• BIST 100

    11073,27%0,94
  • DOLAR

    42,11% 0,05
  • EURO

    48,70% 0,65
  • GRAM ALTIN

    5391,40% 0,00
  • Ç. ALTIN

    8953,99% 1,15

Uzmanlardan kış lastiği uyarısı

25 Kasım 2024, Pazartesi 15:11
25 Kasım 2024, Pazartesi 15:11
Uzmanlardan kış lastiği uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Her yıl Aralık ayının 1'inde başlayan ve 1 Nisan'a kadar devam eden kış lastiği zorunluluğu, sürücüler için hem güvenlik hem de yasal yükümlülük taşıyor.

Özellikle 7 derece ve altındaki sıcaklıklarda, ıslak ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine göre çok daha güvenli bir yol tutuşu sağlayan kış lastikleri, kazaların önlenmesinde büyük rol alırken, kurallara uymayan sürücülere ise 4 bin 69 lira para cezası uygulanacak.

1 Aralık’ta başlayıp 1 Nisan’a kadar sürecek olan kış lastiği uygulamasına uymayan sürücüler için ciddi cezaların söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlar, ticari araçlar ve servis araçlarının kış lastiği takmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Yasal cezanın yanı sıra kış lastiklerinin kazaların önüne geçerek hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliğini sağladığını ifade eden uzmanlar, bu nedenle sürücülerin, kış lastiği takmanın gerekliliğini bir kez daha göz önünde bulundurmalarını ve mevsime uygun lastik kullanarak güvenli yolculuk yapmaları önerisinde bulundu.

"Kış lastiğinin faydaları çoktur"

Kış lastiğinin sağladığı güvenliği vurgulayan oto lastik firması yetkilisi Burhan Ugar, "Kış lastiğini 1 Aralık itibariyle bütün ticari araçların takması zorunludur. Kış lastiğinin faydaları çoktur. Özellikle kış lastiğinde bulunan vakumlar sayesinde soğuk havalarda hareket halindeyken ısınıyor ve var olan karı, yaz lastiğine göre daha çabuk tahliye ediyor. Kış lastiğinin kovucuğu yumuşak, sessiz ve kara uyumlu olduğu için faydası çoktur. Kış lastiği kayma riskini çok azaltıyor ve yol tutuşunu daha iyi hale getirerek kaza riskini en aza indiriyor. Takılmaması durumlarında ticari araçlarda cezası da vardır. Özellikle personel taşımacılığı yapan araçlar, öğrenci servisleri ve kamyon bazında geçen araçların hepsinin kış lastiği takması zorunludur." dedi.

"Kış lastiği sadece yasalar için değil güvenlik için şart"

Kış lastiği takmanın sadece yasal bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda araçta bulunan kişilerin güvenliği için büyük bir gereklilik taşıdığının altını çizen Ugar, "Kış lastiği takmak sadece yasalar için gerekli değil, sürücü ve araç içinde bulunanların güvenliği açısından çok önemlidir. Kış lastiği uygulaması 1 Aralıkta başlıyor ve 1 Nisan'da sona eriyor. Bölgemiz kar bölgesi değil ama şehirlerarası, ilçelere ve kar bölgelerine gidenler varsa araçlarına kış lastiklerini takmalarını öneriyoruz." şeklinde konuştu.

"Herkese kış aylarında araçlarına kış lastiği takmalarını tavsiye ediyorum"

Kış lastiğini takmaya geldiği belirten araç sürücüsü Mehmet Zeki Şimşek ise şunları söyledi: "Aracıma kar lastiği takmak için buraya geldim.  Kış aylarındayız, havalar soğudu ve bazı yollarda buzlanma oluşmaya başladığı için kışlık lastiği takmaya geldim. Kış lastiğinin birçok faydası vardır. Özellikle karlı ve buzlu yollarda fren tutma mesafesi daha iyidir. Kış lastiği takmadığın zaman kaza riski daha yüksek oluyor. Herkese kış aylarında araçlarına kış lastiği takmalarını tavsiye ediyorum. Hem 1 Aralık'ta cezaya maruz kalmamak hem de can güvenliğimiz için kış lastiği şart." (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: uzmanlardan kış lastiği uyarısı

Türkiye genelindeki havalimanları 10 ayda 211 milyon yolcu ağırladı

Karayollarında 32 bin 845 levha kaldırıldı

Gümüşhane’de suç oranları önemli ölçüde düştü

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Gümüşhane-Bayburt Havalimanı 2026’da tamamlanacak

Rize'de hafızlığını tamamlayan 600 öğrenci için icazet töreni yapıldı

Hollanda'dan Romanya'ya 18 adet F-16 uçağı tedariği

ABD, Orta Doğu'daki Patriot füze savunma bataryalarını Güney Kore'ye sevk etti

Trabzon’da mülki idare amirleri değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Erzincan’da “Gazze Yararına Hayır Çarşısı” açıldı

Karadeniz'i Adriyatik'e bağlayacak demiryolu tüneli için işbirliği anlaşması imzalandı

Vali Çiftçi: Erzurum’da başıboş sokak hayvanları tamamen toplandı

ABD ile Kazakistan arasında kritik mineraller alanında işbirliği

Pakistan’da yolcu otobüsü ile tanker çarpıştı: 5 ölü, 4 yaralı

Mardin’de Filistin temalı geleneksel Danük Festivali düzenlendi

İzmir’de 17 düzensiz göçmen yakalandı

Zorunlu kış lastiği uygulaması:15 Kasım'da başlayacak

Otomobilin alev almasının ardından meydana gelen patlamada 7 kişi yaralandı

Drift atan sürücüye 46 bin lira ceza

DSÖ: Gazze'de 16 bin 500'den fazla kişi acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor

ABD, Rusya ve Çin'den nükleer silahsızlanma çalışması

TÜVTÜRK’ün “Hizmet Bedeli” Uygulamasına Karşı Hakkını Aradı

COP30 Liderler Zirvesi, Brezilya'da başladı

ABD’deki kargo uçağı kazasında ölü sayısı 12’ye yükseldi

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Avrupa'da kuş gribi alarmı

Bakanlık: Gebze’deki binanın çökmesi zemine bağlı

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü , 3 yaralı

Bakan Tunç'tan noterlere yönelik yeni nöbet sistemine ilişkin açıklama

Belçika'da dron tehdidi nedeniyle Ulusal Hava Güvenliği Merkezi kurulacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye genelindeki havalimanları 10 ayda 211 milyon yolcu ağırladı

Karayollarında 32 bin 845 levha kaldırıldı

Gümüşhane’de suç oranları önemli ölçüde düştü

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Gümüşhane-Bayburt Havalimanı 2026’da tamamlanacak

Rize'de hafızlığını tamamlayan 600 öğrenci için icazet töreni yapıldı

Hollanda'dan Romanya'ya 18 adet F-16 uçağı tedariği