• BIST 100

    10878,51%0,23
  • DOLAR

    40,67% 0,02
  • EURO

    46,96% -0,25
  • GRAM ALTIN

    4412,07% 0,04
  • Ç. ALTIN

    7054,63% -0,07

Uzmanlar, yaz ayalarının gelmesiyle göz sağlığını tehdit eden güneş gözlüğüne dikkat çekti

05 Mayıs 2024, Pazar 11:10
05 Mayıs 2024, Pazar 11:10
Uzmanlar, yaz ayalarının gelmesiyle göz sağlığını tehdit eden güneş gözlüğüne dikkat çekti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, yaz ayalarının gelmesiyle göz sağlığını tehdit eden güneş gözlüğüne dikkat çekti

Diyarbakır’da uzmanlar, yaz ayalarının gelmesiyle gözlük tercihi ve kullanımında dikkat edilmediğinde göz sağlığını tehdit eden sağlık sorunlarına dikkat çekti.
Güneş gözlüğü, genellikle havaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarında ağırlıklı olarak kullanımı tercih ediliyor. Uzmanlar ise, güneş gözlüğünün her mevsim göz sağlığı için önemli olduğuna dikkat çekerken, gözlük tercihinde standartlara uyulmadığı taktirde göz sağlığında ciddi sağlık sorunları ile karşılaşacağını vurguluyor.
Diyarbakır’da Memorial Hastanesi’nde Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, güneş gözlüklerinin çoğunlukla aksesuar amaçlı düşünüldüğünü ve bunun tam tam tersi bir şey olduğunu söyledi.
Güneş gözlüklerini koruyucu bir tedavi olarak uyguladıklarını belirten Dr. Ekmekçiler, çünkü güneş ışınlarında göze zarar ultraviyole dedikleri gözle görülmeyen ışıkların olduğunu kaydetti.
Bu ışıkların gözün birçok yapısına hasar verdiğinin altını çizen Dr. Ekmekçiler, şöyle konuştu:
'Ciltten başlayıp retinaya kadar. Örneğin cildimizde kırışıklıkları artırıyor, et büyümesi yaparak görmemizi etkiliyor. Yine lensimiz dediğimiz gözümüzün merceğinde proteinleri de denature ederek katarak oluşmasını hızlandırıyor. Ve en önemlisi de gözümüzün arkasındaki fotoğraf filmi dediğimiz retinada sarı nokta oluşmasına sebep olarak da geri dönüşümü olmayan ciddi görme kayıplarına sebep oluyor. Biz de bu sebepten dolayı hastalarımızı ışıklardan korumak için güneş gözlükleri öneriyoruz.'
Güneş gözlüklerinin birçok yerde aksesuar olarak alınabildiğine dikkat çeken Dr. Ekmekçiler, “Ama güneş gözlüğünün asıl özelliği ultraviyole blokajının olması gerekiyor. Bu blokaj olmadan sadece renkli olmasında hiçbir anlamı olmuyor. Hatta siyah camlar göz bebeğimizi büyüterek gözümüze ultraviyole ışınlarının daha çok girmesine sebep olarak hasarı daha da katlayarak artırabiliyor. Bu sebepten güneş gözlüğü alacağımızda bunun aksesuardan çok koruyucu bir tedavi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ve aldığımızın camları hangi özellikte olduğunu, daha iyi bilmemizi gerektiriyor dedi.

'Bizim açımızdan çerçeve önemli değil, camın üstünde olan ultraviyole blokajları'
“Bizim açımızdan çerçeve önemli değil, camın üstünde olan ultraviyole blokajları” diyen Dr. Ekmekçiler, “Bunu da ancak nasıl anlayabiliriz? Gözle anlayabileceğimiz bir özellik değil. Ancak aldığımız gözlüklerin garanti belgelerinde ultraviyole yüzde 100 koruma şeklinde yazar. Ya da güneş gözlüklerinin CE belgesi dediğimiz denetlenmiş, kurumlar tarafından verilen özellikleri vardır. Bunun mutlaka olması gerektiğini kontrol etmemiz gerekiyor ki gözümüzü bu yüksek doz ultraviyoleden koruyabilelim” şeklinde konuştu.
21. Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Erdoğan ise, güneş gözlüğü mevsimsel olarak kullanılabilecek bir gözlük olmadığını, ultraviyole denilen olayın her ne kadar yaz aylarında özelikle bölge itibariyle güneş ışınlarının dik geldiği dönemlerde daha çok gözde ve ciltte hasara sebebiyet verse de, yılın geri kalan periyodlarında da ultraviyole yoğunluğu olduğu dönemler olduğunu söyledi.
Güneş ışınların en dik geldiği baharın sonları ve yaz aylarının başlangıcına denk gelen mevsimde ultraviyole özellikli güneş gözlüğü takılması göz ve görme sağlığı adına ciddi bir önem arz ettiğini kaydeden Erdoğan, “Tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri her koyu renkli gözlük korucuyu bir güneş gözlüğü değildir. Bunu kesinlikle bilmemiz lazım. Hatta güneş gözlüğü camları ultraviyoleden değil de, boyadan elde edildiği takdirde daha koyu bir hal alır. Bu koyu cam rengi gözbebeğinin olağandan daha çok büyümesi, dolayısı ile ultraviyole dediğimiz sarı nokta görme alanlarına daha çok gelmesi, daha çok zarar vermesine sebebiyet verir. Bir güneş gözlüğü muhakkak suretle Sağlık Bakanlığının denetimi altında olan optisyenlik müesseselerinden temin edilmesi gerekir. Çünkü rutin olarak bakanlık ve sağlık müdürlüğü denetimi altında. Buna bağlı olarak ultraviyoleden elde edilen Avrupa standartlarına uyumlu güneş gözlükleri satışı mevcut” ifadelerine yer verdi.
Müşterilerden Çağrı Eren, yaz aylarında genelde Diyarbakır çok sıcak olduğu için maalesef takmak zorunda olduklarını söyleyerek, “Gözlerimizi de güneş ışınlarından korumamız gerekiyor. O yüzden gözlüğümü tamire getirmiştim ve yenisini de almayı düşünüyorum” dedi.

Yapay zekâ hekimin yerini alabilir mi?

Diyarbakır İslami STK Platformu'ndan Ankara'daki Gazze yürüyüşüne davet

Cizre'de yaz Kur'an kursları öğrencileri arasında bilgi yarışması düzenlendi

Gazze için “İnsani Koridor” yürüyüşüne Mardin’den destek!

Bakan Tunç: Sahte elektronik imza soruşturmasında 199 kişi hakkında dava açıldı, 37 kişi tutuklandı

Elazığ El Aksa Platformu Temsilcisi Eryılmaz: Yüreği Gazze için yanan herkesi Ankara'daki yürüyüşe bekliyoruz

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde östaki balon tuboplasti başarıyla uygulandı

Fındık alım fiyatları belirlendi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, "Terörsüz Türkiye" komisyonunda süreci değerlendirdi

Adıyaman'da FETÖ hükümlüsü yakalandı

Eğitimci Gündüz: YKS tercihlerinde sadece puanla hareket edenler büyük risk alıyor

Kasten öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Tüm Türkiye’yi 10 Ağustos’taki Gazze yürüyüşüne davet ediyoruz

HÜDA PAR Van İl Başkanı Sayğın: Muradiye’nin sorunları görmezden gelinemez

Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 9 bin adet çiçek dikti

DMM, ÖSYM'de adayların puanlarının değiştirildiği iddialarını yalanladı

Emzirme sadece beslemek değil, bağ kurmak için bir fırsat!

Battalgazi Belediye Meclisi ağustos ayı ilk oturumunu gerçekleştirildi

Serinlemek için girdiği su kanalında boğuldu

Rehberlik öğretmeni Kılınç: LGS süreci; öğrenci, veli ve öğretmen için oldukça zorlu bir süreçtir

Bingöl’de çıkan yangınlar kısa sürede söndürüldü

Prof. Dr. Ekinci'nin "HAMAS" paylaşımı tepki çekti

Belediye Başkanı Geçit: Belediyecilik sadece bina yapmak değil, gönül yapmaktır

Batman OSB'de arsa tahsisleri devam ediyor

Büyükşehir belediyesi semt konakları öğrencilerine deprem ve yangın eğitimi verildi

Bursa'da fırtına bekleniyor: Valilik uyardı

Murat Nehri’ne giren şahıs hayatını kaybetti

YAŞ kararları açıklandı, Genelkurmay Başkanlığına Bayraktaroğlu getirildi

Gaziantep'te cami görevlileri kermesten elde ettiği geliri Gazze için bağışladı

Sudan'dan BAE’ye "paralı asker" tepkisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yapay zekâ hekimin yerini alabilir mi?

Diyarbakır İslami STK Platformu'ndan Ankara'daki Gazze yürüyüşüne davet

Cizre'de yaz Kur'an kursları öğrencileri arasında bilgi yarışması düzenlendi

Gazze için “İnsani Koridor” yürüyüşüne Mardin’den destek!

Bakan Tunç: Sahte elektronik imza soruşturmasında 199 kişi hakkında dava açıldı, 37 kişi tutuklandı

Elazığ El Aksa Platformu Temsilcisi Eryılmaz: Yüreği Gazze için yanan herkesi Ankara'daki yürüyüşe bekliyoruz

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde östaki balon tuboplasti başarıyla uygulandı