GÜNDEM 19.12.2024 14:03:44 0

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı mirası gümüş kazaziye sanatını yaşatılıyor

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı mirası gümüş kazaziye sanatını yaşatılıyor
Haberi Sesli Oku

Osmanlı döneminden bu yana unutulmaya yüz tutmuş gümüş kazaziye sanatı mirasını yaşatan İlknur Efe Misvi, hem geçmişin hem de bugünün izlerini taşıyan gümüş kazaz sanatını yaşatmaya gayret ediyor.

Kazaziye sanatı Rus Çarlık orduları ile Karadeniz'e gelen Kafkasyalı ustaların geri gitmemesi ve Trabzona yerleşmesiyle, Kafkas ustalarla birlikte yapılan kampçı sanatıdır.

Kazaziye sanatının Mezopotamya uygarlıklarından Lidyalılara dayandığı öne sürmektedir. Kazaziye sanatı altın çağını Osmanlı döneminde yaşamıştır.

Gümüş kazaziye sanatını icra eden İlknur Efe Misvi, bu sanatın köklerinin milattan önceye kadar uzandığını belirtiyor.

Milattan önce Likyalılar döneminde, savaşçıların savunma kıyafetlerinde kullanılan bir teknik olarak ortaya çıkan kazaziye, zamanla kadınların takı merakından dolayı takı yapımında da kullanılmaya başlanmış. Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan bu sanat, o dönemde büyük bir gelişim göstermiştir.

Ancak, Osmanlı'nın ardından unutulmaya yüz tutmuş ve sanata olan ilgi sayesinde günümüze kadar taşınabilmiştir. Misvi, bu sanatın tarihini ve kültürel değerini yaşatmaya devam ediyor.

İlknur Efe Misvi, İLKHA muhabirine bu geleneksel sanatı yaşatarak, gelecek nesillere aktarmaya kararlı olduğunu ekledi.

"Sanat, evveliyatı milattan önceye dayanır"

Gümüş kazaz sanatını icra ettiğini belirten Misvi, "Bu sanat, evveliyatı milattan önceye dayanır. Milattan önce Likyalılar zamanında, savaştan savunma kıyafeti olarak yapılmış bir işlemken, sonrasında kadınların her dönemde olduğu gibi o dönemde de takıya merakından dolayı bazı teknikler takı yapımında kullanılmış ve bu sanat, altın çağını Osmanlı döneminde yaşamıştır. Osmanlı döneminden bu yana da unutulmaya yüz tutmuştu. Sanata merakı olanlar sayesinde günümüze kadar getirilmiş bir sanattır." dedi.

"Sanat, gümüş, bakır ve altın tellerle meydana geliyor"

Sanatın, gümüş, bakır ve altın tellerle meydana geldiğini söyleyen Misvi, "Tellerimiz, 0.08 milim kalınlığında olup, pamuk iplerin üzerine sarılarak şekil alır. Bu telin adına biz 'kazaziye teli' diyoruz. Bu telle, biz dediğimiz aparatın üzerine sürgüleri üzerinde yaparak ürünler oluşturuyoruz. Daha kalın mikronlu burgu tellerle oluşturduğumuz, kuyumcu vitrinlerinde görebileceğiniz modeller üzerinde de çalışmalar yapıyoruz. Trabzon Hasırı tekniği, tekniğiyle de döneme damgasını vurmuş bir tekniktir. Gümüş tellerle ve altın tellerle birleşip, üzerine taçlar ve kristallerle birleştirerek ortaya çıkarılan ürünlerdir." diye belirtti.

"Hikâyesinin oluşu beni cezbetti"

Kendisinin işletme mezunu olduğunu, mücevher sanatının da hobi amaçlı dikkati çektiğini vurgulayan Misvi, "Sonrasında hikâyesinin oluşu beni cezbetti. Kendime dedim ki, ben bir iş yapıyorsam hikayesi olan bir iş yapmalıyım. İşleri yaparken beni o dönemlere götürmeli ve sonrasında hayal dünyamda tasarladığım şeylerle birleştirmeliyim bu işi. Benim tam aradığım bir işti. Hayal ediyorum, düşünüyorum, tellerle birleştiriyorum ve ortaya tasarım takılar çıkıyor. İşin eğitmenlik kısmını 2017'den bu yana yapıyorum. Halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak çalışıyorum. Bir sürü öğrenci yetiştirdim. Yetiştirmiş olduğum öğrenciler güzel işler çıkardılar. Ticarete dökerek kendilerine bir ek kazanç haline dönüştürdüler. Bu çok daha sevindirici oldu." şeklinde konuştu.

"Bu sanatın hem bir piyasası hem de hayranları var"

Gümüş kazaziye sanatına yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Misvi, "Özellikle gençlerin çok ilgisi var. Kazaziye takıları takmayı seviyorlar, çünkü bu bir sanattır. Normal bir takı değil, dışarıdan hazır alabileceğiniz bir takı da değil. Tamamıyla el işi bir sanattır. Son yıllarda gençler, el emeğine dikkat çekmek için kazaziye ürünleri tercih ediyorlar. Özellikle tespih koleksiyonerleri, önemli ve özel gördükleri tespihlerin uçlarına gümüş kazaziyeli yapılmış tespih uçları istiyorlar. Bu sanatın hem bir piyasası hem de hayranları var." dedi.

"Sanatın nesillere aktarılması için yetkililere iş düşüyor"

Sanatın sevilerek yapılırsa güzel işler çıktığını kaydeden Misvi, "Ben sanatımı çok seviyorum. Tellerle uğraşmayı, onları hayalimdeki takılara dönüştürmeyi, sanata çevirmeyi çok seviyorum. Birçok insan içindeki cevheri henüz keşfetmemiş oluyor. Sanatın nesillere aktarılması için yetkililer daha fazla kurs açmalılar, çünkü çok daha fazla kişiye dokunmalıyız. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat ve sadece tek bir bölgeye ait sanat olmadığını ve ülkenin her şehrinde bunun öğretilmesinin gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu. (İLKHA)

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Yükleniyor