• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Uzmanından yaz aylarında ’alerjik astım’ uyarısı

12 Haziran 2023, Pazartesi 10:15
12 Haziran 2023, Pazartesi 10:15
Uzmanından yaz aylarında ’alerjik astım’ uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanından yaz aylarında ’alerjik astım’ uyarısı

İklim değişikliğiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında artış olduğunu belirten Uzman Dr. Nurgül Sevimli, “Hastalar özellikle burunda akıntı, kaşıntı, burunda akıntı kaşıntı, bazen nefes darlığı ya da öksürük krizleri olarak gibi çeşitli şikayetlerle hastanemize başvurabiliyorlar” dedi.
Havada yayılan ağaç ve çiçek gibi bitkilerin oluşturdukları polenler, kişi alerjik bir bünyeye sahip olmasıyla birlikte gözlerdeki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine yol açtığı bilinmektedir. Bu sonuç ile beraberinde bahar alerjisine ait bulgular oluşuyor.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Nurgül Sevimli, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine verdiği röportajda, yaz ve bahar aylarında polenlerin artmasıyla birlikte alerjik rinit ve alerjik astım gibi hastalıklarda artışın olduğunu belirtti.
Sevimli, “Bahar aylarında başlamak üzere bu dönemden itibaren maalesef polenlerin artması, hava değişikliğinin olmasıyla beraber alerjik rinit, alerjik astım gibi hastalıkların aslında tavan yaptığı, semptom artışının gösterdiği dönemler oluyor. Bu dönemlerde hastalar özellikle burunda akıntı, kaşıntı, burunda akıntı kaşıntı, bazen nefes darlığı ya da öksürük krizleri olarak gibi çeşitli şikayetlerle bize başvurabiliyorlar. Bu konularda çeşitli değerlendirmeler yapıp, ona göre hastaların tedavisini değerlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Hastanede yapılan alerji testleriyle hastaya tanı koyduklarını dile getiren Sevimli, “Hastalarımıza tanı koymadan hikayelerini sorguluyoruz. Ne gibi bir şikayetleri var? Ne kadar süredir bu şikayetleri oluyor? Özellikle burun, göz ya da solunum şikayetleri mi? Onu öğrenmemiz gerekiyor. Bunlara yönelik olarak öncelikle bir alerjen duyarlılığı var mıdır? Yok mudur? Şeklinde alerji testleri yapıyoruz. Bu testler duruma göre hastaların kullandığı ilaçlar ya da semptom ağırlığına göre koldan uyguladığımız deri prick testi olarak adlandırılan testler şeklinde alerjen solüsyonların cilde uygulanması halinde yapılıyor. Ya da uygun olmayan bazı hastalarda kanda gönderdiğimiz laboratuvar tetkikleri şeklinde oluyor. Eğer hastanın aynı zamanda solunum şikayetleri varsa o zaman solunum fonksiyon testleri gibi ya da akciğer filmi gibi farklı diğer tetkikleri de planlayarak o şekilde hastanın sorununu çözmeye çalışıyoruz' diye konuştu.

Rus saldırılarında 8 Ukraynalı öldü: Moskova çeşitli cephelerde ilerleme iddiasında

Siirt’te zabıta 270 iş yerini denetledi: 150’si uyarıldı

Konya’da bir katip, zimmetine 6,5 milyon TL geçirdiği iddiasıyla tutuklandı

Siirt'te 5 kişi karbonmonoksit gazından etkilendi

Yoğun yağış Adana'da hayatı olumsuz etkiledi

Konya’da Marangozlar Köprüsü’nün üst kısmındaki 2 şerit trafiğe açıldı

8 Aralık... Karanlık bir çağın ardından yeni bir Suriye'nin doğuşu

Şanlıurfa’da “Sabah Namazı ile Diriliş Buluşmaları” tarihi camide devam ediyor

Konya’da Şeb-i Arûs dönemi başladı

Gazze'de "sarı hat": Evlerine dönmek isteyen Filistinliler için ölüm sınırı

Selçuk Üniversitesi personel alımı başvuruları başladı

İşgalciler Kudüs'teki UNRWA merkezini bastı: Bölge tamamen kuşatıldı

Adana’da Hz. Bilal Habeşi Camii dualarla açıldı

Yapay zekâ sohbet botları yanlış bilgilerle siyasi görüşleri etkileyebilir

İLKHA'nın gündeme getirdiği "Kavşak Projesi"ne resmî açıklama geldi

Şırnak’ta 39 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi

Bursa’da görüş mesafesi düştü: Kentte gelen araçlar sis nedeniyle zor anlar yaşadı

İspanya’da dev dalgalar göletteki kişileri denize sürükledi: 3 ölü

İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek

Malatya'da 38 kilometrelik isale hattı çalışması

Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak isteyen işgalciler yeni yıkımlara hazırlanıyor

Uzmanlar uyarıyor: Çocukluk çağı hipertansiyonunda büyük artış

İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı

Burdur’da bir araç karşı şeride geçti: 2 ölü 3 yaralı

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rus saldırılarında 8 Ukraynalı öldü: Moskova çeşitli cephelerde ilerleme iddiasında

Siirt’te zabıta 270 iş yerini denetledi: 150’si uyarıldı

Konya’da bir katip, zimmetine 6,5 milyon TL geçirdiği iddiasıyla tutuklandı

Siirt'te 5 kişi karbonmonoksit gazından etkilendi

Yoğun yağış Adana'da hayatı olumsuz etkiledi

Konya’da Marangozlar Köprüsü’nün üst kısmındaki 2 şerit trafiğe açıldı

8 Aralık... Karanlık bir çağın ardından yeni bir Suriye'nin doğuşu