• BIST 100

    16254,81%-2,38
  • DOLAR

    43,50% 0,02
  • EURO

    51,61% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6470,70% -4,66
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

Uluslararası Adalet Divanı, yarın işgalin UNRWA'ya uyguladığı yasağı görüşecek

28 Nisan 2025, Pazartesi 11:21
28 Nisan 2025, Pazartesi 11:21
Uluslararası Adalet Divanı, yarın işgalin UNRWA
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin açılan davanın duruşmaları 5 gün sürecek ve yargıçlar, davaya katılan tüm ülkelerin sunumlarını dinleyecek.

Uluslararası Adalet Divanı, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’e üye olan diğer 39 ülkenin, siyonist işgaline karşı ve UNRWA’nın yasaklama kararına ilişkin açtıkları davayla ilgili duruşmaları başlatacak.

Davanın duruşmaları 5 gün sürecek ve yargıçlar, davaya katılan tüm ülkelerin sunumlarını dinleyecek.

2024 yılının sonunda, 137 ülke bu meselenin Uluslararası Adalet Divanı’na havale edilmesi yönünde oy kullanmış, sadece 12 ülke buna karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ise ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, UNRWA'nın dokunulmazlığını kaldırma ve onu Birleşmiş Milletler'in bir parçası olarak kabul etmeme kararı aldı. Bu durum, ajansın ABD mahkemelerinde dava edilebilmesinin önünü açtı.

17 Şubat Pazartesi günü, işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyonist meclisi (Knesset) üyelerinin çoğunluğunun onayıyla UNRWA’yı yasaklayan yasanın uygulanması talimatını vermişti.

28 Ekim 2024 tarihinde, Knesset iki yasa tasarısını onayladı. Bu yasalar, UNRWA'nın işgal topraklarında herhangi bir faaliyet yürütmesini yasaklıyor, ajansa sağlanan ayrıcalıkların ve kolaylıkların iptal edilmesini ve resmi temasların kesilmesini öngörüyor.

30 Ocak'ta ise UNRWA’nın işgal altındaki Filistin toprakları da dahil olmak üzere faaliyet yasağı resmen yürürlüğe girdi.

Yasa çerçevesinde, UNRWA’nın herhangi bir temsilcilik açması, hizmet sunması veya doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklandı.

Ayrıca, 1967 yılında yapılan ve UNRWA’nın işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet göstermesine izin veren anlaşmanın iptali ve faaliyetlerinin tamamen durdurulması kararlaştırıldı. Siyonist yetkililerle UNRWA çalışanları arasında herhangi bir temas kurulması da yasaklandı.

UNRWA, 1949 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kurulan bir yardım ve kalkınma ajansıdır. Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde kayıtlı yaklaşık 5,6 milyon Filistinli mülteciye destek, koruma ve savunuculuk hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler, mültecilerin yaşadığı sıkıntılar sona erene kadar devam etmektedir. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Yaban hayvanları için doğaya yem desteği

Mısır Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki yaralılara tıbbi hizmet sunmak için 12 bin doktor ve 300 ambulans hazırlandı

Umut Kervanı’ndan Berat Kandili'nde ihtiyaç sahiplerine erzak desteği

Okullarda ikinci dönem heyecanı başladı

Batman, Genel Tarım Sayımı'nda Türkiye birincisi oldu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu ilk toplantısını yaptı

Eğitim-öğretim yılı ikinci dönem tedbirler toplantısı gerçekleştirildi

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

Gaziantep'te trafik güvenliği için 10 bin reflektör dağıtılacak

Refah Sınır Kapısından yapılacak ilk geçişler için hazırlıklar sürüyor

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den Berat Kandili mesajı

Veri Analizi Okulu’nun 2. dönemi 4 Şubat’ta başlıyor

Molla Remzi Uçar: Beraat Gecesi tövbe ve dua ile değerlendirilmeli

Bursa’da okul çevrelerinde trafik denetimi

Malatya'da "büyükler baştâcı" olmaya devam ediyor

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer’den Berat Gecesi mesajı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Beraat Kandili mazlumların kurtuluşuna vesile olsun

Uzman Doktor Kadandır: Soğuk havalar hastalıkları artırıyor

Şanlıurfa’da 3 Şubat’ta birçok ilçede planlı elektrik kesintisi

Şanlıurfa’da iki hükümlü yakalandı

Siirt’te hız denetimleri sıkılaştı: Günde ortalama 40 sürücüye ceza

New York'ta soğuklar nedeniyle 14 kişi öldü

Uzmanlardan Uyarı: Soğuk Havalarda Hastalık Riski Artıyor

Pakistan'da sivillere yönelik saldırı sonrası düzenlenen operasyonlarda 145 militan öldürüldü

BATSO Başkanı Demir’den Berat Kandili Mesajı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Berat Kandili mesajı

Axios: Tahran- Washington görüşmeleri Ankara'da gerçekleşebilir

Arpaguş'tan Berat Gecesi mesajı: İman ve istikamet üzere bir hayat yaşama azmimizi güçlendirmeliyiz

Kış aylarında pazar esnafının zorlu mesaisi

Altın fiyatlarındaki sert dalgalanmanın nedeni ne?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yaban hayvanları için doğaya yem desteği

Mısır Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki yaralılara tıbbi hizmet sunmak için 12 bin doktor ve 300 ambulans hazırlandı

Umut Kervanı’ndan Berat Kandili'nde ihtiyaç sahiplerine erzak desteği

Okullarda ikinci dönem heyecanı başladı

Batman, Genel Tarım Sayımı'nda Türkiye birincisi oldu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu ilk toplantısını yaptı

Eğitim-öğretim yılı ikinci dönem tedbirler toplantısı gerçekleştirildi