• BIST 100

    11112,11%1,28
  • DOLAR

    42,06% 0,00
  • EURO

    48,47% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5406,70% -0,09
  • Ç. ALTIN

    8900,21% -0,97

Uzmanlardan sosyal medya uyarısı: "Tanımadığınız insanları çocuğunuzun odasına sokmayın!"

24 Aralık 2024, Salı 23:32
24 Aralık 2024, Salı 23:32
Uzmanlardan sosyal medya uyarısı:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukların interneti kontrollü kullanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocuğunuz eline ipad ya da telefonu aldığı zaman hiç bilmediği yerlere gidiyor, hiç tanımadığı insanlar o sırada onun odasına geliyor.” dedi.

Prof. Dr. Dilbaz ayrıca, telefon olmazsa insanların yalnız hissettiğine ve birlikte olmaktan uzaklaşmaya başladığına vurgu yaptı. Dilbaz, sosyal medyanın hayatımıza etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Hızlı olması, bağımlılık yapıcı özellik demek

Bir şeyin ne kadar hızlı ise o kadar etkili ve bağımlılık yapıcı olduğuna dikkat çeken Dilbaz, “Eskiden bu tür telefonlar yokken çocuklar televizyon izlerler, reklamlar ile yemek yerdi. Şimdi de aynı şekilde ellerinde telefon ya da ipad ile yemek yiyorlar izledikleri şeyler hızlı dönüyor. Bir şeyin hızlı dönmesi bağımlılık yapıcı özellik demektir.” dedi.

Bu durumun kumarda da benzer şekilde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “En hızlı dönen kumar bağımlılık yapar. Sosyal medyada insanlar en güzel anlarını paylaşıyor. Bu durum başka insanlarda ‘ben mutsuz muyum?’ algısının oluşmasına neden olabiliyor. Mutsuzluk, kaygı ve depresyon bu durum ile birlikte geliyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki herkes en güzel ve mutlu anını sosyal medyada paylaşıyor, kimse mutsuz anını paylaşmıyor.” şeklinde konuştu.

Çocuklar interneti kontrollü kullanmalı

Çocukları sosyal medyadan nasıl korumamız gerektiği konusuna değinen Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, şunları söyledi:

“Tanımadığınız birini evinize alır mısınız? Çocuğunuzu bir arkadaşına gönderirken arkadaşının evini bilmek, annesini babasını tanımak istersiniz. Çocuğunuz eline ipad ya da telefonu aldığı zaman hiç bilmediği yerlere gidiyor, hiç tanımadığı insanlar o sırada onun odasına geliyor. Durumu bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Cihazı çocuğun elinden tamamen almak değil ancak kontrollü kullanımı sağlanabilir.

Tiktok gibi sosyal medya uygulamasına girmelerini engelleyebiliriz. Anne baba yanındayken ipad ve telefonun eline verilmesi gerekir. Çocukları odasına gönderip ipad ve telefon vermek doğru bir yaklaşım değil. Çocuk interneti kontrollü kullanmalı."

“Telefon olmazsa yalnız hissediyoruz”

Zaman zaman sosyal medya uygulamalarının çökmesi nedeniyle uygulamalara erişemeyen kişilerin de çökkünlük yaşayabildiğine vurgu yapan Dilbaz, “Bağımlılık bu şekilde geliyor. New York’ta bir araştırma yapılmış. Bir gece elektrikler kesilmiş, 9 ay 10 gün sonra doğum patlaması olmuş, çünkü televizyon seyredememişler.” dedi.

Sosyal medyanın bağımlılık yapıcı etkisinin oldukça yüksek olduğunu yineleyen Dilbaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sosyal medya birden bire yalnız hissetmemize neden oluyor. Aynı masada kimse birbirine bakmadan telefon ile ilgileniyor. Telefon olmazsa yalnız hissediyoruz. Birlikte olmaktan artık uzaklaşmaya başladık. Covid-19 pandemisi bize yalnızlığı öğretti, ama yalnızlığı olumsuz öğretti. Pandemi sırasında ve sonrasında yapılan araştırmalara göre insanlar kendilerini çok yalnız hissediyordu. Sosyal medya aracılığı ile biraz yalnızlığımızı giderdik, ama bu hiçbir zaman için dokunmak gibi olmuyor.” (İLKHA)

Adana'da silahlı saldırı: 1 ölü

Tedavi Sizden, İstihdam Bizden

Kayapınar'da HÜDA PAR'ın hizmet belediyeciliği örnek oluyor

Çinli bilim insanları, dijital işlemcilerden bin kat hızlı analog çip geliştirdi

Araştırmacı yazar Özmen: Siyer ve Tarih bilinci ile İslam toplumunun temeli yeniden inşa edilecektir

HAMAS: Esirlerin idamını öngören yasa tasarısı, işgalin faşist yüzünü yansıtıyor

Vali Yavuz: Malatya'da neredeyse torbacı kalmadı

Malatya'da tren otomobile çarptı

“Zeki görünmek” uğruna sağlık riske atılıyor!

Fırat EDAŞ’tan Bingöl’de kışa hazırlık

THY Süleymaniye seferlerine tekrar başladı

Gazze'de Yetimler Vakfı'nın "Her Gün Bir Sofra" yardımı devam ediyor

Bingöl’de aranan 7 kişi jandarma tarafından yakalandı

Sason Arapçası araştırmalara konu oluyor

Konya Seydişehir’de kaçak avcılara ceza

Yapay zekâ ve Kütle Spektrometresi, cinayetlerin izini sürüyor

Konya’da 2 ilçede eş zamanlı uyuşturucu operasyonu

Siirt’te 340 iş yeri kontrol edildi, 2 işletme geçici olarak kapatıldı

Filistin'in ilk 'felaketi': Balfour Deklarasyonu

TÜED Batman Şube Başkanı Ekmen: Emeklilik bir lütuf değil, kazanılmış haktır

Muhammed Emin Yıldırım, Peygamber Sevdalıları Vakfı'nı ziyaret etti

Karaman'da kayalıklardan düşen genç hayatını kaybetti

Diyarbakır'da traktör kazası: 2 yaralı

Akciğer kanserinin yüzde 85’inden sigara sorumlu!

Konya'da "Bilimle Keşfediyorum" projesiyle 13 bin öğrenci bilimle buluşuyor

Konya’daki TOKİ konut dağılımları belli oldu

Mardin'de İmam Hatip öğrencilerinden "Yeşil Vatan" projesine destek

Onlarca siyonist, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Batman'da mahalle sakinleri: Alt yapı çalışması çileye dönüştü, iki aydır içme suyu boşa akıyor

Ticaret Bakanlığı’ndan “Kurasız Hac” reklamlarına ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana'da silahlı saldırı: 1 ölü

Tedavi Sizden, İstihdam Bizden

Kayapınar'da HÜDA PAR'ın hizmet belediyeciliği örnek oluyor

Çinli bilim insanları, dijital işlemcilerden bin kat hızlı analog çip geliştirdi

Araştırmacı yazar Özmen: Siyer ve Tarih bilinci ile İslam toplumunun temeli yeniden inşa edilecektir

HAMAS: Esirlerin idamını öngören yasa tasarısı, işgalin faşist yüzünü yansıtıyor

Vali Yavuz: Malatya'da neredeyse torbacı kalmadı