• BIST 100

    11347,70%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

Uzmanlar: Klima bakımı hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli

15 Mayıs 2025, Perşembe 12:33
15 Mayıs 2025, Perşembe 12:33
Uzmanlar: Klima bakımı hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz aylarında artan klima kullanımı, bakım yapılmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, klimaların yaz öncesi detaylı şekilde temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte klima kullanımı artarken, uzmanlar vatandaşları önemli bir konuda uyarıyor. Düzenli bakımı yapılmayan klimalar, zamanla ortama hastalık yayan bir kaynak haline gelebiliyor.

Özellikle Batman'da sıcakların artmasıyla klimaların yoğun bir şekilde çalıştırıldığını belirten uzmanlar, hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından klimaların mutlaka detaylı bir bakımdan geçirilmesi gerektiği ifade etti.

İLKHA mikrofonuna açıklamalarda bulunan klima bakım ustası Ramazan Doksal, klima bakımının sadece cihazın verimli çalışması için değil, aynı zamanda solunan havanın kalitesi açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yapılan açıklamalarda, bakımsız klimaların iç ortamda bakteri ve küf oluşumuna yol açabileceği, bu durumun ise başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere tüm bireylerde solunum yolu rahatsızlıklarını tetikleyebileceği ifade edildi.

"Klima bakımı; hem sağlık hem de tasarruf açısından önemli"

Yaz aylarında sağlıklı bir ortam için klima bakımının ertelenmemesi gerektiğinin altını çizen klima bakım ustası Doksal, "Yaz sıcakları gelmek üzere ve bu haftadan sonra ciddi sıcaklıkların geleceğini bekliyoruz. Vatandaşların, klimalarını çalıştırmadan önce ilaçlı ve detaylı bir bakımdan geçirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde sağlık sorunlarına sebep olunabiliyor. Klima bakımı; hem sağlık hem de tasarruf açısından önemli olduğundan, vatandaşların dikkatli olmalarını öneriyoruz. Bakımı yapılmayan klimalar ortama ciddi bir nem kokusu yaymaya başlar. Bu nem, özellikle küçük çocuklara ciddi zararlar verebiliyor. Çünkü yerde ve ortamda oluşan toz, klima filtrelerine yapışıp çamura dönüşmektedir. Bu da bakterilere neden olmaktadır." dedi.

"Bakımı yapılan klimaların performansı iki kat artar"

"Klima bakımında önce bütün parçaları söküyoruz ve asitli ilacı döküyoruz. İlacı iyice döktükten sonra basınçlı suyla güzelce yıkıyoruz." diye konuşan Doksal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tabii klima çok kirliyse ilaçlamayı iki veya üç defa tekrarlamaktayız ki biriken bakterilerin hepsi temizlensin. Bu şekilde bakımı yapılan klimalar, eskiye nazaran performanslarını iki kat artırır ve daha sağlıklı çalışır. Aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlanmaktadır. Klima bakımı, herkese yaptırılmamalıdır. Çünkü piyasada bulunan bazı seyyar ustalar, klimanın sadece kapak kısmını temizleyip bakım yaptıklarını söylemektedir. Bu da çok sağlıklı değildir. Bu nedenle klima bakımı işi ehline yaptırılmalıdır. Geçen sene klima bakımını bin liraya yapıyorduk. Bu sene ise uzman ekiplerimizle birlikte klima bakımını bin beş yüz liraya yapmaktayız. Bakımı yapılmayan klimalar hem sağlıklı çalışmaz hem de daha fazla enerji tüketmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HÜDA PAR: Silopi'de yüksek kesilen elektrik faturaları halkı mağdur ediyor

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü TYP kapsamında işçi alımı yapacak

Afrika genelinde 82 binden fazla kişi kayıp

ABD'de okul saldırısında 3 ölü 17 yaralı

Savunma şirketi ASSAN'a bağlı 10 şirkete kayyım atandı, şirket yetkilileri FETÖ'den gözaltında

İşgalcilerin ilerleyişi sürüyor: Suriye, 6 askerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadı

TBMM, Gazze gündemiyle olağanüstü toplanıyor

Depremde hasar gören Gaziantep'teki tarihi yapılar açılacak

Alman Kabinesi gönüllü askerlik yasası tasarısını onayladı

Batmanlı iş adamı 10 yetim aileye umut oldu

Yapay zeka kullanan ilk bilgisayar virüsü keşfedildi

İşgalciler Tulkarm'da 213 gündür saldırılarını sürdürüyor

Kekemelik tedavisi kişiye özel olmalı!

İnternet alışverişinde gümrüksüz vergi iddialarına yalanlama geldi

Karatay Belediyesi’nden eğitime destek

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye modelini ortaya koymak bu komisyonun tarihi başarısı olacak

Danimarka, Grönland'daki gizli "nüfuz operasyonları" nedeniyle ABD elçisini çağırdı

Endonezya'da kızamık salgını: 17 ölü

Cammu Keşmir'de heyelan sonucu ölü sayısı 30'ü geçti

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Tüm dijital hizmetlerimizi tek bir mobil uygulamada bir araya getirdik

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 76 şehit, 298 yaralı

Rehberlik Öğretmeni Kılınç: Vakıf üniversiteleri son 4 yılın en fazla boş kontenjanı ile karşı karşıya kaldı

HÜDA PAR Van’da aile paneli düzenleyecek

Siirt’te vatandaşlardan Kızlar Tepesi’nde aydınlatma talebi

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Hakem’in kararı tam anlamıyla haksız, hakkaniyetsiz, adaletsizdir

Siirt'te yolun karşısına geçen iki çocuğa araç çarptı

TCMB Başkanı Karahan’dan enflasyon açıklaması

HÜDA PAR'dan Bağlar kırsalına sağlık ocağı çağrısı

Bursa'da yüzlerce araç denetlendi, 4 kişi gözaltına alındı

Hani’de hafızlık icazet merasimi düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR: Silopi'de yüksek kesilen elektrik faturaları halkı mağdur ediyor

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü TYP kapsamında işçi alımı yapacak

Afrika genelinde 82 binden fazla kişi kayıp

ABD'de okul saldırısında 3 ölü 17 yaralı

Savunma şirketi ASSAN'a bağlı 10 şirkete kayyım atandı, şirket yetkilileri FETÖ'den gözaltında

İşgalcilerin ilerleyişi sürüyor: Suriye, 6 askerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadı

TBMM, Gazze gündemiyle olağanüstü toplanıyor