağını belirleme ve Ukrayna'nın uzun vadeli güvenliğini sağlayacak sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için müzakerelere derhal başlama konusunda mutabakata vardı.

ABD, bu özel önerileri Rus temsilcilerle görüşmeyi taahhüt etti.

Ukrayna heyeti, Avrupa ortaklarının barış sürecine dahil edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Sonuç olarak, her iki ülkenin devlet başkanları, Ukrayna ekonomisini güçlendirmek ve Ukrayna'nın uzun vadeli refah ve güvenliğini sağlamak amacıyla Ukrayna'nın kritik mineral kaynaklarının geliştirilmesi konusunda kapsamlı bir anlaşmanın en kısa sürede imzalanması konusunda mutabakata vardı.

Her iki ülke temsilcilerinin, Ukrayna halkının devletlerini savunma cesaretini büyük takdirle karşıladıkları ve kalıcı barışı tesis etme sürecini başlatmanın zamanının geldiği konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Ukrayna heyeti, Ukrayna halkı adına Başkan Trump'a, ABD Kongresi'ne ve ABD halkına barış yolunda kaydedilen önemli ilerlemelerden dolayı bir kez daha derin şükranlarını sundu. (İLKHA)

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Yükleniyor