• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

Uzmanlardan öğretmenlere sağlık tavsiyeleri

10 Eylül 2024, Salı 12:24
10 Eylül 2024, Salı 12:24
Uzmanlardan öğretmenlere sağlık tavsiyeleri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Mamiş, öğretmenlere yönelik önemli sağlık tavsiyelerinde bulundu.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler ve öğretmenler okullara dönüyor. Ancak yoğun geçen eğitim sürecinde öğretmenlerin sağlığı hem kendi meslek performanslarını hem de öğrencilerin öğrenme süreçlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Selim Mamiş, öğretmenlerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına dikkat çekerek, daha sağlıklı ve verimli bir eğitim yılı geçirmeleri için bir dizi önemli öneride bulundu.

"Sağlık, eğitimin kalitesini doğrudan etkiler"

Dr. Mamiş, öğretmenlerin sağlıklı olmasının eğitimin kalitesini doğrudan etkilediğini belirtti.

Sağlığı bozuk bir öğretmenin derslerinde verimli olamayacağını ifade eden Mamiş, "Öğretmenlerimiz, ülkemizin geleceğini şekillendiren en önemli rehberlerdir. Sağlıklarını ihmal etmeleri, öğrencilerine verdikleri eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Başarı, sağlıklı bir vücudun ve zihnin getirdiği sonuçlardan biridir." diye konuştu.

Öğretmenlerin özellikle eğitim yılının başlangıcında, kalabalık sınıflarda hastalıklara yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Dr. Mamiş, "Üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi hastalıklar, okulların açılmasıyla birlikte daha sık karşılaştığımız sağlık problemlerindendir. Bu noktada hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve sınıfların düzenli olarak havalandırılması büyük önem taşır. Ayrıca, klimaların aşırı kullanımından kaçınılmalı, sınıflarda temiz hava sirkülasyonu sağlanmalıdır." dedi.

"Ses sağlığı öğretmenler için hayati önemde"

Eğitimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de ses sağlığı. Dr. Mamiş, öğretmenlerin ders anlatırken uzun süre konuşmak zorunda kaldığını ve bunun ses telleri üzerinde ciddi baskıya yol açabileceğini belirtti.

Öğretmenlerin sesi, en önemli iletişim aracıdır. Seslerini koruyamazlarsa mesleki hayatlarında zorluk yaşayabilirler. Uzun süreli konuşmalar, ses tellerinde ödem veya nodül gelişimine yol açabilir." diyen Mamiş, "öğretmenlerin ders aralarında boğazlarını dinlendirmeleri gerektiğini söyledi. Boğazı nemli tutmak için ders aralarında ılık su içmek çok önemli. Aynı zamanda ses kısıklığı veya yorgunluğu hissettiklerinde bir uzmana başvurmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

"Hareket etmek ve doğru duruş hayati öneme sahip"

Modern eğitim yöntemlerinin önemli bir kısmı, öğretmenlerin sınıf içerisinde uzun süre ayakta kalmasını veya masa başında hareketsiz durmalarını gerektiğine dikkat çeken Dr. Mamiş, "Bu tür uzun süreli hareketsizliklerin kas ve iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak, öğretmenlerimizin sağlığını tehdit edebilir. Özellikle bel ve sırt ağrıları yaygın bir sorundur. Öğretmenlerimizin ders esnasında küçük molalar vererek hareket etmeleri ve öğrencileriyle etkileşim kurarak fiziksel aktivitelerini artırmaları oldukça önemli." dedi.

Bu konuda ergonomik sandalye ve masa kullanımı, ayakta dururken doğru duruş pozisyonu ve hareketliliği artıran egzersizlerin yapılması gibi basit adımların büyük fark oluşturabilecveğini ekleyen Dr. Mamiş, öğretmenlerin kendilerine bu konuda özen göstermelerinin uzun vadede sağlıklarını korumaya yardımcı olacağını belirtti. (İLKHA)

 

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İletişim Başkanı Duran'dan Balıkesir'deki depreme ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: Tüm ekipler saha taramalarına derhal başlamıştır

Pakistan’da çığ felaketi: 9 ölü, 1 yaralı

Hatay’da lastik deposunda çıkan yangın söndürüldü

Filipinler'de askerlere pusu: 4 asker hayatını kaybetti

Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem

Venezuela Meclisinde petrolün ABD şirketlerine peşkeşe onay

Belçika'dan zorunlu askerlik adımı

İzmir’de inşaat sahasında iş makinesi kazası: 1 ölü

Kar yağışı nedeniyle yolları kapanan yerlerde mahsur kalan hastalar hastaneye ulaştırıldı

Pakistan'daki yangın felaketinde ölü sayısı 71'e yükseldi

Bakan Fidan: Suriye’de ateşkesin bir müddet daha uzatılması gündeme gelebilir

Ağrı Valiliği koordinesindeki ekipler sahada çalışmalar yürüttü

Ağrı'da 77 yaşındaki hasta için ekipler uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdi

Fransa ve İngiltere'den Rus gemisine ortak operasyon

Suriye’de olağanüstü hal sona erdi

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetleri ilk kez aynı masada

Kocaeli’de 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Umut Kervanı Kütahya temsilciliği dualarla açıldı

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı

İstanbul'da "Fatih Sultan Mehmet Han Vakıfları ve Sahn-ı Seman Medreseleri" paneli

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Japonya'da kar yağışı kazalara yol açtı: 4 ölü, 16 yaralı

Yapıcıoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a ziyaret

Tarımsal destek ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılacak

ABD'de etkili olan kar fırtınası hava trafiğini felç etti

ABD'nin "Barış Kurulu" Avrupa'da şüphe ve ilgisizlik uyandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balkan ülkelerinin dışişleri heyetlerini İstanbul’da kabul etti

Malatya'da 116 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İletişim Başkanı Duran'dan Balıkesir'deki depreme ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: Tüm ekipler saha taramalarına derhal başlamıştır

Pakistan’da çığ felaketi: 9 ölü, 1 yaralı

Hatay’da lastik deposunda çıkan yangın söndürüldü

Filipinler'de askerlere pusu: 4 asker hayatını kaybetti

Balıkesir'de 5.1 büyüklüğünde deprem

Venezuela Meclisinde petrolün ABD şirketlerine peşkeşe onay