• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Uzmanı uyardı: “‘Mavi tik’ artık güvenilir değil, büyük tehlikeye karşı dikkat”

GÜNDEM 28.12.2022 10:15:05 0
Uzmanı uyardı: “‘Mavi tik’ artık güvenilir değil, büyük tehlikeye karşı dikkat”

Uzmanı uyardı: “‘Mavi tik’ artık güvenilir değil, büyük tehlikeye karşı dikkat”

Geçtiğimiz yıllarda resmi hesap ve tanınmış kişilere verilen ‘mavi tik’ artık tehlike saçıyor. Paralı hale gelmesiyle uygulama dolandırıcılar ve terör örgütü propagandası yapanların kolayca ulaşabildiği hale gelirken, dijital medya uzmanı vatandaşlara hesapların güvenirliğini araştırmaları uyarısında bulundu.
Twitter, daha önce tartışmalara neden olan paralı abonelik ‘mavi tik’ sistemine başladı. 12 Aralık itibarıyla devreye alınan uygulama için aylık 8 dolarlık abonelik ücreti alınırken, Apple kullanıcıları için ise abonelik bedeli 11 dolar oldu. Geçmişte sadece resmi hesap ve tanınmış kişilere verilen ‘mavi tik’ uygulaması, artık herkesin sahip olabileceği duruma gelmesi nedeniyle tehlike saçıyor. Artık paralı olması ile dolandırıcılar ve terör örgütü propagandası yapmak isteyenlerin kolayca ulaşabildiği hale gelen ‘mavi tik’ nedeniyle uzmanı, vatandaşlara hesapların güvenirliğini araştırmaları uyarısında bulundu.

“Dolandırıcıların önü açıldı”
Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmanı Sercan Öğe, mavi tikin paralı hale gelmesiyle dolandırıcıların önünün açıldığını kaydetti. Öğe, “Sosyal medya platformlarında ‘mavi tik’ ikonu var. Bu ikon bundan 1 yıl öncesine kadar dünya çapında tanınmış kişilere veriliyordu. Bir hesapta bunu görüyorsak bu hesabın gerçekten o şahsa ait olduğunu ve o şahsın güvenilir, bilindik ve tanındık biri olduğunu anlıyorduk. Ama Elon Musk devraldığı zaman apayrı bir hale getirdi. Artık dileyen herkesi ücretini ödeyerek ‘mavi tik’ alabilecek duruma getirdi. Bu ne gibi sorunlara yol açar; geçmişten beri bu tip sosyal medya platformlarını kullanan kullanıcılar ‘mavi tik’in anlamını bildikleri için sıradan bir vatandaş şirketin onayını gördüğü zaman güvenilir bir şirket veya şahıs olduğunu düşünecek. Elon Musk’un yaptığı bu durumla dolandırıcılar bile kendilerine ‘mavi tik’ almaya başladı. Örnek verirsek bir marka var ve bunun sosyal medya platformunda hesabı yok. Dolandırıcılar bu marka adına hesap açarak ‘mavi tik’ alacak, takipçilerini bu hesap üzerinden dolandırmaya çalışacaklar” dedi.

“Seçim öncesi terör propagandasına yol açıldı”
Terör örgütü propagandası yapan sayfaların hesaplarına ‘mavi tik’ alıp, resmi ve güvenilir sayfa izlenimi vererek vatandaşları sokağa davet edebileceğini belirten Sercan Öğe, seçimin yaklaştığını ve bunun seçime yönelikte kullanabileceğini vurguladı. Öğe, “Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olması lazım. Özellikle Avrupa’da terör örgütü propagandası yapan sayfalar mavi tik vermeye başladı. Şu anda Avrupa’da, Türkiye’de kırmızı kategoride aranan birçok teröristin sosyal medyada ‘mavi tik’i var, bunların sayfalarını kapatmıyor. Bunlar Interpol tarafından aranmasına ve iadesi istenmesine rağmen bu sosyal medya önlem almış değil. Resmen terör örgütü propagandası yapmalarına destek veriyorlar. Bunun önlemini almaya yavaş yavaş başladılar ama etkili değil. Devlet görevlilerine ‘gri tik’, işletmelere ise ‘sarı tik’ vermeye başladı. Bu tikleri gördüğümüzde gerçek hesap olduğunu anlayacağız ama mavi tiklerde şu anda çok büyük bir sorun mevcut. Vatandaşlar bu tarz şeylerde biraz daha dikkatli olurlarsa. Ailelerin ise çocuklarını bilinçlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.
[gallery ids=',73371,73372,73373']

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ