• BIST 100

    9756,34%0,58
  • DOLAR

    38,74% -0,12
  • EURO

    43,52% 0,15
  • GRAM ALTIN

    3957,22% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6430,55% -1,60

Ulusoy: Tarımsal üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor

EKONOMİ 14.05.2025 15:31:51 0
Ulusoy: Tarımsal üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin buğday üretimindeki potansiyelini daha fazla değerlendirmesi gerektiğini belirterek, yerli üretimin artmasının çiftçiye kazanç, ülkeye döviz sağlayacağını söyledi.

Un ihracatında dünya lideri olan Türkiye, tarımsal üretimdeki gücüyle ihracat başarısını artırıyor

Dünya un ihracatında 10 yıldır zirvedeki yerini koruyan Türkiye, 2024 yılında 3 milyon 60 bin tonluk ihracatla 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde etti. Türkiye, dünya un ihracatının yüzde 59’unu temsil eden Avrasya Bölgesi Başkanlığı’nı da yürütüyor.

Yıllık yaklaşık 32 milyon tonluk un üretim kapasitesine sahip olan Türkiye, hem iç piyasaya hem de dış pazarlara yönelik 15 milyon tonluk üretim gerçekleştiriyor. Dünya un pazarında yüzde 23’lük paya sahip olan Türkiye, bu oranla her dört un paketinden birinde adını taşıyor.

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarımsal üretimdeki gücün ihracattaki başarıya doğrudan yansıdığını belirtti. Ulusoy, Türkiye’nin un ihracatındaki liderliğinin, buğday üretimindeki güçlü altyapıyla sağlandığını vurguladı.

“Her dört un paketinden birinde Türkiye’nin imzası var”

Dr. Eren Günhan Ulusoy “Türkiye’nin 10 yıldır dünya ihracat şampiyonu olmasını sağlayan un sanayisinin tarihi, Anadolu’da yazıldı. Göbeklitepe, ilk buğdayın, çiftçinin, unun ve ekmeğin ortaya çıktığı yer olarak insanlık tarihine yön verdi. Ülkemiz, buğdayın ilk yetiştirildiği topraklara sahip. Tahıl üretimimizin yüzde 60’ı buğdaydan oluşuyor. Toprağın hediyesi buğday, çiftçinin emeği ve sanayicinin gayretiyle Türkiye bayrağını dünyanın dört bir yanına taşıyor” şeklinde konuştu.

“Yerli buğdayla üretim artmalı”

Ulusoy, ihracattaki başarının sürdürülebilir olması için yerli üretimin artırılması gerektiğine dikkat çekerek “Kendi buğdayımızdan daha fazla üretip toplam tüketimimizde yerli buğdayın payını artırmalıyız. Böylece çiftçilerimiz daha çok kazanır, sanayimiz tamamen iç pazardan temin ettiği hammaddeyle ihracat yapar ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmış oluruz” dedi.

“Lisanslı depoculuk, tarım ve ekonomi için hayati öneme sahip”

Tarım sektöründe önemli bir yere sahip olan lisanslı depoculuk sistemine de değinen Ulusoy, bu alandaki gelişmelerin umut verici olduğunu belirterek “Lisanslı depoculuk; üretimi, depolamayı ve fiyat dalgalanmalarını kontrol altına alan, ekonomik katkı sağlayan bir sistemdir. Dünya genelinde gelişmiş örnekleri bulunan bu yapı, Türkiye’de geç başlamış olsa da hızlı bir gelişim göstermektedir. Şu ana kadar lisanslı depo başvuruları 16 milyon tona ulaşırken, lisans verilen kapasite 7 milyon ton olmuştur” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İran-Avrupa nükleer anlaşma görüşmeleri İstanbul'da yapılacak

Dışişleri Bakanı Fidan Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha ile görüştü

İzmir'de 19 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Ağrı'da Gazzeli şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı

Siirt’te İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı

HÜDA PAR’dan Türkiye Sakatlar Derneği Kovancılar Temsilciliği’ne ziyaret

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya'dan STK’lara ziyaret

Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Peru Başbakanı Adrianzen istifa etti

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Filistin’e destek yürüyüşü

Ziraat Mühendisi Doğan: Çiftçiler iklim değişikliğiyle yalnız bırakılamaz

Lise öğrencisi kızın hayatını kaybettiği kazanın kamera görüntüleri ortaya çıktı

Arslan ve Karaloğlu Ankara’da Bir Araya Geldi: İç Güvenlik ve Yerel Yönetimler Görüşüldü

Hukukçu Eminoğlu: Gazze’deki soykırımı durdurmak her ülkenin hukuki yükümlülüğüdür

Irak Dışişleri Bakanı: Bağdat Zirvesi'nde Gazze'deki saldırıların derhal sona erdirilmesi talep edilecek

Şanlıurfa genelinde 15 Mayıs’ta planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Ücretlerini alamayan işçilerden vinçli protesto

Nûbihar Derneği Batman Şubesi’nden 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Mesajı

Umut Kervanı Bursa'da, Kurban Bayramı öncesi kermes düzenliyor

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Çiftçimizin kıymetini bilmeliyiz

Mardin’de sezonun ilk buğday hasadı yapıldı

Ulusoy: Tarımsal üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor

Türkiye İtalya arasında 10 bininci ro-ro gemisi yola çıktı

HAMAS: Netanyahu'nun katliamları zafer değil, siyasi intihar getirir

Refah'ta Kassam'dan "Cehennem Kapıları" pusularından yeni görüntüler

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Aile Danışma ve Sağlıklı Yaşam Merkezine ziyaret

Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şeyh Halid'i Anma Etkinlikleri için hazırlıklar sürüyor

Ağrı'da Tefecilik gerçekleştirilen tefecilik operasyonunda 5 milyon TL'lik senet ele geçirildi

Ağız ve diş sağlığı için şekerli gıdalardan sonra kazein içeren ürünler tüketin

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ