• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Uzmanı uyardı: Sıcak hava cilt kanserine neden oluyor

05 Ağustos 2024, Pazartesi 11:29
05 Ağustos 2024, Pazartesi 11:29
Uzmanı uyardı: Sıcak hava cilt kanserine neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanı uyardı: Sıcak hava cilt kanserine neden oluyor

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Acil Tıp Uzmanı Dr. Zübeyde Albayrak, termometreler 40 dereceyi gösterirken, aşırı sıcakların erken yaşlanma ve cilt kanserine neden olduğunu dikkat çekti.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Zübeyde Albayrak, kentte artan sıcaklar nedeniyle erken yaşlanma ve cilt kanserine neden olduğunu söyledi. Aşırı sıcaklıkların sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirten Dr. Albayrak, artan ortam sıcaklığının vücut sıcaklığını aştığında vücut ortamdaki ısıyı emip ve vücut ısısı, vücut sıcaklığının artmaya başladığını kaydetti. Yeni gelişen bu durumda metabolizma bu duruma uyum sağlamak için birtakım mekanizmaları devreye soktuğunu aktaran Dr. Albayrak, "Bu mekanizmaların başında terleme gelmektedir. Ancak terleme her zaman vücut ısısını düşürmek için tek başına yeterli bir mekanizma değildir. Artan sıcaklıkla birlikte metabolizma hızı artar, tüketilen oksijen miktarı artar. Buna bağlı olarak solunum sayısı kalp atım hızında artış meydana gelir. Bunun haricinde aşırı fiziksel aktivite gösteren kişilerde sıcak krampları görülebilir. Bunun dışında sıcak ödemi, güneş yanığı, sıcak bitkinliği gibi durumlarda görülebilir. Bu bahsettiğim durumların hepsi aşırı sıcaklıkların erken dönemde gösterdiği etkilerdir. Uzun süreli maruziyete bağlı olarak geç dönemde de bazı etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar içerisinde katarakt, güneş lekeleri, erken yaşlanma ve istemediğimiz durumlardan biri olan cilt kanserleri ortaya çıkabilir.’’ dedi.
Gerekmedikçe saat 10.00-16.00 aralığında dışarı çıkılmamasının altını çizen Albayrak, "Mümkün olduğunca evde kalmalıyız. Bu saatler aralığında güneşlenmemeli, denize girmemeliyiz. Denize girecek vatandaşlarımız en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanmalı ve güneş gözlüğü takmalıdır. Güneş altında çalışacak kişilerin ise bir takım koruyucu önlemler almasına ihtiyacı vardır. Bu önlemler içerisinde hafif, bol, açık renkli sıkı kumaştan dokunmuş giysileri tercih etmesi gerekir. Bunun haricinde en önemli noktalardan biri de sıvı tüketimidir. Günlük en az 2, 2.5 litre sıvı tüketilmesi gerekir. Öncelik olarak sıvı tercihimiz tabi ki su olması gerekiyor. Bunun haricinde kahve, çay, gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Vücut direncini arttırmak vücuda gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlamak adına bol bol sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Yağlı besinlerden uzak durmalı, yemek yaparken kızartma tekniği yerine haşlama, kendi suyunda pişirme ya da ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Bunun haricinde idrar söktürücü kullanımı ya da kronik kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı gibi sıvı kısıtlaması olan hastaların diyetlerini düzenlerken kendi doktorlarına başvurması gerekir’’ ifadelerini kullandı.

Akreditesiz "helal uygunluk" hizmetinde cezalar artırıldı

​ İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 67 şüpheli tutuklandı

BAE, Yemen'deki tüm askeri varlığını çektiğini duyurdu

Suudi Arabistan donanması Arap Denizi'nde konuşlandı

Türkiye'nin deniz stratejisi: Denizlerde kime karşı konuşlanıyor?

Ülkenin batı ve kuzeyi için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Guterres: israilin STK yasağı Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Esed artıklarını finanse eden ve silahlandıran "gölge ağ" deşifre edildi

53 uluslararası kuruluştan uyarı: israilin son adımları Gazze ve Batı Şeria'da insani yardımı felç edecek

BM: israilin idam yasası uluslararası hukuka açık meydan okuma

Yahudi Çeteler Ramallah'ın kuzeyinde bir evi bastı

Gazze'de işgalci kurşunlarıyla 2 şehit

BUDO'nun bazı seferlerine hava muhalefeti

TMO mavi renkli haşhaş tohumunun satışına başladı

Siirt'te merkeze bağlı 14 köy yolu açıldı, hasta vatandaş hastaneye ulaştırıldı

Ters kelepçe takılan tesettürlü bayanların görüntüleri tepkilere yol açtı: İslami kimlik cezalandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan besilik hayvan ithalatı açıklaması

Malatya'da konteyner kentte yangın

Siyonist işgalciler Batı Şeria’da bir haftada 100 Filistinliyi alıkoydu

Bayrampaşa Belediyesi’ne ilişkin soruşturmada tutuklama kararı

Sinop'ta feci kaza: 2 ölü, 6 yaralı

Batman’da 4 bin 201 kilometrelik köy yolu ulaşıma açıldı

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Gambiya açıklarında göçmen teknesi alabora oldu: 7 ölü, onlarca kayıp

Diyarbakır'da buzlanma nedeniyle onlarca araç yolda kaldı

Rusya Kinjal hipersonik füzeleri ile Ukrayna'daki askeri tesisleri vurdu

Rusya ile Ukrayna arasında barışın yolunu tıkayan nükleer santral krizi

Bakan Tunç’tan Fatih’te 2 aylık bebeğin ölümüyle ilgili açıklama

Adana Yüreğir’de Aralık ayı asayiş bilançosu açıklandı

ABD'den Çin'e Tayvan tepkisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Akreditesiz "helal uygunluk" hizmetinde cezalar artırıldı

​ İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 67 şüpheli tutuklandı

BAE, Yemen'deki tüm askeri varlığını çektiğini duyurdu

Suudi Arabistan donanması Arap Denizi'nde konuşlandı

Türkiye'nin deniz stratejisi: Denizlerde kime karşı konuşlanıyor?

Ülkenin batı ve kuzeyi için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Guterres: israilin STK yasağı Gazze'de felaketi derinleştiriyor