• BIST 100

    16628,97%-0,21
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,84% -0,43
  • GRAM ALTIN

    7090,72% -5,83
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

UNRWA: israilin Doğu Kudüs’teki müdahalesi BM dokunulmazlığının açık ihlali

16 Aralık 2025, Salı 12:30
16 Aralık 2025, Salı 12:30
UNRWA: israilin Doğu Kudüs’teki müdahalesi BM dokunulmazlığının açık ihlali
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, işgal rejiminin Doğu Kudüs’teki UNRWA genel merkezine zorla girerek BM bayrağını indirmesinin, Birleşmiş Milletler’in ayrıcalık ve dokunulmazlıklarını ihlal ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, işgal rejiminin UNRWA’ya yönelik uygulamalarının uluslararası hukuka açıkça aykırı olduğunu belirtti.

Lazzarini, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İsviçre hükümeti ortaklığında Cenevre’de düzenlenen “İkinci Küresel Mülteci Forumu İlerleme Değerlendirmesi” toplantısında konuştu.

Dünyanın mülteciler açısından derin bir belirsizlik ve güvensizlik döneminden geçtiğini ifade eden Lazzarini, çatışmaların sona erdirilememesi ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki başarısızlıkların büyük çaplı yerinden edilmelere yol açtığını söyledi.

Uluslararası insani yardımın siyasi iradenin zayıflaması ve fonların azalması nedeniyle ciddi baskı altında olduğunu vurgulayan Lazzarini, mültecilere koruma ve yardım sağlamanın uluslararası hukuk gereği bağlayıcı bir yükümlülük olduğunu hatırlattı.

UNRWA’nın Gazze, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs, Lübnan, Suriye ve Ürdün’de milyonlarca Filistinli mülteciye sağlık, eğitim ve temel kamu hizmetleri sunduğunu belirten Lazzarini, ajansın faaliyetlerinin sürekli saldırı altında kaldığını dile getirdi. Son iki yılda Gazze’de 380’den fazla UNRWA çalışanının öldürüldüğünü, 300’ü aşkın tesisin ise hasar gördüğünü ya da yıkıldığını aktardı.

Lazzarini, geçtiğimiz hafta işgal rejiminin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan UNRWA genel merkezine zorla girerek BM bayrağını indirdiğini ve yerine işgal paçavrası astığını belirterek, “Bu eylemler, Birleşmiş Milletler’in ayrıcalık ve dokunulmazlıklarının açık ihlalidir.” dedi.

İşgal rejiminin, Uluslararası Adalet Divanı’nın Ekim 2025’te aldığı ve UNRWA’nın faaliyetlerine onay verilmesini öngören kararını da hiçe saydığını söyleyen Lazzarini, ajansın faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik girişimlerin Filistinlileri mülteci statüsünden mahrum bırakmayı hedeflediğini ifade etti.

Uluslararası hukukun ve çok taraflı düzenin aşındırılmasının küresel güvenliği tehdit ettiğini vurgulayan Lazzarini, mülteci krizlerinin siyasi gündemlerle değil, uluslararası yükümlülüklere bağlı kalarak çözülmesi gerektiğini belirtti. 17 Aralık’a kadar sürecek forumda, küresel mülteci sorunlarına yönelik ilerlemeler ve taahhütler ele alınıyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Japonya'da aşırı soğuklarda 14 kişi öldü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Zor günler yaşayan Kürt kardeşlerimizin yanındayız

Pazarda sebze ve meyve fiyatları ne kadar? Diyarbakırlılar fiyatları nasıl karşılıyor?

Güney Afrika, siyonist diplomatı sınır dışı etti

Gaziantepli umreciler havaalanının işleyişinden dert yandı

Adıyaman İl İstihdam Toplantısı düzenlendi

Danimarka Şam Büyükelçiliğini yeniden açacak

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı Salih Demir’den STK’lara ziyaret

Refah Sınır Kapısı, Pazar günü yaya geçişlerine açılacak

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenleyecek

Müftü Yardımcısı Aslan: Manevi çöküş toplumsal çöküşü beraberinde getirir

Hakkâri için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

HÜDA PAR Şırnak'ta "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenleyecek

Diyarbakır’da kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 9’uncu gününde

Bakan Güler, Gana’nın Ankara Büyükelçisi Nasiru-Deen’i kabul etti

Bursa’da hırsızlıktan 19 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Şırnak'ta 10 yıldır kentsel dönüşüm bekleyen mahalle sakinleri yetkililerden yardım bekliyor

Konya’da Ramazan öncesi market denetimleri sıkılaştı

Konya’da ilçelerin yatırımları ve kamu hizmetleri masaya yatırıldı

Konya’daki kamu yatırımları il koordinasyon kurulu toplantısında değerlendirildi

Uzmanlar uyarıyor: Sıcak su torbalarının yanlış kullanımı ciddi yanıklara yol açabiliyor

Konya Beyşehir’de ekmeğe Ramazan ayına özel indirim

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı