SAĞLIK 8.03.2025 16:55:08 0

Uzmanından Ramazanda verimli ders çalışma tüyoları!

Uzmanından Ramazanda verimli ders çalışma tüyoları!
Haberi Sesli Oku

Ramazan ayında oruç tutunlar için ders çalışmak, oruçluyken enerji yönetimi ve verimli zaman planlamasını gerektiriyor. Uzmanlar, bu süreci doğru yöneterek akademik başarının artırılabileceğini belirtiyor.

Ramazan ayını verimli geçirmenin mümkün olduğunu belirten Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, öğrencilerin Ramazan ayını verimli bir şekilde değerlendirebilmeleri için önemli ipuçları paylaştı.

Enerji ve zaman yönetimini doğru planlayın!

Özgür Akoğlan, Ramazan ayında verimli ders çalışmanın oruç tutarken enerji ve zaman yönetimini doğru planlamayı gerektirdiğini ifade ederek, öğrencilere şu önerilerde bulundu:

“Zaman planlaması yapın. Sahurda yedikten sonraki 1-2 saat, zihnin en dinç olduğu zamandır. Bu saatleri zorlu konulara veya problem çözmeye ayırın. Zihin tazeyken zor konulara odaklanın. Öğleden sonra enerji düşüşü yaşanabileceği için hafif tekrarlar, okuma veya video ders izleme gibi pasif çalışmalar yapın. İftardan 1-2 saat sonra (hafif sindirim için) yeniden odaklanarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu saatlerde konu anlatımı veya test çözümü yapılabilir."

Sahur ve iftar zamanlarını dikkate alın!

Gün içindeki enerji dalgalanmalarını göz önünde bulundurarak çalışma saatlerinin bu öğünlere göre ayarlanması önerisinde de bulunan Özgür Akoğlan, şöyle devam etti:

“25 dakika çalışma + 5 dakika mola şeklinde çalışın. Molalarda nefes egzersizleri veya hafif esneme hareketleri yapmayı unutmayın. Not alarak, özet çıkararak veya anlatarak çalışın. Bu, odaklanmayı artırır. Enerjinizin yüksek olduğu saatleri zorlu derslere ayırın. Bir konuyu basitçe anlatamıyorsan öğrenmemişsin demektir. Konuyu çalış. Bir çocuğa anlatır gibi yaz. Eksikleri tespit et ve tekrar çalış. Öğrendiklerini 1. gün, 3. gün, 7. gün şeklinde tekrarlı çalışma, bilgileri uzun süre hafızada tutmaya yarar. Karmaşık konuları görselleştir (örneğin biyoloji konularını dallandırarak çizerek). Çalışmaya başlamak istemiyorsanız, ‘Sadece 5 dakika deneyeceğim’ diyerek başlayın çoğu zaman 5 dakikada geçtikten sonra bile çalışmaya devam ettiğinizi göreceksiniz.”

Fiziksel ve zihinsel dinçlik için öneriler

Ramazan ayında ders çalışırken hafif egzersizler ve nefes tekniklerinin de verimi artırdığını anlatan Akoğlan, “İftar sonrası 10-15 dakika yürüyüş yapmak kan dolaşımını hızlandırır ve odaklanmayı kolaylaştırır. Stresi azaltmak ve zihni sakinleştirmek için günde 5-10 dakika ayırın.” dedi.

Beslenme ve uyku düzeni önemli

Sahurda protein (yumurta-peynir, kompleks karbonhidrat (tam buğday ekmeği-yulaf) ve lifli gıdalar (meyve-Sebze) tüketmenin gün boyu enerjiyi koruyacağını belirten Akoğlan, iftarda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Akoğlan, sahur dolayısıyla bölünen uykunun gün içinde 20-30 dakikalık kısa şekerlemelerle telafi edilmesini önerdi.

İbadet ve motivasyon dengesi

Ramazan ayının manevi atmosferinin ders çalışma disipliniyle dengelenmesi gerektiğini belirten Akoğlan, “Bu ayı hem ibadet hem eğitim açısından en verimli şekilde geçireceğim” gibi olumlu telkinlerin motivasyonu artıracağını ifade etti.

Öğrencilerin çalışma planlarına uymakta zorlandığı günler olabileceğini dile getiren Akoğlan, “Bazı günler planlar aksayabilir, önemli olan ertesi gün telafi etmektir. Mükemmeliyetçilikten kaçınılmalı” dedi.

Grup çalışmaları verimi artırıyor

Öğrencilerin iftardan sonra online veya yüz yüze grup çalışmaları yaparak motivasyonlarını artırabileceklerini söyleyen Akoğlan, aktif öğrenme tekniklerine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Uzun saatler okumak yerine kısa notlar alın, şemalar çizin ve öğrendiklerinizi sesli tekrar edin” diyen Akoğlan, hedef belirleyerek çalışmanın da başarıyı artıracağını kaydetti. (İLKHA)

Uluslararası Af Örgütü: israil Gazze'de soykırım suçunu işliyor

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahipleri için açılan kermese davet

Avrupa Yetim Eli, 30 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

İzinsiz kazı yapan şahıslar gözaltına alındı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 87 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dünyanın en büyük batarya ile çalışan gemisi hizmete sunuldu

Kaçak avcılık operasyonunda 164 bin TL ceza kesildi

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Manisa'da yolcu otobüsü devrildi: 16 yaralı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan özgürlük filosu gemisine işgal saldırısı

2025 ALES/1 sonuçları açıklandı

Narin Güran cinayetinde 'Suçluyu kayırma' davasında 3'üncü duruşma başladı

Nablus'ta işgal saldırısında bir şehit

Yemen: Siyonist rejimin hava üssü balistik füzeyle vuruldu

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Yükleniyor