• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Uzmanlardan kış lastiği uyarısı

GÜNDEM 25.11.2024 15:11:42 0
Uzmanlardan kış lastiği uyarısı

Her yıl Aralık ayının 1'inde başlayan ve 1 Nisan'a kadar devam eden kış lastiği zorunluluğu, sürücüler için hem güvenlik hem de yasal yükümlülük taşıyor.

Özellikle 7 derece ve altındaki sıcaklıklarda, ıslak ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine göre çok daha güvenli bir yol tutuşu sağlayan kış lastikleri, kazaların önlenmesinde büyük rol alırken, kurallara uymayan sürücülere ise 4 bin 69 lira para cezası uygulanacak.

1 Aralık’ta başlayıp 1 Nisan’a kadar sürecek olan kış lastiği uygulamasına uymayan sürücüler için ciddi cezaların söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlar, ticari araçlar ve servis araçlarının kış lastiği takmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Yasal cezanın yanı sıra kış lastiklerinin kazaların önüne geçerek hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliğini sağladığını ifade eden uzmanlar, bu nedenle sürücülerin, kış lastiği takmanın gerekliliğini bir kez daha göz önünde bulundurmalarını ve mevsime uygun lastik kullanarak güvenli yolculuk yapmaları önerisinde bulundu.

"Kış lastiğinin faydaları çoktur"

Kış lastiğinin sağladığı güvenliği vurgulayan oto lastik firması yetkilisi Burhan Ugar, "Kış lastiğini 1 Aralık itibariyle bütün ticari araçların takması zorunludur. Kış lastiğinin faydaları çoktur. Özellikle kış lastiğinde bulunan vakumlar sayesinde soğuk havalarda hareket halindeyken ısınıyor ve var olan karı, yaz lastiğine göre daha çabuk tahliye ediyor. Kış lastiğinin kovucuğu yumuşak, sessiz ve kara uyumlu olduğu için faydası çoktur. Kış lastiği kayma riskini çok azaltıyor ve yol tutuşunu daha iyi hale getirerek kaza riskini en aza indiriyor. Takılmaması durumlarında ticari araçlarda cezası da vardır. Özellikle personel taşımacılığı yapan araçlar, öğrenci servisleri ve kamyon bazında geçen araçların hepsinin kış lastiği takması zorunludur." dedi.

"Kış lastiği sadece yasalar için değil güvenlik için şart"

Kış lastiği takmanın sadece yasal bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda araçta bulunan kişilerin güvenliği için büyük bir gereklilik taşıdığının altını çizen Ugar, "Kış lastiği takmak sadece yasalar için gerekli değil, sürücü ve araç içinde bulunanların güvenliği açısından çok önemlidir. Kış lastiği uygulaması 1 Aralıkta başlıyor ve 1 Nisan'da sona eriyor. Bölgemiz kar bölgesi değil ama şehirlerarası, ilçelere ve kar bölgelerine gidenler varsa araçlarına kış lastiklerini takmalarını öneriyoruz." şeklinde konuştu.

"Herkese kış aylarında araçlarına kış lastiği takmalarını tavsiye ediyorum"

Kış lastiğini takmaya geldiği belirten araç sürücüsü Mehmet Zeki Şimşek ise şunları söyledi: "Aracıma kar lastiği takmak için buraya geldim.  Kış aylarındayız, havalar soğudu ve bazı yollarda buzlanma oluşmaya başladığı için kışlık lastiği takmaya geldim. Kış lastiğinin birçok faydası vardır. Özellikle karlı ve buzlu yollarda fren tutma mesafesi daha iyidir. Kış lastiği takmadığın zaman kaza riski daha yüksek oluyor. Herkese kış aylarında araçlarına kış lastiği takmalarını tavsiye ediyorum. Hem 1 Aralık'ta cezaya maruz kalmamak hem de can güvenliğimiz için kış lastiği şart." (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: uzmanlardan kış lastiği uyarısı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ