• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Uzman Eğitimci Gündüz: Sosyal medyanın, ekranların yetiştirdiği bir nesille karşı karşıyayız

03 Ocak 2025, Cuma 12:11
03 Ocak 2025, Cuma 12:11
Uzman Eğitimci Gündüz: Sosyal medyanın, ekranların yetiştirdiği bir nesille karşı karşıyayız
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Günümüzde çocukların ve gençlerin hızla artan ekran bağımlılığına dikkat çeken Uzman Eğitimci Yılmaz Gündüz, "Sosyal medyanın, ekranların yetiştirdiği bir nesille karşı karşıyayız" diyerek ekran bağımlılığının gelecekteki toplumsal etkilerine dair endişe

Batman Eğitim-Bir-Sen Eğitim Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yılmaz Gündüz, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilen ekran bağımlılığına dair önemli uyarılarda bulundu.

Özellikle çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan bu bağımlılığın, sadece eğitim ve sosyal ilişkilerde değil, aynı zamanda çocukların psikolojik ve fiziksel sağlıklarında da kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirten Uzman Eğitimci Gündüz, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Son yıllarda sosyal medyanın, ekranların yetiştirdiği bir nesille karşı karşıya olduklarını vurgulayan Gündüz, ekran bağımlılığının önüne geçilmesi için aileler ve eğitimciler başta olmak üzere toplumun her kesiminin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurguladı.

Eğitimci Yılmaz Gündüz

"Sıkça şikâyetler var"

Gündüz, "Ekran bağımlılığı günümüzde çağın hastalığı olarak değerlendiriliyor. Televizyon, tablet, cep telefonu gibi teknolojik aletleri gereğinden fazla ve sağlığımızı olumsuz etkileyecek şekilde kullanmamız ekran bağımlısı olduğumuzun göstergesidir. Anne ve babalardan son zamanlarda sık sık şunu duyuyoruz; 'çocuğumu dışarı çıkaramıyorum. Bizimle oturup konuşmuyor. Derslerindeki başarısında düşüşler var' gibi şikayetler son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlandı." dedi.

"En büyük sorumluluk anne ve babalara düşüyor"

"Eğer çocuk saatlerce ekran başında kalıyorsa, anne ve babayla iletişim kurmakta zorlanıyorsa, okuldaki başarısında düşüşler varsa, ekrandan uzak durduğu zaman agresif tutumlar sergiliyorsa bu durumda bizim önlem almamız gerekiyor" diyen Gündüz, "Fakat anne ve babalar misafirliğe giderken veya alışveriş yaparken çocukların ellerine telefon veriyorlar. Bu durumda en büyük sorumluluk anne ve babalara düşüyor. Anne ve babalar olarak eğer çocuklarımızı bu ekrana emanet ediyorsak bizim ve değerlerimiz değil, ekranların yetiştirdiği çocuklara ebeveynlik yapmak zorunda kalacağız." ifadelerini kullandı.

"Ekran bağımlılığını küçümsememeliyiz"

Ekran bağımlılığına bağlı olarak çocuklarda görülen çeşitli olumsuz sonuçlara dikkat çeken Gündüz, şöyle devam etti:

"Ekran bağımlısı olan çocuklarda çeşitli olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Eğitim alanında olumsuz sonuçları olabiliyor. Yorgun, derse ilgisiz çocuklar, depresif kişilik bozukluğu sergileyen çocuklarla karşılaşabiliyoruz. Bunların tamamı ekran bağımlılığının sonuçlarıdır. Bu sonuçlar 6-15 yaş arasındaki çocuklarda son derece olumsuz davranışların ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Bu yüzden ekran bağımlılığını çok da küçümsememek lazım. Aileler, son yıllarda çocuklarını evden dışarıya çıkarmakta zorlanıyorlar. Bu çocuklar, sanat dünyayla gerçek dünyayı bile birbirinden ayırt edemez duruma gelmişler."

Ekran bağımlılığının çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerinin de son derece olumsuz olabileceğini belirten Gündüz, ekran bağımlılığının etkilerini en aza indirmek için ailelerin rolünün büyük olduğunu vurguladı.

"Çocuklarımızı ekran bağımlılığından korumak için önce kendimizden başlamalıyız"

Ebeveynlere yönelik önemli önerilerde bulunan Gündüz, "Kendini ifade edemeyen yeni bir nesil ortaya çıkıyor. Anne ve babalar çocuklarını ekran bağımlılığından korumaya çalışırken önce kendimizden başlamalıyız. Çocuğa alternatif ortamlar hazırlamamız gerekiyor. Her şeyden önce çocuğa örnek olmamız gerekiyor. Telefon, televizyon, tablet ve benzeri araçları kullanmayı sınırlandırmalıyız. Çocuklara vakit ayırmayı, alternatif etkinlikler sunmayı tercih etmeliyiz." diye konuştu.

"Çocuklar anne ve babalarına çok yabancı"

Son dönemde özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların video izleme alışkanlıklarının arttığını, 15-18 yaş arasındaki gençlerin ise sosyal medya kullanımına daha fazla vakit ayırdığını belirten Gündüz, son olarak şunları söyledi:

"Çocukların önceki dönemlerde aileleriyle geçirdiği vakit yüzde 70-80 iken şu an sosyal medyada geçirdikleri vakit yüzde 70-80 oranlarında. Çocuklar anne ve babalarına çok yabancı duruma gelmiş durumda. Bizim yetiştirdiğimiz çocuklar değil, sosyal medyanın yetiştirdiği, ekranların yetiştirdiği bir nesille karşı karşıyayız. Anne, baba ve eğitimcilerin bu konuda olabildiğince çocukları ekranların zararlı etkilerinden korumak için gayret göstermeleri gerekiyor." (İLKHA)

Kenya'da heyelan: 13 ölü

İşçileri taşıyan pikap devrildi: 4 yaralı

Kolombiya, ABD'nin Karayipler'deki saldırılarını BM'ye taşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce terörsüz Türkiye, sonra terörsüz bölge menziline inşallah varacağız

Maduro: ABD'nin amacı Venezuela'nın doğal zenginliklerini ele geçirmek

HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığından Yenişehir Nüfus Müdürlüğüne ziyaret ve esnafla buluşma

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan kan bağışı

Malatya kitap fuarında Gazze'ye anlamlı destek

Nusaybin Umut Kervanı’ndan yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Gaziantep’te aranan şahıslara yönelik operasyon

Hevedanlılar aşireti Diyarbakır’da bir araya geldi

Batman'da bir ailenin daha yüzü Umut Kervanı'yla güldü

Bakan Fidan, HAMAS Siyasi Büro üyeleri ile bir araya geldi

İşgal rejimi askerlerin yarısı soykırımdan sonra iş hayatına dönemiyor

Kenya'da toprak kayması: 13 ölü, çok sayıda kayıp

Psikolog Sayar: Ailenin vereceği destek çocuğu geleceğe hazırlar

Babasından miras kalan palancılık mesleğini 52 yıldır sürdürüyor

Hindistan'da yağmurla ilgili olaylarda 9 kişi öldü

El-Kassam Tugayları: Ekiplerimiz Sarı Hat'taki işgal esirlerin cesetlerini çıkarmaya hazır

Kassam, siyonist esirlerin cesetlerini çıkarmak için ekipman ve personel talep etti

Adalet Bakanlığı’ndan dijital reform: Yapay zeka destekli adalet sistemi

Polonya uyruklu Honorata Maria, Bingöl’de Müslüman oldu

İstanbul'da "Özgür Filistin" paneli düzenlendi

Ticaret Bakanlığından patates fiyatlarına ilişkin açıklama

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, kitap fuarında yazarlarla bir araya geldi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonları: 192 kişi tutuklandı

Bilişim Uzmanı İçli: Çocuklarımızı yapay zekâya teslim etmeyelim

Siirt’te yıllardır beklenen dalgıç ekibi kuruldu

Konya’da asayiş ve trafik denetimleri

Gazze'deki soykırımın bilançosu: 68 bin 858 şehit, 170 bin 664 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kenya'da heyelan: 13 ölü

İşçileri taşıyan pikap devrildi: 4 yaralı

Kolombiya, ABD'nin Karayipler'deki saldırılarını BM'ye taşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce terörsüz Türkiye, sonra terörsüz bölge menziline inşallah varacağız

Maduro: ABD'nin amacı Venezuela'nın doğal zenginliklerini ele geçirmek

HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığından Yenişehir Nüfus Müdürlüğüne ziyaret ve esnafla buluşma

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan kan bağışı