EĞİTİM 13.02.2025 15:53:16 0

Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti

Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti
Haberi Sesli Oku

Eğitim-Bir-Sen düzenlediği basın açıklamasıyla üniversite idari ve akademik personelinin haklarının iyileştirilmesini talep etti. Açıklamada, yer değişikliği hakkı, mali haklar ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi istendi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan basın açıklamasını Eğitim Birsen Şanlıurfa 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. Abdullah Taştekin okudu. Düzenlenen basın açıklamasına Eğitim Birsen Şube Başkanı İbrahim Coşkun'un yanı sıra çık sayıda eğitimci katıldı.

Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan açıklamada çok sayıda üniversite idari personelinin iller arası yer değişikliği hakkı olmamasının mağduriyetlere yol açtığı vurgulandı.

Toplu sözleşmede yer alan düzenlemenin uygulanması gerektiği belirtilerek, YÖK tarafından üniversiteler arası merkezî yer değişikliği sisteminin kurulması talep edildi.

Açıklamada, akademik personelin maaşlarının yetersiz olduğu, "eşit işe eşit ücret" ilkesine aykırı bir durumun söz konusu olduğu ifade edildi.

“Üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı tanınsın”

Toplu sözleşme kararının uygulanması konusunda talepleri olduğunu söyleyen Taştekin, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yapmaktadır. Ancak, bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip değildir. Üniversite idari personelinin başka bir üniversiteye geçişi, geçiş yapmak istediği üniversitenin kabulüne ve mevcut kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlıdır. Bu durum, rektörlerin kişisel tasarruflarıyla keyfi uygulamalara yol açmakta ve birçok mağduriyete sebep olmaktadır. Halihazırda birçok üniversite, idari personelinin başka üniversitelere geçişini yönergelerle düzenlemektedir. Ancak bu yönergelerde asgari görev süresi, kadro unvanı, hizmet sınıfı bazında kontenjan ve geçerli mazeret gibi çeşitli şartlar aranırken, uygulama birliği sağlanamamakta ve diğer üniversiteler açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Eğitim-Bir-Sen’in girişimleri sonucunda, eğitim-öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar henüz somut bir sonuca ulaşmamıştır. Bu nedenle, üniversite idari personelinin kurumlar arası yer değişikliği işlemleri, toplu sözleşme hükmüne dayanılarak YÖK Başkanlığı tarafından düzenlenmelidir. Bu düzenleme, üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiili bir çerçeveye oturtulmalıdır.” diye konuştu.

“Öğretim elemanlarının mali hakları iyileştirilmeli”

Akademisyenlerin gelir kaybı ve mesleki itibar kaybı açısından sıkıntı çektiğini dile getiren Taştekin, “Öğretim elemanları, “eşit işe eşit ücret” uygulaması olarak bilinen 666 sayılı KHK düzenlemesinde en fazla ihmal edilen kesimlerden biri olmuştur. Diğer meslek gruplarıyla orantılı bir ücret artışı alamayan öğretim elemanları, akademik camiada ve kamuoyunda adalet ilkesine olan güvenin sarsılmasına neden olmuştur. Son yıllardaki enflasyonist ortamda, mali haklarında reel bir artış yaşamayan, aksine gelir kaybına uğrayan akademisyenler, mesleki itibar açısından da büyük kayıplar yaşamaktadır. Akademik personelin maaşları hem kendi içinde hem de diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında mağduriyet yaratan bir düzeydedir. Üniversitelerde görev yapan akademik personel için adil bir ücret politikasının oluşturulması elzemdir. Ancak, bu sürecin zaman alacağı göz önüne alındığında, akademik personelin kısa vadede maaş iyileştirme beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, geçmiş dönem kayıplarının telafisi ve kıyaslanabilir meslek gruplarıyla eşit ve adil bir maaş seviyesine ulaşılması için gerekli düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Satılan at, 10 km kat edip İnguşetya'da Müslüman sahibine geri döndü

İletişim Başkanı Altun’dan CHP’ye tepki: Cambaza bak taktiğiyle gündem saptırılıyor

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

Dünya birincisi hafızdan Batman’da Kur’an ziyafeti

Ticaret Bakanlığı nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı

İstanbul’da tarıma güçlü destek

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

Yükleniyor