• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Uzmanlardan okul öncesi dönemde çene gelişimine dikkat uyarısı

13 Ağustos 2025, Çarşamba 16:02
13 Ağustos 2025, Çarşamba 16:02
Uzmanlardan okul öncesi dönemde çene gelişimine dikkat uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ortodontik bozuklukların sadece estetik değil, çiğneme, konuşma ve solunum gibi temel fonksiyonları da etkileyebileceğini belirten Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Serdar Üşümez, velilere erken muayene çağrısında bulundu.

Yeni eğitim yılı öncesi çocuk sağlığına dair uyarılar peş peşe geliyor. Uzmanlar, çene gelişimi ve diş yapısının da okul hazırlık sürecinde ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Ortodontik bozuklukların yalnızca estetik bir mesele olmadığının altı çiziliyor. 7 yaş civarında yapılacak bir ortodontik muayenenin ileride yaşanabilecek ciddi sorunları önleyebileceği ifade ediliyor.

Erken dönemde tespit edilen çene uyumsuzluklarının kısa sürede ve ağrısız yöntemlerle düzeltilebildiği vurgulanıyor. Gecikilen her yılın tedaviyi daha karmaşık hale getirdiği uyarısı yapılıyor.

Ağızdan nefes alma alışkanlığının ciddi ortodontik sorunların habercisi olabileceği de hatırlatılıyor.

"7 yaş, ortodontik değerlendirme için kritik dönem"

Çocukların büyüme ve gelişme çağında çene kemiklerine müdahale edilebildiğini ifade eden Serdar Üşümez, 7 yaş civarında yapılacak bir ortodontik muayenenin çene gelişimini doğru şekilde yönlendirme imkânı sunduğunu vurguladı.

Üşümez, “Bu yaş grubunda hem süt dişleri hem de daimi dişler ağızda birlikte bulunduğu için çocuğun mevcut yapısal sorunlarını çok daha net görebiliriz. Alt çenenin önde olması, üst çenenin geride kalması ya da dişlerin çapraşık dizilmesi gibi durumlar erken fark edilirse, çok daha kısa sürede ağrısız ve konforlu yöntemlerle düzeltilebilir. Ağızdan nefes alma gibi alışkanlıklar da çocuğun yüz gelişimini ve genel sağlığını etkileyebilir. Veliler bu tür bulgular gözlemlediklerinde mutlaka bir ortodonti uzmanına başvurmalıdır. Gecikilen her yıl, tedaviyi daha karmaşık hale getirebilir.” şeklinde konuştu.

"Geç kalınan müdahaleler tedaviyi zorlaştırıyor"

Ortodontik bozuklukların zamanla büyüdüğünü ve kemik yapılar olgunlaştıkça tedavi seçeneklerinin sınırlı hale geldiğini söyleyen Üşümez, “Erken dönemde basit apareylerle çözülebilecek bir çene uyumsuzluğu, ileri yaşlarda cerrahi müdahale gerektirebilir. Ergenlik sonrası dönemde çene kemiklerinde kaynaşma tamamlandığı için ortopedik düzeltmelerin etkisi azalır. Bu da hem tedavi süresini uzatır hem de hasta konforunu düşürür. Ailelerin en çok yaptığı hata, çocuğun tüm dişleri tamamlanmadan ortodontiste gitmenin erken olacağını düşünmeleridir. Oysa büyüme döneminde kemik gelişimine müdahale ederek daha doğal ve kalıcı sonuçlar elde edilebilir.” ifadelerini kullandı.

"Ağızdan nefes almak ortodontik sorun habercisi olabilir"

Üşümez, pek çok ebeveynin çocuklarının ağızdan nefes almasını basit bir alışkanlık olarak değerlendirdiğini ancak bunun ciddi bir sağlık sorunu olabileceğini kaydetti.

Üşümez, “Ağızdan sürekli nefes almak, üst çenenin daralmasına, dişlerde çapraşıklığa ve yüz yapısında asimetrilere yol açabilir. Burundan yeterli hava geçmeyen çocuklar zamanla ağız solunumu yapmaya başlar ve bu da dişlerin ve çenenin gelişim yönünü değiştirir. Bu durum erken fark edilirse ortodontik tedavi ve kulak burun boğaz uzmanlarının iş birliğiyle çözülebilir. Geç kalınması halinde hem solunum hem estetik hem de fonksiyonel açıdan daha karmaşık bir tablo ortaya çıkabilir.” dedi. (İLKHA)

Malatya'da konteyner iş yerinde yangın

Dışişleri Bakanlığı: Venezuela'da tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz

​Bitlis’te köy yollarının açılması için çalışmalar sürüyor

HÜDA PAR'dan Venezuela açıklaması: Amerika küresel bir haydut gibi hareket ediyor

Batmanlı minikler harçlıklarını Gazze'ye bağışladı

Kars'ta yolcu otobüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Ankara’da Uluslararası Kur’ân-ı Kerîm’i Güzel Okuma Yarışması'nın finali yapıldı

Urfa’da Gazze için yürüyüş ve gıyabi cenaze namazı etkinliği düzenlendi

DMM: Hatay'daki konut kuralarına ilişkin iddialar dezenformasyon

Malatya'da alkol faciası: 2 genç zehirlenerek hastaneye kaldırıldı

Gazeteci Sabaz, ABD'nin Venezuela'ya saldırısı ve İran'ı tehdit etmesinin arka perdesini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış ticaret verilerini değerlendirdi

Van’da kız medresesi öğrencilerinden Gazze’ye anlamlı bağış

2025 yılı dış ticaret verileri açıklandı

HAKSİAD 2026 vizyonunu İstanbul’da belirledi

“Kızık Kilim" özel gereksinimli bireylerin eliyle yeniden dokunuyor

Rusya’dan ABD’nin Venezuela saldırısına kınama

Prof. Dr. Erkmen: Zayıflık takıntısı hayatı tehdit ediyor

Van’da “Sinmiyoruz, susmuyoruz, Gazze’yi unutmuyoruz” etkinliği düzenlendi

Maduro, ABD tarafından kaçırıldı: İlk görüntüler paylaşıldı

Malatyalı küçükbaş yetiştiricisi: Hayvancılık emek, sabır ve alın teri ister

Sağlık-Sen üyeleri İdil’de bir araya geldi

Hasankeyf'te kapalı köy yolu kalmadı

Batman Valiliğinden don uyarısı: Tedbirinizi alın

Grok skandalı: Musk’ın yapay zekâsı X’i cinsel içerikli çocuk ve kadın görselleriyle doldurdu

Şırnak'ta psikolojik sorunları olan genç kızdan 6 gündür haber alınamıyor

Batman'da 4 bin 635 kilometre köy yolu ulaşıma açıldı

Türkiye’nin en yüksek kar kalınlığı olan noktalar belirlendi

Cep telefonlarında IMEI krizi büyüyor: Sektör temsilcilerinden IMEI barışı talebi

Şanlıurfa’da mimarlığın geleceği masaya yatırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da konteyner iş yerinde yangın

Dışişleri Bakanlığı: Venezuela'da tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz

​Bitlis’te köy yollarının açılması için çalışmalar sürüyor

HÜDA PAR'dan Venezuela açıklaması: Amerika küresel bir haydut gibi hareket ediyor

Batmanlı minikler harçlıklarını Gazze'ye bağışladı

Kars'ta yolcu otobüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Ankara’da Uluslararası Kur’ân-ı Kerîm’i Güzel Okuma Yarışması'nın finali yapıldı