• BIST 100

    9747,07%3,80
  • DOLAR

    38,76% 0,02
  • EURO

    43,04% -1,36
  • GRAM ALTIN

    4030,97% -2,71
  • Ç. ALTIN

    6542,97% -2,62

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

GÜNDEM 22.03.2023 12:50:02 0
Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, ramazan ayı boyunca doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dyt. Merve Aytaç Kılınç, uzun saatler aç kalındıktan sonra kalorili besinler yerine karbonhidrattan fakir proteinden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir'
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte önerilen az ve sık beslenme biçimi yerini uzun süreli açlığa ve susuzluğa bıraktığını ifade eden Dyt. Kılınç, “İftarınızı, mutlaka bir bardak su ve bir hurma ile açmaya özen gösterin. Ardından bir kâse çorba ve salata tüketin. Uzun süreli bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. Besinler yavaşça çiğneyerek tüketilmeli ve ana öğüne geçmeden en az 3-5 dakika beklenmelidir. Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, balık, et gibi proteinden zengin besinler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlama ile beraber bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller de yardımcı yemek olarak tercih edilebilir. Bununla beraber iftar ve sahurda yağlı, kızartılmış ve tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.
'Tatlılar yemekten hemen sonra tüketilmemelidir'
Kılınç, 'Yemeğin hemen üzerine tüketilen tatlılar hem kilo alımına hem de kan şekerinin hızlıca yükselmesine sebep olur. Sindirimi güçleştirir. İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da mevsim meyveleri tüketilmelidir' dedi.
' Sahurda doğru besin tercihleri yapılmalı'
Sahurun önemini anlatarak uzun süre aç kalınacağı için vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, “Sahursuz tutulan oruç uzun süreli açlıkta kas yıkımına neden olabilir. Sahur, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, aç kalma süresi fazla olacağından metabolik hız düşüşü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk şikayetleri olabilir. Sahurda tuzlu besinler tercih edilmemelidir. Yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. Sahur sofrasında protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
'Ramazan ayında su tüketimi'
Dyt. Kılınç, “Ramazanda öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saatlik açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin azalması ile metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur saatleri arasında 2 ile 2.5 litre arası su tüketmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda su içmek yerine aralıklı olarak sahur saatine kadar içilmelidir” dedi.

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Muğla'da 23 düzensiz göçmen yakalandı

Terörsüz bir Türkiye, güçlü ekonominin yolunu açar

DSÖ: Gazze'deki insanlar açlıktan ölüyor, gıda ile ilaçlar ise sınırın hemen ötesinde

Iğdır'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

HAMAS, ABD'li siyonist esir İdan Alexander'ı serbest bıraktı

HAMAS'tan Gazze'de kıtlık uyarısı: Kıtlık felaket boyutunda

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya-Ukrayna krizine çözüm bulmada katkı vermeye hazırız

Malatya'daki gıda işletmelerine karekod uygulaması uyarısı

Akaryakıta zam geliyor

Malatya'ya 40 yeni hekim atandı

Rusya: Donetsk yönünde ilerleyişimiz devam ediyor

Endonezya'da tekne kazası: 7 ölü, 34 yaralı

Çorum'da trafik kazası: 4 yaralı

Siirt'te "Gazze İçin İntifada” programı yoğun katılımla gerçekleşti

ANFİDAP: Soykırımcının sanatçısı sahneye çıkamaz!

Esnaf ve vatandaşlar: Akaryakıtın yüksek olması sebze ve meyve fiyatlarına yansıyor

TESK Genel Başkanı Palandöken: Toplumun refahında sosyal güvenlik kilit nokta

Polonya, Krakow'daki Rus konsolosluğunu kapattı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden gönüllülere afet ve yangın eğitimi

Meteorolojiden Malatya için kuvvetli yağış uyarısı

Boykot Çalışma Grubu Başkanı Okumuş: Boykot, israilin ekonomik can damarını hedef alıyor

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Çok büyük bir projeyi hayata geçireceğiz

Siirt-Kurtalan arası 34 kilometrelik yeni demiryolu inşa edilecek

Şanlıurfa’da mesken yangını: 1 kadın yaralandı

Yıldırım: Bağımlılıkla mücadelesini kaybeden genç, ülke için büyük bir kayıptır

Malatya'da, "Vatandaş soruyor, başkan cevaplıyor" toplantısı düzenlendi

Endonezya'da heyelan: 4 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ