• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Uzmanlardan 'Sarı serum' uyarısı: Alerji etkisi ölüme kadar götürebiliyor

SAĞLIK 17.02.2025 15:04:30 0
Uzmanlardan

Uzmanlar, 'Sarı serum' olarak bilinen B vitamini takviyesinin hastane dışında uygulanmasının ölümcül riskler taşıdığını, alerjik reaksiyonlar ve ani yan etkiler ile hayati tehlikeye yol açabildiğine dikkat çekiyor.

Son zamanlarda popülerliği artan "Sarı serum" adı verilen B vitamini takviyesinin, özellikle evde veya acil servisler dışında uygulanmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarıları yapılıyor.

"Sarı serum" olarak adlandırılan ve temel olarak B vitamininden oluşan bu takviye, özellikle soğuk algınlığı ve bağışıklık sistemini destekleme amacıyla yaygın şekilde tercih ediliyor.

Uzmanlar, bu tedavi yönteminin yalnızca tıbbi donanıma sahip hastane ortamlarında yapılması gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde, alerjik reaksiyonlar ve ani yan etkiler ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Sarı serum kullanımı hakkında İLKHA'ya açıklamada bulunan Batman-Siirt Muş Eczacı Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Memduhoğlu, tedavi sürecinin yalnızca uzman kişiler tarafından yapılması ve tam donanımlı acil servislerde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

"Damar yoluyla uygulamanın tedavilerin riskleri var"

Doktor gözetiminde yapılmayan her serum tedavisinin ölümcül risk taşıdığını ifade eden Memduhoğlu, "Son zamanlarda memleketimizde sarı serum olarak tanımlanan ve damar yoluyla kullanılan bir tedavi yöntemi, maalesef şu anda bir sağlık sorunu haline geldi. Her zaman söylediğimiz gibi vatandaş, bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorlara ve eczacılara danışmalıdırlar. İlaçlar öncelikle doktor tarafından reçete edilmeli ve bunlardan özellikle damar yoluyla kullanılan kısmını ise acil servislerde uygulanması gerekmektedir. Bununla beraber ehil olmayan ve yetkisi olmayan kişiler tarafından hazırlanan ve damar yoluna uygulayan bu karışımlar bazen hastanın özelinde tehlikeler arz edebilmektedir." dedi.

"Alerji etkisi ölüme kadar götürebiliyor"

Dozunda ve zamanında uygulanmayan her ilacın fayda yerine zarar verebildiğine dikkat çeken Memduhoğlu, "Bilindiği gibi ilaçlar yararlı oldukları kadar aynı zamanda zararları da vardır. Fakültede aldığımız eğitimde de bizlere ilacın zehirden yapıldığını ve ilacı ilaç yapan şeyin ise uygun doz olduğu gibi uygun kişiye uygun zamanda uygulanması gerektiğidir. Fakat sarı serumlarda görüldüğü kadarıyla her hangi bir grip hastalığında herkese aynı şartlarda ve hazırlanıp uygulanmasıdır. Bu çok ciddi tehlikelere sebep olmaktadır. Özellikle damar yoluyla uygulanan ilaçlarda hastalarda yan etki gösterme olasılığı vardır. Bu ani yan etki ve alerji etkisi ölüme kadar götürebiliyor. Yan etkinin yaşanması sırasında ise en hızlı bir şekilde bir tıbbi tedavi görülmesi gerekiyor. Tıbbi tedavi ilaçları ise genelde acil servislerde bulunmaktadır. Ehil olmayan ve mevcut ilaçların olmadığı bir yerde bu ilaçlar uygulandığında ise ölümlü sorunlara kadar gidebilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Serum tedavisi acil servislerde yapılır "

Damar yoluyla uygulanması gereken tüm ilaçların tam teşekküllü acil servislerde uzman kişilerin takibi altında yapılması gerektiğinin altını çizen Memduhoğlu, "Hastalanan vatandaş kendince haklı olarak bir an önce iyileşip ayağa kalkayım hevesindedir. Fakat bunun acı sonuçlarını görmek de lazım. Belki herkeste bu yan etkiler görülmeyebilir ama yaşandı mı hayat kalitesini düşürebilecek sonuçlara, hatta hayatı sonlandırabilecek sonuçlara götürebiliyor. Acile giden vatandaş şayet serum tedavisi görse de serum bitmeden acil servisten çıkmaması gerekir. Vatandaş gittiği sağlık kuruluşunda ne kadar ısrar ederse etsin, istediği ilaç değil de doktorun uygun ve yerinde gördüğü tedavi şeklinin yapılması daha uygun olanıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından elektrikte hiçbir sorunumuz yok.

HSK'nın görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Filipinler'de zincirleme trafik kazası: 12 ölü, 30 yaralı

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ