• BIST 100

    14203,40%0,42
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,28% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5954,70% -0,13
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin

26 Kasım 2024, Salı 12:05
26 Kasım 2024, Salı 12:05
Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özel bir hastanede görev yapan Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeme ve içme konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Kış aylarında bağışıklığı güçlendiren beslenme önerileri hakkında bilgi veren Demirci, havaların iyice soğuduğu kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde sağlığa katkı sağlayacak besinlerin yenmesini tavsiye etti.

"Taze meyve ve sebzeler tüketin"

Tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler hakkında bilgi veren Demirci, "Kış mevsiminde C vitamini açısından zengin turunçgiller, kivi ve brokoli gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Renkli sebzelerin antioksidan içeriği bağışıklığınızı korumanıza destek sağlar. Sıcak içecekler, zencefil ve tarçınla hazırlanan sıcak bitki çayları, soğuk havalar karşısında sizi sıcak tutar ve ruh halinizi iyileştirir." dedi.

Demrici, kışın vücudu güçlü tutacak yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye ederek,"Omega-3 yağ asitleri; somon, sardalya ve ceviz gibi omega-3 kaynakları fiziksel sağlığı desteklerken depresyon riskini de azaltır. Tam tahıllar; yulaf, kahverengi pirinç ve bulgur gibi tam tahıllar, enerji seviyesini artırır ve sindirim sistemini düzenler.  Probiyotikler; yoğurt, kefir gibi probiyotiklerle zenginleştirilmiş gıdalar, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir. Su tüketimi; kışın su içme alışkanlığınızı sürdürün. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. Şeker ve işlenmiş gıdalar; aşırı şeker ve işlenmiş gıdaların tüketimi bağışıklığı zayıflatır. Bunun yerine doğal ve besleyici gıdalar tercih ediniz." ifadelerini kullandı.

"Besin hazırlama ipuçları"

Demirci, sebzelerin pişirilme yöntemleri hakkında bilgi vererek, "Sebzeleri buharda pişirerek besin değerini koruyunuz.  Baharatlar ekleyerek yemekleri zenginleştiriniz. Sıcak çorba ve güveçler hazırlayın, çeşitli sebzeler ve tam tahıllar kullanınız. Fırında sebze pişirme yöntemi ile doğal tatları artırınız." dedi.

"Bitkisel ürünler uzmana danışarak tüketilmeli"

Herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce sağlık durumunun göz önünde bulundurulup uzmana danışılmasının önemine vurgu yapan Demirci, "Tükettiğiniz bitkilerin yan etkileri olabileceğini unutmayın. Özellikle hamilelik, emzirme veya düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın. Dengeli beslenme ile yeterli uyku ve düzenli egzersiz de önemlidir." ifadelerini kullandı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ekinezya, zencefil ve sarımsak kullanılabileceğini belirten Demirci, C vitamini açısından zengin gıdalar ve propolis gibi doğal takviyelerin de tercih edilebileceği önerisinde bulundu. (İLKHA)

İletişim Başkanı Duran, bütçe görüşmelerine katıldı

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Wilson hastalığında nakil başarısı

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa’da yürüyüş düzenleyecek

Doğanın siyah incisi kara leylek foto kapanla görüntülendi

Medeniyet İlkokulu’nda Okur-Yazar Buluşması

Yeni kurulacak şirketler için ETDS zorunlu olacak

Kamboçya'da sınır çatışmalarında sivil ölü sayısı 18'e yükseldi

Kısa vadeli dış borç stoku ekimde 165,7 milyar dolara geriledi

Çocukları intihar eden ailelerden Meta’ya dava: Cinsel şantaj tehlikesini bilerek görmezden geldi

Mardin’de park halindeki otomobil alev aldı

“Enerjinin Yıldızları Projesi”ne TİSK’ten ödül

Elektrik ve doğal gaz yardımı başladı

Ruhsal yüklerin bedendeki yansıması: Bruksizm

Kudüs'te demografik sürgün planı: Filistinliler evlerinden zorla çıkarılıyor

Köylülerden usulsüz arazi satışı iddiası: 70 yıllık tarlalarımız başkalarına verildi

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa 1 milyon TL’lik destek çağrısı

Bitki çayları doğru tüketilmediğinde faydadan çok zarar verebilir

Bakan Memişoğlu: Türkiye’de şu anda 8 bin 300 aile sağlığı merkezimiz var

Şanlıurfa’da iki araç kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Kurtlar sürüye saldırdı: 70 koyun telef oldu

ChatGPT’ye yeni görsel üretim modeli ve “Images” sekmesi eklendi

Gözler bugünkü asgari ücret komisyonunda

Alman Parlamentosu, siyonist rejimle "Hitz" anlaşmasını büyüttü: Silah pazarlığı 6,7 milyar doları aştı

ABD’den Tayvan’a 10 milyar doları aşan silah satışı kararı

Brent petrol 59,95 dolardan işlem görüyor

İstanbul’da uyuşturucu soruşturması: 4 kişi gözaltında

500 bin sosyal konut için başvurular yarın sona eriyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İletişim Başkanı Duran, bütçe görüşmelerine katıldı

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Wilson hastalığında nakil başarısı

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa’da yürüyüş düzenleyecek

Doğanın siyah incisi kara leylek foto kapanla görüntülendi