• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,05% 0,00
  • EURO

    48,51% -0,02
  • GRAM ALTIN

    5417,14% 0,10
  • Ç. ALTIN

    8987,69% 0,00

Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor

10 Ekim 2024, Perşembe 12:11
10 Ekim 2024, Perşembe 12:11
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Evde otorite eksikliği, çocukların sınırsız büyümesine ve her istediklerini yapmalarına yol açıyor. Uzmanlar, ailelerin çocuklar üzerindeki otoriteyi sağlamalarının önemine dikkat çekiyor.

Çocuklar arasındaki akran zorbalığı, birçok okul ve toplumda karşılaşılan bir sorundur. Akran zorbalığı, bir çocuğun ya da gençin diğer çocuklar tarafından fiziksel, sözel veya duygusal olarak istismar edilmesi veya taciz edilmesi durumunu ifade eder.

Akran zorbalığına uğrayan çocuklar, bu tür davranışlara maruz kaldıklarında çeşitli nedenlerle bu durumla karşılaşabilirler.

Fiziki, sözlü, sosyal ya da online kanallarla gerçekleşen rahatsız edici saldırılar olarak bilinen akran zorbalığını Psikolog Cahit Ufuk Battal, İLKHA muhabirine değerlendirdi.

Battal, Akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkisi, majör depresyona kadar gidebileceğini uyarısında bulundu.

"Akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkileri, majör depresyona kadar gidebilir"

Akran zorbalığı, çocuklarda birbirine fiziksel şiddet, rencide etme, aşağılama ve ortamda dışlama olduğunu söyleyen Battal, "Onu oynatmama veya aralarına almama gibi davranışlar da akran zorbalığına dahildir. Yetişkinler arasında ve iş yerlerinde ise mobbing olarak adlandırılır. Akran zorbalığının çeşitleri arasında fiziksel şiddet, rencide etme, aşağılama, küfürlü sözler, ortamdan dışlama ve mobbing yapma yer alır. Akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkileri, anksiyete, sosyal fobi, depresyon ve değersizlik hissi gibi sorunlara yol açabilir; bu da majör depresyona kadar gidebilir." dedi.

"Zorbalık yapan çocuğun evinde şiddet olabilir"

Zorbalık yapan çocuğun evinde şiddet olabileceğini belirten Battal, "Büyük ihtimalle babası şiddet gösteriyordur; o da okulda şiddet sergiliyordur. Akran zorbalığı yapan çocuğa direkt bir uzmana götürmeleri gerekir. Zorbalık yapanı gördüklerinde, direkt ailesini haberdar edip bir uzmana yönlendirmeleri önemlidir. Ne olduğunu ve neden böyle davrandığını tespit etmek lazımdır. Bu durum birçok şeyden kaynaklanabilir. Şiddet görüyor olabilir; travması vardır veya davranış bozukluğu sergiliyordur. Bunlar hep etkendir." diye konuştu.

"Evde otorite yoksa çocuk sınırsız büyümeye başlar ve her istediğini yapar"

Aileler dikkatli olunması ve çocuklarını gözlemlemesi gerektiğini vurgulayan Battal, "Çocuğu, en başta çok ileri gitmeden yakalayarak hemen bir uzmana başvurmalıdırlar. Uzmanla beraber ilerlemek önemlidir. Bunun birçok nedeni olabilir. Aile iyi geçiniyor olabilir; ancak ailede bir tutarsızlık da vardır. Evde otorite yoksa, çocuk sınırsız büyümeye başlar ve her istediğini yapar. Zorbalık da bu şekilde gelişir. Önlemini hemen alıp bir uzmana yönelmeleri gereklidir. Eğer çocuk o kadar büyük bir travma içinde değilse, okul değiştirmeye gerek olmayabilir. Ancak çocuğun fikrinin de alınması önemlidir. Okula hiç gitmeme durumu veya iyice kendini soyutlama durumu varsa, okul değişmesi daha iyi olabilir." diye belirtti.

"Akran zorbalığına uğrayan çocuklarda dövüş sporunu öneriyoruz"

Hiç zorbalığa uğramayan çocuk en az 7-8 yaşına geldiğinde hemen bir spor branşına başlatması gerektiğini söyleyen Battal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem vücut açısından, kemik yapısı açısından hem de psikolojik açıdan kendisine öz saygısı ve vücudunun gelişmesi açısından spor branşı önemlidir. Özellikle akran zorbalığına uğrayan çocuklarda dövüş sporunu öneriyoruz. Herhangi bir dövüş branşına yazılıp kendilerini karşı koymaları gerekiyor; kendilerini savunmaları önemlidir. Bu şekilde akran zorbalığı çözülebilir. Çünkü psikoloji şöyledir. Öğretmenler genelde şunu der, 'Konuşarak anlaşsınlar.' Ancak bunlar çocuk. Eğer diğer taraf, zorbalık yapanlar, güçlü olduğunu gösterirse, diğer taraf otomatik olarak "Bu benden güçlü değil" diyerek zorbalığından vazgeçecektir." diye konuştu. (İLKHA)

Ekim ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Türkiye, Gazze Zirvesi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapacak

Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji'den sis ve yağış uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanacak

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı

OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini artırma kararı

Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti

Rusya yeni nükleer denizaltısı Habarovsk’u denize indirdi

ABD, Karayipler'de bir gemiyi daha vurdu: 3 ölü

Kuzey Makedonya’da yerel seçimin ikinci tur oylaması yapıldı

Bakan Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid tarafından kabul edildi

Asfaltın çökmesi sonucu oluşan çukur kazaya yol açtı

ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aştı

Ermenistan'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ekim ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Türkiye, Gazze Zirvesi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapacak

Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji'den sis ve yağış uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanacak

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı