• BIST 100

    10898,70%-0,43
  • DOLAR

    42,49% 0,16
  • EURO

    49,31% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5762,83% 1,55
  • Ç. ALTIN

    9287,46% 0,49

Uzmanlardan uyarı: Her yaşın sporu ayrı, düzenli spor sağlıklı yaşamın anahtarıdır

15 Ekim 2025, Çarşamba 10:26
15 Ekim 2025, Çarşamba 10:26
Uzmanlardan uyarı: Her yaşın sporu ayrı, düzenli spor sağlıklı yaşamın anahtarıdır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'daki uzman antrenörler ile fizyoterapistler, çocukların yaş gruplarına göre doğru spor dallarına yönlendirilmesi ve düzenli egzersizin hem bedensel hem ruhsal sağlık için önemine dikkat çekti.

Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan antrenörler ve uzman fizyoterapistler, çocukların yaş gruplarına göre doğru branşlara yönlendirilmesi ve düzenli spor alışkanlığının önemi hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar, sporda erken yönlendirme, aile desteği ve disiplinli çalışmanın başarı için kritik olduğunu vurguladı.

Batmanlı antrenörler ve fizyoterapistler, her yaşta sporu yaşamın bir parçası haline getirmenin hem fiziksel hem ruhsal sağlık için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Metin Boğa

"5-8 yaş dönemi temel gelişim için en kritik süreçtir"

Gençlik Spor'da futbol antrenörü olarak görev yapan Metin Boğa, çocukların yaş gruplarına göre spora yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Boğa, "Çocukları üç grupta değerlendirebiliriz: 5-8 yaş, 8-12 yaş ve 12 yaş üstü. 5-8 yaş aralığında çocuklar hem kendilerini hem çevrelerini keşfeder. Bu dönemde temel motorik becerilerin gelişimi çok önemlidir. Bu yüzden tek bir branşa yönlendirmek yerine atletizm, jimnastik, yüzme gibi farklı branşlarla tanıştırmak gerekir." dedi.

Boğa, 8-12 yaş aralığında çocukların sosyalleşme ihtiyacına dikkat çekerek, bu dönemde takım sporlarının (futbol, basketbol, voleybol gibi) ön plana çıktığını, 12 yaş sonrasında ise çocukların yeteneklerine uygun branşlarda ilerlemesinin en doğru yaklaşım olduğunu vurguladı.

Cengiz Çakar

"Amatör ruhun korunması gerekiyor"

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü futbol antrenörlerinden Cengiz Çakar, amatör ve profesyonel sporun farklarına değinerek, amatör ruhun korunmasının önemine işaret etti.

Çakar, "Amatör spor gönüllülük esasına dayalıdır; kişi beklenti içinde olmadan sporu severek yapar. Ancak günümüzde amatör sporcuların bir kısmı kazanç elde etme beklentisi içinde. Bu da amatör ruhun zedelenmesine yol açıyor. Profesyonellikte disiplin, programlı çalışma ve özdenetim ön plandadır. Sporcularımızın yeniden sporu bir yaşam biçimi, bir tutku olarak görmesi gerekiyor." diye konuştu.

İslam Bulut

"Aile desteği ve okul ortamı sporda başarının temelidir"

Batman Gençlik Spor'da 6 yıldır basketbol antrenörlüğü yapan İslam Bulut, sporda aile ve okulun belirleyici rolüne şu sözlerle vurgu yaptı:

"Birçok çocuk profesyonel anlamda gelişebilecek yetenekteyken, aile desteği göremediği için spordan soğuyor. Aileler çocuklarını desteklemeli, okullar da bu konuda altyapı sağlamalı. Okul bahçeleri ve tesisler spora uygun hale getirilmeli. Ayrıca dijital uygulamalar, akıllı saatler ve yapay zekâ artık sporu daha bilinçli yapmamıza yardımcı oluyor. Teknolojiyi doğru şekilde spora entegre etmeliyiz."

Yusuf Pınar

"Düzenli spor kalp, zihin ve ruh sağlığı için olmazsa olmaz"

Batman Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde görev yapan Uzman Fizyoterapist Yusuf Pınar ise, düzenli fiziksel aktivitenin bedensel ve zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini şöyle anlattı:

"Düzenli egzersiz kalp kaslarını güçlendirir, tansiyonu dengeler, kan dolaşımını düzenler ve kemik erimesi riskini azaltır. Aynı zamanda beynimizde endorfin, dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarını salgılayarak stres ve anksiyeteyi azaltır. Dünya Sağlık Örgütü, haftada en az 30-60 dakika aerobik egzersiz (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet) ve 2 gün direnç egzersizi (şınav, mekik, ağırlık) yapılmasını tavsiye ediyor." (İLKHA)

Siyonist rejim 52 gündür Gazze'de ateşkesi aralıksız ihlal ediyor

Erzurum’da gölet yapımıyla hayvancılığa destek sağlanıyor

Bilecik’te 8 farklı dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Cizre’de "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

ABD: Ukrayna barış planı konusunda epey mesafe katettik

Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı

Manisa’da engelli park ihlali yapan 161 araç ve sürücüsüne ceza kesildi

Yunanistan'dan yeni füze siparişi

Eskişehir’de arızalı süsü verilen araçtan 480 tabanca ve binlerce silah parçası çıktı

Ateşkesin ilk 50 gününde siyonist işgalcilerin saldırılarında 357 Filistinli şehit oldu

Yoğun ziyaretçi akınınıa uğrayan Cizre Kitap Fuarı sona erdi

Diyarbakır'da aracın çarptığı yaya hayatını kaybetti

ABD'de yoğun kar yağışı nedeniyle binlerce uçuş iptal edildi

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

Filipinler'de yolsuzluk protestoları devam ediyor

Diyarbakır'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Dışişleri Bakanı Fidan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından kabul edildi

Van’da baraj gölüne düşen otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti

Adana'da çocuğa yönelik darp görüntülerinin ardından şüpheli gözaltına alındı

Honduras'ta devlet başkanı seçimi için halk sandık başında

Arap Parlamentosu: israil’in Suriye’ye yönelik saldırıları uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın açık bir ihlali

Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar yakalandı

Ukrayna barış planı görüşmesi ABD'de yapıldı

Parmağına sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Tramvay ile çöp kamyonu çarpıştı: 3 yaralı

İstanbul'da yağmur etkili oluyor

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Çanakkale’de 6 organizatör, 105 düzensiz göçmen yakalandı

Axios: ABD, Ukrayna ile toprak ve güvenlik konusunda anlaşmaya varmak istiyor

İşgalciler, HAMAS liderlerinden Gazi Hamad'ın oğlunu katletti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist rejim 52 gündür Gazze'de ateşkesi aralıksız ihlal ediyor

Erzurum’da gölet yapımıyla hayvancılığa destek sağlanıyor

Bilecik’te 8 farklı dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Cizre’de "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

ABD: Ukrayna barış planı konusunda epey mesafe katettik

Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı

Manisa’da engelli park ihlali yapan 161 araç ve sürücüsüne ceza kesildi