• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Uzmanlar: Koruyucu ekipman kullanımı kazada yaralanmaları yüzde 90 azaltıyor

14 Kasım 2025, Cuma 11:15
14 Kasım 2025, Cuma 11:15
Uzmanlar: Koruyucu ekipman kullanımı kazada yaralanmaları yüzde 90 azaltıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

4 Kasım'da yürürlüğe giren yeni düzenleme ile motosiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanıcılarının kaskın yanı sıra eldiven ve koruyucu gözlük takması zorunlu hale getirildi. Batman’daki motosiklet satıcıları ve sürücüler, düzenlemeyi can güvenli

Resmî Gazete'de yayımlanarak 4 Kasım 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni trafik düzenlemesi, iki tekerlekli araç kullanıcıları için önemli değişiklikler getirdi. Buna göre motosiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerinin kask ile birlikte eldiven ve koruyucu gözlük kullanması zorunlu hale getirildi.

Batman'da motosiklet satıcısı Savaş Epaydın ile motosiklet sürücüsü Hüseyin Alay, bu yeni uygulamanın artan kazalara karşı alınmış yerinde bir karar olduğunu ifade etti.

Son yıllarda Türkiye genelinde motosiklet kullanımının yaygınlaşması, beraberinde kaza oranlarında da yükseliş getirdiğini belirten uzmanlar, iki tekerlekli araçların diğer motorlu taşıtlara göre daha savunmasız olması nedeniyle koruyucu ekipman kullanımının hayati bir önem taşıdığını vurguluyor.

Özellikle şehir içi trafikte motosikletlerin yoğun olarak tercih edilmesi, sürücülerin güvenlik tedbirlerini artırmasını zorunlu kılıyor. Yeni düzenleme ile amaçlanan ise hem sürücülerin bilinç düzeyini yükseltmek hem de can kaybı ve yaralanmaların önüne geçmek.

Savaş Epaydın

"Koruyucu ekipman kullanımı zararı yaklaşık yüzde 90 oranında azaltıyor"

Ekipmanların olası düşme veya çarpma durumlarında ciddi yaralanmaları büyük ölçüde engellediğini vurgulayan motosiklet satıcısı Savaş Epaydın, "4 Kasım 2025 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte motosiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanıcılarının kask ile birlikte eldiven ve koruyucu gözlük takmaları zorunlu hale getirildi. Bu tarihten itibaren bu kurallara uymayan sürücülere ceza uygulanmaktadır. Güvenlik açısından alınması gereken ekipmanlar arasında eldiven, gözlük ve kask yer alıyor. Bu ekipmanlar, olası düşme veya çarpma durumlarında ciddi yaralanmaları büyük ölçüde engelliyor. Özellikle eldivenler, parmak ve el bölgelerini koruyarak sürücünün zarar görmesini önlüyor. Düşme veya sürtme gibi durumlarda koruyucu ekipman kullanımı zararı yaklaşık yüzde doksan oranında azaltıyor." dedi.

"Oldukça yerinde bir karar"

Epaydın, "Bu kuralların getirilmesinin nedeni ise son zamanlarda motosiklet kazalarının artmasıdır. Bu nedenle düzenlemenin yürürlüğe girmesi oldukça yerinde bir karar olmuştur. Herkesin koruyucu ekipman kullanması hem kendi güvenliği hem de genel trafik güvenliği açısından son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Koruyucu ekipmanlar, sürücünün can güvenliğini artırır"

Ekipman çeşitliliğine değinen Epaydın, "Eldivenlerin birçok çeşidi bulunuyor. Koruma düzeyine göre diz, bilek, el üstü ve avuç içi bölümlerinde destekli olan modeller tercih edilebilir. Ancak bu ürünlerin her yerde satılmadığını, internetten alınan ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini belirtmek gerekir. Bu yüzden sürücülerin ekipmanları görerek, deneyerek ve TSE belgeli olan ürünleri tercih ederek satın almaları tavsiye edilir. Kazaların önlenmesi için sürücüler öncelikle hız limitlerine uymalı, özellikle kış aylarında dikkatli olmalıdır. Yağışlı havalarda yollar kaygan olabileceği için sinyal ve trafik kurallarına riayet etmek hayati önem taşır. Koruyucu ekipmanlar, sürücünün can güvenliğini artırır. Her motosiklet sürücüsünün bu ekipmanları kullanması şarttır." diye konuştu.

"Can güvenliği her şeyden daha önemlidir"

Fiyatlara ilişkin bilgi veren Epaydın, "Şu anda fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Örneğin eldivenler bin 500 TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Gözlükler ise genellikle bin ile 2 bin TL arasında değişiyor. Ancak maliyete takılmamak gerekir; çünkü can güvenliği her şeyden daha önemlidir. Kimi sürücüler sadece eldiven veya gözlük kullanıyor, ancak en önemlisi kask takmaktır. Kask, sürücü için vazgeçilmez bir koruyucu ekipmandır. Son olarak, tüm sürücülere trafik kurallarına uymalarını, koruyucu ekipmanlarını eksiksiz şekilde kullanmalarını ve güvenli sürüşe dikkat etmelerini tavsiye ederim." şeklinde konuştu.

Hüseyin Alay

"Tüm motosiklet sürücülerini kurallara uymaya davet ediyorum"

Motosiklet sürücüsü Hüseyin Alay ise yeni düzenlemeyi olumlu bulduklarını belirterek, "Bu düzenleme motosiklet sürücüsünün can güvenliğini artırıyor. Sürücü gerekli ekipmanları takmadan yola çıkarsa kaza anında daha fazla zarar görür. Ancak gerekli ekipmanla kaza yaparsa kazayı en az hasarla atlatır. Bu nedenle tüm motosiklet sürücülerini kurallara uymaya davet ediyorum." dedi. (İLKHA)

Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı

Şanlıurfa'da otomobil kanala düştü

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlık Seçimini M. Salih Kaplan Kazandı

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Malezya, müstehcen içerik nedeniyle Grok'a erişimi geçici olarak askıya aldı

Antalya'da hafif ticari araç bariyere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Trump: Küba'ya artık petrol veya para akmayacak!

TBMM’de bu hafta: Trafik cezalarında sert artış gündemde

Manisa'ya 810 milyon liralık sulama yatırımı

Avustralya'da Koji Tropikal Siklonu etkili oluyor

Alman Konsolosluğu'nda "Filistin eylemlerinde tutuklananlar serbest bırakılsın" çağrısı

ABD'den Venezuela'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı

AFAD’dan Sudan’a 6’ncı İyilik Gemisi

Sudan hükümeti yaklaşık 3 yıllık savaşın ardından Hartum'a geri dönüyor

Slovakya: Ukrayna’ya askeri yardım yapmayacağız

Kahramanmaraş’ta eğitime bir gün ara verildi

Sivas, Kayseri ve çevreleri için kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 412'ye yükseldi

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Çiftçi oyunu kullandı

Ege Denizi için fırtına uyarısı

Malatya için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Elazığ için kuvvetli kar ve karla karışık yağmur uyarısı

Trump'tan Küba'ya yaptırım kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Geleneksel İslam sanatları medeniyetimizin estetik hafızasıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı