• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Uzmanlardan güvenli motosiklet sürüşü için çağrı: Eğitim ve ekipman şart

GÜNDEM 29.04.2025 14:10:46 0
Uzmanlardan güvenli motosiklet sürüşü için çağrı: Eğitim ve ekipman şart

Motosiklet kazalarının alarm verici boyutlara ulaştığını belirten yetkililer, sürücülerin hız tutkusundan vazgeçip koruyucu ekipman kullanmasının önemine dikkat çekti.

Son yıllarda artan motosiklet kazalarına dikkat çeken Şırnak Sürücü Kursları Derneği Başkan Vekili Mesut Tulukçu, motosiklet kazalarında ekipmanların önemli olduğunu belirterek sürücüleri uyardı.

“Motosiklet özgürlüktür, ama özgürlük bilinçle güzeldir”

Tam ekipmanlı sürücünün kaza anında hayatta kalma oranının yüksek olduğunu söyleyen Mesut Tulukçu, son yıllarda şehir içi motosiklet kazalarının arttığını ifade ederek “Şehir içindeki her iki kazadan biri artık motosikletli sürücüyü içeriyor. Bu oran oldukça ciddi. Ne yazık ki sürücülerimizin büyük bir kısmı, motosikleti bir ulaşım aracı değil, bir hız makinesi gibi kullanıyor. Bu da çok acı tabloları beraberinde getiriyor. Motosiklet kazalarının sonuçlarını en çok etkileyen faktörlerin başında tek kelimeyle ekipman geliyor. Kask takmayan bir sürücünün kaza anında hayatta kalma şansı yüzde 40’lara kadar düşüyor. Ama tam ekipmanlı bir sürücü için bu oran yüzde 80’e kadar çıkabiliyor. Biz kaskı sadece başı koruyan bir aksesuar değil, hayat sigortası olarak görüyoruz. Motosiklet özgürlüktür ama özgürlük bilinçle güzeldir. Kaskınızı takın, montunuzu giyin, görünür olun. Sürüşünüz kadar hayatta kalmanız da önemli. Unutmayın; sizi evde bekleyen biri var,” ifadelerini kullandı.

Çözüm önerileri konusunda da bilgi veren Tulukçu, “Motosiklet sürücülerinin sürücü kursları himayesinde kaliteli bir eğitimden geçmelerini tavsiye ediyoruz. Kaliteli bir eğitimden geçtikten sonra sürücülerin ekipman olarak teşvik edilmesi, denetimlerin devamlı hale getirilip sıkılaştırılması, kamu spotları ve bilinçlendirme kampanyaları yapılarak daha çok sürücüyü bilinçlendirebiliriz. Bu şekilde motosiklet sürücülerine özel güvenli sürüş eğitimleri verilmesi, eğitim alıp gerçekten bilinçli sürücüler görmek istiyoruz” dedi.

Son olarak Tulukçu, sürücülerin motosiklet ile ilgili gerekli eğitimleri almaları konusunda yardımcı olacaklarını ifade etti.

“Güvenli bir sürüş için koruyucu ekipmanlarımızın olması şart”

9 yıldır motosiklet direksiyon eğitimi verdiğini ifade eden İbrahim Semenci ise “Motosiklet sürerken güvenlik ekipmanlarımızın olması gerekiyor. Bu ekipmanlarımızın başında başımızı koruyan ‘Kaza Anında Seni Koruyor (KASK)’ geliyor. Motor sürerken kaskımızın her zaman olması gerekiyor. Sadece kask sizi güvenli şekilde koruyamaz, onunla beraber diğer koruyucu ekipmanlarımızın da olması lazım. Üzerimde gördüğünüz mont sırt, dirsekler ve göğüs kısmında koruyucu oluyor. Bununla beraber ayak kısmında dizlik dediğimiz koruyucu ekipmanlarımız da bulunuyor. Elimizde koruyucu eldivenlerimizi de takmamız gerekiyor. Güvenli bir sürüş için koruyucu ekipmanlarımızın olması şart” diye konuştu. (İLKHA)

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ