• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

‘UP Darlık’ hastalığına dikkat, böbrek yetmezliğine kadar götürür

GÜNDEM 1.12.2022 10:00:06 0
‘UP Darlık’ hastalığına dikkat, böbrek yetmezliğine kadar götürür

‘UP Darlık’ hastalığına dikkat, böbrek yetmezliğine kadar götürür

Diyarbakır’da bin canlı doğumda görülen sağ böbreğinin çıkışında darlık ve buna bağlı olarak böbrekte şişlik meydana gelmesiyle Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne başvuran 6 yaşındaki Hira, böbrek yetmezliğinden kurtuldu.

Hastanede görev yapan doktorlar, Hira’nın durumunu ameliyat öncesi sıkı takip etmesi sonucunda böbrek fonksiyonlarında zamanla düşüş olduğunu fark etmesiyle ameliyat kararı aldı. Ameliyat sürecinin yaklaşık 2,5 saat sürdüğü operasyonda Hira’nın böbreğine bir adet stent yerleştirildi. Yapılan pyeloplasti ameliyatından sonra 6 yaşındaki Hira, böbrek yetmezliğinden kurtularak sağlığına kavuştu.
Ameliyat sürecinin iyi geçtiğini belirten Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Çocuk Ürolojisi Uzmanı Dr. Mehmet Uğur Yılmaz, hastanın bir ay sonra böbreğine yerleştirilen stentin çıkarılacağını söyledi.
Hira’nın sağ böbreğindeki dar kısmın kesilip çıkarıldığını ifade eden Dr. Yılmaz “Hira kızımız 6 yaşında. Doğuştan sağ böbreğinin çıkışında darlık olan ve buna bağlı olarak böbrekte ciddi derecede şişmesi olan hastamız. Takip edilen süreçte böbrek fonksiyonlarında git gide düşme oldu. Bu sebeple hastamızı ameliyat yapmaya karar verdik. Sağ böbreğindeki dar kısmı çıkardık ve sağlıklı böbrek dokusuyla üreter böbreği tekrardan birbirine bağladık. Hira kızımıza Pyeloplasti ameliyatı yaptık. İnşallah böbreğindeki fonksiyon kaybı bundan sonra duracak. Ameliyat süreci yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Bu ameliyatla dar kesimi kesip çıkardık. Tekrardan hastamızın böbreğini onardık. Böbreğin içerisine bir adet stent yerleştirdik. O stenti de inşallah yaklaşık bir ay sonra yine kapalı yolla çekip çıkaracağız. Ameliyat sonrası kızımız gayet iyi” dedi.

“Bu hastalık anne karnında yapılan ultrasonlarda fark ediliyor”
Üreteropelvik Darlık (UP Darlık)’ın doğuştan olan bir durum olduğu söyleyen Dr. Yılmaz, “Bu hastalık anne karnında yapılan ultrasonlarda fark ediliyor. Bu hastaların hepsini ameliyat yapmıyoruz. Sadece hastalarımızın fonksiyonlarının düşmesiyle ameliyat sürecini başlatıyoruz. Takip edilen süreçte eğer böbrek fonksiyonları düşüşe geçerse buna bağlı olarak böbrek yetmezliğine gidilirse böbreklerde onarım yapıyoruz” diye konuştu.

“UP Darlık hastalığı bin canlı doğumda birdir”
“Bu hastalığın belirtileri ilgili taraf böbrekte ağrı, idrar yolu enfeksiyonu ve bunlara bağlı olarak böbrek yetmezliğine kadar giden sonuçlar doğuyor” diye konuşan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu hastalığın görülme sıklığı yaklaşık bin canlı doğumda birdir. Ama dediğim gibi herkese cerrahi müdahale gerekmiyor. Çocukları biz periyodik olarak ultrason ve görüntüleme yöntemleriyle takip etmekteyiz. Çok düşük bir gruba ameliyat ihtiyacı duyuluyor. Bu grup da böbrek fonksiyonlarında kötüleşme olanlardır.”
[gallery ids=',64807,64808,64809']

Hafif ticari araç dereye devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Gazze'ye yardım götüren Özgürlük Filosuna güvenli geçiş sağlanması çağrısı

Rusya'ya ait Su-35 savaş uçağı düşürüldü

Rusya ve NATO'dan Baltık Denizi'nde eşzamanlı tatbikat

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yetimler Vakfı: Kurban bağışlarını bayramın 4'üncü gününe kadar kabul ediyoruz

İran: israil'in nükleer projeler ve tesislerine dair stratejik belgeleri ele geçirdik

Yardım kuruluşları Diyarbakır'da kurban kesimine başladı

İzmir'de ormanlık alanda yangın

Mardin’de “kiraz” gölgesinde ifsat edici festivale tepki

Seyir halindeki kamyonette yangın

Rusya: Ukrayna esir takasını erteledi

iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelilere kurban eti ulaştırdı

Kırgızistan'da 5.1 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yunanistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Meksika'da küçük bir uçak düştü: 3 ölü

Kurbanlık satıcıları şikayetçi: Kurbanlıklar elimizde kaldı, satışlar durma noktasına geldi

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ