• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Uzmanlardan haftada en az iki kez balık tüketme tavsiyesi

29 Ekim 2024, Salı 13:55
29 Ekim 2024, Salı 13:55
Uzmanlardan haftada en az iki kez balık tüketme tavsiyesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Nuray Altunkum, sağlıklı bir yaşam için haftada en az bir veya iki kez balık tüketmenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlar, özellikle somon, sardalya ve hamsi gibi omega-3 açısından zengin balıkların kalp ve beyin sağlığına katkı sağladığını belirtiyor.

Altunkum, balığın içerdiği omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisine vurgu yaparak, Omega-3 içeren balıkların, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı koruma sağladığını, hafızayı güçlendirerek, konsantrasyon sorunlarını azaltığını belirtti.

"Kış aylarında bağışıklığı güçlendiriyor"

Altunkum, kış mevsiminin yaklaşmasıyla balık tüketmenin bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir yöntem olduğunu belirterek, "Balık, yüksek D vitamini içeriğiyle kışın güneşten yeterince alınamayan vitamin ihtiyacını karşılıyor. Omega-3 desteği ile birlikte bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor." dedi.

"Uyku sorunlarına ve tümör gelişimine karşı destek sağlıyor"

Düzenli balık tüketiminin uyku kalitesini artırabileceğine işaret eden Altunkum, "Uyku sorunları yaşayan bireylerin haftada en az iki kez balık tüketmesini öneriyorum. Omega-3 ve D vitamini içeriği sayesinde balık, uyku sorunlarını hafifletir ve tümör gelişim riskini azaltmaya yardımcı olur." şeklinde konuştu.

"Kızartma yerine ızgara veya buğulama tercih edilmeli"

Balığın en sağlıklı şekilde tüketilmesi için doğru pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Altunkum, "Kızartma yerine buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak balığın omega-3 ve faydalı yağ içeriklerinden daha fazla fayda sağlanabilir." önerisinde bulundu.

"Kırmızı et tüketimini azaltın, balığa yönelin"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kırmızı et ağırlıklı beslenme alışkanlığının yaygın olduğunu belirten Altunkum, kırmızı etin fazla tüketilmesinin kolesterol, karaciğer yağlanması ve gut gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Altunkum, "Balık sezonunun açılmasıyla birlikte kırmızı et tüketimini azaltarak balığı daha fazla tercih edebiliriz. Balık tüketimi kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur ve daha dengeli bir beslenme düzenine katkı sağlar." dedi.

"Çocukların bağışıklığı ve gelişimi için önemli"

Özellikle kalabalık ortamlarda eğitim gören çocuklar için balık tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Altunkum, "Balık, çocukların bağışıklığını artırır, kemik gelişimlerine katkıda bulunur ve daha rahat uyumalarına yardımcı olur. Aynı zamanda odaklanma becerilerini geliştirerek eğitim başarılarını destekler." ifadelerini kullandı. İLKHA)

ABD'nin kaçırdığı Maduro New York'ta hâkim karşısına çıkacak

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırıları artıyor

Trump'tan "Venezuela'yı biz yönetiyoruz" sözleriyle yeni saldırı tehdidi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

HAMAS: Ramallah'ın kuzeyindeki kahramanca eylem meşru bir karşılıktır

Siyonistler ateşkesi ihlal ediyor: Gazze ve Han Yunus'ta 3 şehit

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı

Sırbistan'da kar yağışı sonrası uçak seferleri iptal edildi

Diyarbakır’ın 5 ilçesinde okullar tatil 

Lodosun ardından Bursa semalarında görsel şölen oluştu

Batman'da çatı katında yangın

Karaduvar’da yol çilesi son buldu: HÜDA PAR aracı oldu, belediye harekete geçti

Ukrayna ve Avrupa ülkeleri 20 maddelik barış planını görüştü

Çanakkale'de feribot seferlerine fırtına engeli

Soğuk havalarda fındık yemenin vücuda faydaları

Şanlıurfa'nın 7 ilçesinde taşımalı eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Berlin'de elektrik hatlarına sabotaj: Eğitime 4 gün ara verildi

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, Çin’de

Hong Kong'da yangın: 1 ölü, 8 yaralı

Kahramanmaraş'ta taşımalı eğitime kar engeli

Meteoroloji’den Doğu Akdeniz için kuvvetli fırtına uyarısı

Manisa'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Kuzey Kore: Maduro’nun tutuklaması, Venezuela’nın egemenliğine yönelik bir saldırı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'nin kaçırdığı Maduro New York'ta hâkim karşısına çıkacak

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırıları artıyor

Trump'tan "Venezuela'yı biz yönetiyoruz" sözleriyle yeni saldırı tehdidi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

HAMAS: Ramallah'ın kuzeyindeki kahramanca eylem meşru bir karşılıktır

Siyonistler ateşkesi ihlal ediyor: Gazze ve Han Yunus'ta 3 şehit

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü