• BIST 100

    14769,06%2,12
  • DOLAR

    43,03% 0,05
  • EURO

    50,36% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6170,88% -0,73
  • Ç. ALTIN

    10159,23% 0,00

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin

01 Aralık 2024, Pazar 12:26
01 Aralık 2024, Pazar 12:26
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus hastalığının ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sırada yer aldığına değindi.

Diyabet hastalarının yaklaşık yarısının diyabet olduğundan haberdar olmadığını dile getiren Korkmaz, diyabet tanısı almış bireylerin mutlaka diyabet eğitimi alması ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uyması gerektiğini dile getirdi.

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Diyabetin belirtileri hakkında bilgi veren Korkmaz, "Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sıradadır. Türk Diyabet Cemiyeti verilerine göre diyabet hastalarının yüzde 45'i hastalıklarının farkında değildir. Peki, diyabet nedir? İnsülin hormonunun yetersiz olması veya hiç olmaması durumunda kan şekerinin normalin üzerinde bulunması durumudur. Diyabet tanısı almış bireyler mutlaka diyabet eğitimi almalı ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uymalıdır. Diyabetin klinik belirtileri: Polifaji (sık yemek yeme), poliüri (sık idrara çıkma), polidipsi (sık susama), ayaklarda uyuşma-yanma, ağız kuruluğu, bulanık görme, ciltte kuruma, vücutta aşırı yağ birikimi insülin hücrelere geçişini sağlayan hormonların salınımını engeller. Bu durum ile birlikte tip 2 diyabet gelişebilir." dedi.

"Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta"

Diyabet hastalarının yüzde 80'inin obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklandığına vurgu yapan Korkmaz, "Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, Avrupa'da görülen tip 2 diyabet vakalarının yüzde 80'i obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklanmaktadır. Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta ve vücut insüline karşı direnç göstermektedir. Bunun sonucunda ise diyabet riski artmaktadır. Abdominal bölge (karın bölgesi) yağlanması özellikle diyabet ile ilişkilendirilebilir. Bel çevresi, kadınlarda ortalama 80-90 cm erkeklerde ise ortalama 100 cm civarında olduğunda diyabet riski yüksektir." ifadelerini kullandı.

Korkmaz beslenme hakkında, "Diyabet tedavisinde kan şekeri (regülasyonu) kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrenilenlerin uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İşgal zindanlarında 1967’den bu yana şehit edilen esirlerin sayısı 323’e ulaştı

Mardin'de bağımlılıkla mücadelede 98 şahıstan 11’i tutuklandı

Güney Yemen'de kriz derinleşiyor: Zübeydi nerede?

Bakan Tunç'tan “Genel af” açıklaması

Batman'a içme suyunda yeni kaynak

İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülere 735 bin TL'ye kadar hibe desteği

İstanbul’da mülki idare amirleri toplantısı yapıldı

Yabancı Sözcükleri Türkçeleştirme Öneri Kılavuzu tanıtımı yapıldı

Bingöl’de vaaz ve irşat hizmetleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Batman'da tüketici başvuruları 30 günde sonuçlanıyor

Bağışıklığı zayıf olanlar için 5 kritik adım

Konya’da Geleneksel Basın Buluşmaları gerçekleştirildi

Köy yolu açıldı, 90 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı

Siirt’te erken teşhise altın teşvik: ücretsiz kanser taramasına katılana çeyrek altın

KPSS 2025/2 yerleştirme sonuçları açıklandı

Yapıcıoğlu: Millet olarak dava adamlarının izinde yürüyerek özümüze döneceğiz

Palandöken: Borçlu esnaf sağlık hizmetlerinden faydalanacak

Sosyal medyada yaş sınırı tartışması: Algoritmalar çocuklar için riskleri artırıyor

36 il için “Sarı” kodlu uyarı: Sağanak, fırtına ve çığ tehlikesi

Yeşilay’dan ekran bağımlılığına karşı farkındalık kampanyası

Yeşilay'dan ekran bağımlılığına karşı farkındalık çalışması: Saat Dokuz, Ekranda Yokuz

BESO Başkanı Çiftçi: Karz-ı Hasen Projesiyle Esnafı borç baskısından kurtarmak istiyoruz

Halep'te çatışmalar yeniden alevlendi: PKK/SDG yerleşim yerlerini hedef aldı

Kültürel yapısı değişse de tarihi dokusu değişmeyen semt: Cibali

Diyarbakır'da toplanmayan çöpler sokaklara yayıldı

Eğitim-Bir-Sen'den CİMER kararı açıklaması

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonu: 4 gözaltı

Yetimler Vakfı Afganistan'da yetim çocuklara yetim aylığı dağıttı

Malatya'da karla mücadele ekipleri bir araya geldi

Siyonist rejim zindanlarında 323 Filistinli esir şehit edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal zindanlarında 1967’den bu yana şehit edilen esirlerin sayısı 323’e ulaştı

Mardin'de bağımlılıkla mücadelede 98 şahıstan 11’i tutuklandı

Güney Yemen'de kriz derinleşiyor: Zübeydi nerede?

Bakan Tunç'tan “Genel af” açıklaması

Batman'a içme suyunda yeni kaynak

İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülere 735 bin TL'ye kadar hibe desteği

İstanbul’da mülki idare amirleri toplantısı yapıldı