SAĞLIK 17.02.2025 15:04:30 0

Uzmanlardan 'Sarı serum' uyarısı: Alerji etkisi ölüme kadar götürebiliyor

Uzmanlardan
Haberi Sesli Oku

Uzmanlar, 'Sarı serum' olarak bilinen B vitamini takviyesinin hastane dışında uygulanmasının ölümcül riskler taşıdığını, alerjik reaksiyonlar ve ani yan etkiler ile hayati tehlikeye yol açabildiğine dikkat çekiyor.

Son zamanlarda popülerliği artan "Sarı serum" adı verilen B vitamini takviyesinin, özellikle evde veya acil servisler dışında uygulanmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarıları yapılıyor.

"Sarı serum" olarak adlandırılan ve temel olarak B vitamininden oluşan bu takviye, özellikle soğuk algınlığı ve bağışıklık sistemini destekleme amacıyla yaygın şekilde tercih ediliyor.

Uzmanlar, bu tedavi yönteminin yalnızca tıbbi donanıma sahip hastane ortamlarında yapılması gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde, alerjik reaksiyonlar ve ani yan etkiler ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Sarı serum kullanımı hakkında İLKHA'ya açıklamada bulunan Batman-Siirt Muş Eczacı Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Memduhoğlu, tedavi sürecinin yalnızca uzman kişiler tarafından yapılması ve tam donanımlı acil servislerde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

"Damar yoluyla uygulamanın tedavilerin riskleri var"

Doktor gözetiminde yapılmayan her serum tedavisinin ölümcül risk taşıdığını ifade eden Memduhoğlu, "Son zamanlarda memleketimizde sarı serum olarak tanımlanan ve damar yoluyla kullanılan bir tedavi yöntemi, maalesef şu anda bir sağlık sorunu haline geldi. Her zaman söylediğimiz gibi vatandaş, bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorlara ve eczacılara danışmalıdırlar. İlaçlar öncelikle doktor tarafından reçete edilmeli ve bunlardan özellikle damar yoluyla kullanılan kısmını ise acil servislerde uygulanması gerekmektedir. Bununla beraber ehil olmayan ve yetkisi olmayan kişiler tarafından hazırlanan ve damar yoluna uygulayan bu karışımlar bazen hastanın özelinde tehlikeler arz edebilmektedir." dedi.

"Alerji etkisi ölüme kadar götürebiliyor"

Dozunda ve zamanında uygulanmayan her ilacın fayda yerine zarar verebildiğine dikkat çeken Memduhoğlu, "Bilindiği gibi ilaçlar yararlı oldukları kadar aynı zamanda zararları da vardır. Fakültede aldığımız eğitimde de bizlere ilacın zehirden yapıldığını ve ilacı ilaç yapan şeyin ise uygun doz olduğu gibi uygun kişiye uygun zamanda uygulanması gerektiğidir. Fakat sarı serumlarda görüldüğü kadarıyla her hangi bir grip hastalığında herkese aynı şartlarda ve hazırlanıp uygulanmasıdır. Bu çok ciddi tehlikelere sebep olmaktadır. Özellikle damar yoluyla uygulanan ilaçlarda hastalarda yan etki gösterme olasılığı vardır. Bu ani yan etki ve alerji etkisi ölüme kadar götürebiliyor. Yan etkinin yaşanması sırasında ise en hızlı bir şekilde bir tıbbi tedavi görülmesi gerekiyor. Tıbbi tedavi ilaçları ise genelde acil servislerde bulunmaktadır. Ehil olmayan ve mevcut ilaçların olmadığı bir yerde bu ilaçlar uygulandığında ise ölümlü sorunlara kadar gidebilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Serum tedavisi acil servislerde yapılır "

Damar yoluyla uygulanması gereken tüm ilaçların tam teşekküllü acil servislerde uzman kişilerin takibi altında yapılması gerektiğinin altını çizen Memduhoğlu, "Hastalanan vatandaş kendince haklı olarak bir an önce iyileşip ayağa kalkayım hevesindedir. Fakat bunun acı sonuçlarını görmek de lazım. Belki herkeste bu yan etkiler görülmeyebilir ama yaşandı mı hayat kalitesini düşürebilecek sonuçlara, hatta hayatı sonlandırabilecek sonuçlara götürebiliyor. Acile giden vatandaş şayet serum tedavisi görse de serum bitmeden acil servisten çıkmaması gerekir. Vatandaş gittiği sağlık kuruluşunda ne kadar ısrar ederse etsin, istediği ilaç değil de doktorun uygun ve yerinde gördüğü tedavi şeklinin yapılması daha uygun olanıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli çocuğu katleden cani 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Siyonist rejimden Suriye'ye şimdiye kadarki en yoğun hava saldırıları

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Yükleniyor