Uluslararası Adalet Divanı, yarın işgalin UNRWA'ya uyguladığı yasağı görüşecek

Uluslararası Adalet Divanı, yarın işgalin UNRWA
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
DÜNYA 28.04.2025 11:21:26 0

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin açılan davanın duruşmaları 5 gün sürecek ve yargıçlar, davaya katılan tüm ülkelerin sunumlarını dinleyecek.

Uluslararası Adalet Divanı, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’e üye olan diğer 39 ülkenin, siyonist işgaline karşı ve UNRWA’nın yasaklama kararına ilişkin açtıkları davayla ilgili duruşmaları başlatacak.

Davanın duruşmaları 5 gün sürecek ve yargıçlar, davaya katılan tüm ülkelerin sunumlarını dinleyecek.

2024 yılının sonunda, 137 ülke bu meselenin Uluslararası Adalet Divanı’na havale edilmesi yönünde oy kullanmış, sadece 12 ülke buna karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ise ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, UNRWA'nın dokunulmazlığını kaldırma ve onu Birleşmiş Milletler'in bir parçası olarak kabul etmeme kararı aldı. Bu durum, ajansın ABD mahkemelerinde dava edilebilmesinin önünü açtı.

17 Şubat Pazartesi günü, işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyonist meclisi (Knesset) üyelerinin çoğunluğunun onayıyla UNRWA’yı yasaklayan yasanın uygulanması talimatını vermişti.

28 Ekim 2024 tarihinde, Knesset iki yasa tasarısını onayladı. Bu yasalar, UNRWA'nın işgal topraklarında herhangi bir faaliyet yürütmesini yasaklıyor, ajansa sağlanan ayrıcalıkların ve kolaylıkların iptal edilmesini ve resmi temasların kesilmesini öngörüyor.

30 Ocak'ta ise UNRWA’nın işgal altındaki Filistin toprakları da dahil olmak üzere faaliyet yasağı resmen yürürlüğe girdi.

Yasa çerçevesinde, UNRWA’nın herhangi bir temsilcilik açması, hizmet sunması veya doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklandı.

Ayrıca, 1967 yılında yapılan ve UNRWA’nın işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet göstermesine izin veren anlaşmanın iptali ve faaliyetlerinin tamamen durdurulması kararlaştırıldı. Siyonist yetkililerle UNRWA çalışanları arasında herhangi bir temas kurulması da yasaklandı.

UNRWA, 1949 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kurulan bir yardım ve kalkınma ajansıdır. Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde kayıtlı yaklaşık 5,6 milyon Filistinli mülteciye destek, koruma ve savunuculuk hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler, mültecilerin yaşadığı sıkıntılar sona erene kadar devam etmektedir. (İLKHA)

Siyonist rejim, Tahran'daki İmam Hüseyin Üniversitesine saldırdı

Otomobil çocukların arasına daldı: 3 yaralı

Elektrik akımına kapılan çocuk hayatını kaybetti

İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan İran Büyükelçiliği’ne ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı İle Alman mevkidaşı ile görüştü

TBMM, işgalin İran saldırganlığına karşı tezkereyi kabul etti

Siirt’te park halindeki otomobil alev alev yandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri işgalin İran'a saldırılarını görüştü

İran: Şu ana kadarki operasyonlarımız caydırıcıydı; cezalandırıcı operasyonlarımız çok yakında!

Malatya'da aracın çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Kamyonun çarptığı yaya ağır yaralandı

Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Genetik testler otizmi net göstermez, riski ortaya koyar!

Devrim Muhafızları: Operasyonlar siyonist rejim yıkılana kadar sürecek

Bakan Şimşek'ten cari açık mesajı

Nijeryalı Eğitimci İdriss: Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok

Vali Yavuz: Bağımlılık, yalnızca bedenleri değil, zihinleri ve iradeyi de esir almaktadır!

Yükleniyor