GÜNDEM 5.07.2020 10:28:20 0

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı
Haberi Sesli Oku

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

 Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları 200-300’lü rakamlara gerilerken, bu ülkelerle aynı dönemde normalleşmeye geçen Türkiye’de hükûmetin ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, koronavirüs (Covid-19) vakaları istenilen seviyeye inmedi. Türkiye şu anda, Rusya hariç, Avrupa ülkeleri arasında en fazla günlük vaka bildiren ülke durumunda. 

Maske takmayanlara yönelik para cezasının uygulamaya girmesinden sonra bu kurala uyum arttı; ancak mesafe kuralı hâlâ istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, toplumun eski alışkanlıklarla hareket etmeye devam etmesi durumunda, vaka sayılarının bugünkü seviyenin altına düşmesinin haftalarca sürmesinden, eylül ayından itibaren ise yeni artışların yaşanmasından endişe ediyor. 

“TEMAS YOK” DİYEMEYİZ

Kurulun son toplantısında, düğünler ve televizyonlarda yayımlanan futbol maçlarının kapalı alanlarda toplu olarak izlenmesi, asker uğurlamaları, toplu taşımada sıkıntılar ve gençlerin duyarsızlıkları ve her aşamada kamu denetimi mümkün olmadığı için riskin yönetilmesinde zorluk çekildiği dile getirildi. Değerlendirmelerde “Vaka sayıları çok kırılgan. Lokantalarda, masalar arasında çoğu zaman mesafe bırakılmıyor. Bir masa etrafında gruplar bir araya geliyor. Maske de takılmadığı için risk artıyor. Buralarda uzun zaman geçiriliyor. Düğünler, nişan veya taziyeevlerinde maske takılıyor ama mesafe yok. Temas çok fazla” görüşüne yer verildi.

 “MASKELİ MESAFESİZLER”

“Maske takılması ve fiziki mesafe” uyumu durumunda virüsün yayılmasının en az %95 oranında engellenebileceği; ancak bu konuda toplumda farklı bir algı oluştuğu belirtiliyor. ‘Nasılsa maskem var’ diyerek mesafe kuralının ihlal edildiğinin görüldüğünün belirtildiği kurulda, 'Özellikle büyükşehirlerde maskeye uyum %80’leri aştı. Ama vatandaş, maske takınca her şeyin tamam olduğunu düşünüyor. Maske takıp temastan kaçınmıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var' denildi.

'YANLIŞ ALGI' BÖLDÜ

“Bireysel tedbirleri ciddiye almayan kesimlerin oluşturduğu riskin, çok iyi yönetilmesi gerektiği” üzerinde durulan toplantıda “Maske ve mesafede iki ayrı uç var. Bir kesim aşırı dikkat ediyor, diğer kesim ise hiç etmiyor. Önemli bir dönemeçteyiz. Vaka sayılarının düşürülmesi, böyle giderse haftalar sürebilir” değerlendirmesi yapıldı.

'KORONA YORGUNLUĞU' 

Toplum Bilimleri Kurulunda da bireysel tedbirlere uyumun artırılması için vatandaşların virüs algısının yönetilmesine yönelik yeni tavsiyeler masaya yatırılıyor. Yeni sınırlamaların gündeme getirilmesinin, toplumda ‘koronavirüs tedbir yorgunluğuna’ yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Kurallara gönüllü uyumun artırılmasının ön planda tutulması, para cezaları ile mecburi sınırlamaların bir süre sonra toplumda tepki çekeceği tespiti yapılıyor.

HAMAS: Faşist işgal, sağlık tesislerinde katliamlar yaparak benzeri görülmemiş suçlar işliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pakistan Başbakanı Şerif'in "minnettarlık" paylaşımına yanıt

Gazze'deki direniş, işgal altındaki şehirleri roketlerle hedef aldı

Şırnak’ta ilk hac kafilesi yola çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

Malatya'da kırsal konutlar betonarme yapılar istişare toplantısı düzenlendi

Mardin’de silahla oynayan 14 yaşındaki çocuk kazara kendini vurdu

Boğaziçi'nde İslami etkinliği engellemek isteyen grup olay çıkardı: 97 gözaltı

Refüje çarpan otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Umut Kervanı Siirt, Somali için kurban hazırlıklarını tamamladı

Gaziantep'te tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Malatya Havalimanı'nda son 4 ayda 258 bin yolcuya hizmet verildi

Ensarullah, işgal rejimi havalimanını hedef almaya devam ediyor

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde önemli projeler karara bağlandı

Gazze'deki Avrupa Hastanesi çevresine yoğun saldırı: 24 şehit, onlarca yaralı ve kayıp!

Kelebeklerin benzersiz havada "asılı kalışı" mikrodronlar için ilham oldu

Trump, ABD’nin Suriye’ye yönelik tüm yaptırımları kaldıracağını söyledi

Bin Selman, ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmaların imzalandığını duyurdu

Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Suudi'de görüşebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Müttefiklerimizden terörizmle mücadelede iş birliği bekliyoruz

BOTAŞ envanterindeki gemi ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacak

Mardin-Şırnak Eczacı Odası: İlaç tedarik sıkıntısı hem halk sağlığını hem de mesleğimizi olumsuz etkiliyor

Adıyaman'da araması bulunan onlarca kişi yakalandı

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Batman’a Ulaştırma atağı

Bakan Kurum'dan belediyelere müsilaj uyarısı

Mısır ve Türkiye, Gazze'de ateşkes çabalarını ve yeniden imar planlarını görüştü

Diyarbakır'da kamyonet, belediye otobüsüne arkadan çarptı

Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı

Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 115 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 tutuklama

Rekabet Kurumu, Apple ve 9 şirket hakkında soruşturma başlattı

Yükleniyor