• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,59% 0,15
  • EURO

    51,56% 0,33
  • GRAM ALTIN

    6941,29% 3,11
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Uzmanlardan öğretmenlere sağlık tavsiyeleri

10 Eylül 2024, Salı 12:24
10 Eylül 2024, Salı 12:24
Uzmanlardan öğretmenlere sağlık tavsiyeleri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Mamiş, öğretmenlere yönelik önemli sağlık tavsiyelerinde bulundu.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler ve öğretmenler okullara dönüyor. Ancak yoğun geçen eğitim sürecinde öğretmenlerin sağlığı hem kendi meslek performanslarını hem de öğrencilerin öğrenme süreçlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Selim Mamiş, öğretmenlerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına dikkat çekerek, daha sağlıklı ve verimli bir eğitim yılı geçirmeleri için bir dizi önemli öneride bulundu.

"Sağlık, eğitimin kalitesini doğrudan etkiler"

Dr. Mamiş, öğretmenlerin sağlıklı olmasının eğitimin kalitesini doğrudan etkilediğini belirtti.

Sağlığı bozuk bir öğretmenin derslerinde verimli olamayacağını ifade eden Mamiş, "Öğretmenlerimiz, ülkemizin geleceğini şekillendiren en önemli rehberlerdir. Sağlıklarını ihmal etmeleri, öğrencilerine verdikleri eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Başarı, sağlıklı bir vücudun ve zihnin getirdiği sonuçlardan biridir." diye konuştu.

Öğretmenlerin özellikle eğitim yılının başlangıcında, kalabalık sınıflarda hastalıklara yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Dr. Mamiş, "Üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi hastalıklar, okulların açılmasıyla birlikte daha sık karşılaştığımız sağlık problemlerindendir. Bu noktada hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve sınıfların düzenli olarak havalandırılması büyük önem taşır. Ayrıca, klimaların aşırı kullanımından kaçınılmalı, sınıflarda temiz hava sirkülasyonu sağlanmalıdır." dedi.

"Ses sağlığı öğretmenler için hayati önemde"

Eğitimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de ses sağlığı. Dr. Mamiş, öğretmenlerin ders anlatırken uzun süre konuşmak zorunda kaldığını ve bunun ses telleri üzerinde ciddi baskıya yol açabileceğini belirtti.

Öğretmenlerin sesi, en önemli iletişim aracıdır. Seslerini koruyamazlarsa mesleki hayatlarında zorluk yaşayabilirler. Uzun süreli konuşmalar, ses tellerinde ödem veya nodül gelişimine yol açabilir." diyen Mamiş, "öğretmenlerin ders aralarında boğazlarını dinlendirmeleri gerektiğini söyledi. Boğazı nemli tutmak için ders aralarında ılık su içmek çok önemli. Aynı zamanda ses kısıklığı veya yorgunluğu hissettiklerinde bir uzmana başvurmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

"Hareket etmek ve doğru duruş hayati öneme sahip"

Modern eğitim yöntemlerinin önemli bir kısmı, öğretmenlerin sınıf içerisinde uzun süre ayakta kalmasını veya masa başında hareketsiz durmalarını gerektiğine dikkat çeken Dr. Mamiş, "Bu tür uzun süreli hareketsizliklerin kas ve iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak, öğretmenlerimizin sağlığını tehdit edebilir. Özellikle bel ve sırt ağrıları yaygın bir sorundur. Öğretmenlerimizin ders esnasında küçük molalar vererek hareket etmeleri ve öğrencileriyle etkileşim kurarak fiziksel aktivitelerini artırmaları oldukça önemli." dedi.

Bu konuda ergonomik sandalye ve masa kullanımı, ayakta dururken doğru duruş pozisyonu ve hareketliliği artıran egzersizlerin yapılması gibi basit adımların büyük fark oluşturabilecveğini ekleyen Dr. Mamiş, öğretmenlerin kendilerine bu konuda özen göstermelerinin uzun vadede sağlıklarını korumaya yardımcı olacağını belirtti. (İLKHA)

 

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Azerbaycan, Rusya'ya nota verdi

İzmir açıklarında lastik bottaki 39 düzensiz göçmen kurtarıldı

Şanlıurfa'da ‘Şubat ayı Şehadet ayı’ programı düzenlendi

Diyarbakır'da "Şehadet Gecesi" programı düzenlendi

Ağrı'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 kilogram esrar ele geçirildi

Ümit Özdağ’a, Şeyh Said'e yönelik hakaret ve iftiraları nedeniyle ceza verildi

Filipinler’de tropikal fırtına heyelana yol açtı: 4 ölü

Kocaeli merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 11 tutuklama

Nepal'de yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 13 ölü, 34 yaralı

ABD’de bir araç markete girdi: 3 ölü, 6 yaralı

Amasya’daki iş yeri kurşunlama olayının azmettiricileri İstanbul’da yakalandı

Umman: ABD ve İran görüşmesinde müzakerelerin yeniden başlatılması ve başarıyla sonuçlanabilmesi üzerinde duruldu

Milletvekili Dinç'ten depremzedelere ziyaret

Almanya Başbakanı Merz ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan görüştü

Yunanistan'da casusluk krizi

DMM’den Türkiye-Somali ilişkilerini hedef alan iddialara yalanlama

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

BM: Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım geçişlerine izin verilmiyor

Tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geliyor

Mersin’de okul servislerine sıkı denetim

Mersin’in batısı için kuvvetli yağış alarmı

Batman'da kuyumcuda silahlı soygun: 2 şüpheli gözaltında, 1 firari

Ürdün Kralı 2. Abdullah yarın Türkiye’ye geliyor

Yemen'de Filistin için milyonluk miting

Fransa, Grönland'da başkonsolosluk açan ilk AB ülkesi oldu

AB, Rusya'ya karşı 20. yaptırım paketini önerdi

Batman’da Kuyumcuya Silahlı Saldırı: Şüphelilerden İkisi Yakalandı

HÜDA PAR Ağrı il teşkilat üyeleri Kızılay'a kan bağışında bulundu

Meteorolojiden bazı bölgeler için sağanak ve kar uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Azerbaycan, Rusya'ya nota verdi

İzmir açıklarında lastik bottaki 39 düzensiz göçmen kurtarıldı

Şanlıurfa'da ‘Şubat ayı Şehadet ayı’ programı düzenlendi

Diyarbakır'da "Şehadet Gecesi" programı düzenlendi

Ağrı'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 kilogram esrar ele geçirildi

Ümit Özdağ’a, Şeyh Said'e yönelik hakaret ve iftiraları nedeniyle ceza verildi

Filipinler’de tropikal fırtına heyelana yol açtı: 4 ölü