• BIST 100

    10970,37%0,52
  • DOLAR

    42,09% 0,01
  • EURO

    48,35% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5388,62% 1,10
  • Ç. ALTIN

    8852,40% 0,33

“Vaktini sosyal medyada geçiren çocuklarla, kitap okuyan çocuklar arasında fark var”

22 Kasım 2024, Cuma 16:11
22 Kasım 2024, Cuma 16:11
“Vaktini sosyal medyada geçiren çocuklarla, kitap okuyan çocuklar arasında fark var”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yayınevi Temsilcisi Ali Belbağı, dijital çağda sosyal medyada vakit geçiren çocuklarla kitap okuyarak kendini geliştiren çocuklar arasında önemli farklar bulunduğunu belirtti.

Şanlıurfa 7. Uluslararası Kitap Fuarı, kitap severlerin yoğun ilgisiyle devam ediyor. Fuar, çeşitli yayınevleri ve yazarları bir araya getirerek, katılımcılara geniş bir kitap yelpazesi sunuyor. Etkinlik, hem yerel halk hem de ziyaretçiler için kitap dünyasını keşfetme fırsatı oluşturuyor.

İLKHA’ya konuşan Yayınevi Temsilcisi Ali Belbağı, dijital çağda sosyal medyada vakit geçiren çocuklarla, kitap okuyarak kendini geliştiren çocuklar arasındaki büyük farkları vurguladı.

Sosyal medya kullanımının çocukların gelişimindeki olumsuz etkilerini dile getiren Belbağı, kitap okumanın çocukların kendilerine güven duymalarını ve zihinsel gelişimlerini nasıl olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Ayrıca, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın, dijital dünyadan uzaklaşmalarına ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağını belirtti.

“İnsanlara kitapları ulaştırmak, bizi daha mutlu kılıyor”

Belbağı, “Kitap konusunda değer vermek, insanların kitap okumasıyla doğrudan ilişkilidir. Eğer bir kişi kitaplara değer vermiyorsa, bizimle iletişim kurup kurmaması çok da önemli değil. Biz insanlara kitap ulaştırmanın yolundayız ve bizim için önemli olan budur. İnsanlara kitapları ulaştırmak, bizi daha mutlu kılıyor. Bu işi biraz daha hobi olarak yapıyorum. Fuarları dolaşıyor ve Türkiye’de gitmediğim yer kalmadığını düşünüyorum. Ancak birkaç yıl önceki kitap satışları ile şimdiki kitap satışlarını kıyasladığımızda, büyük ihtimalle yarı yarıya bir düşüş olduğunu görebiliriz. Bu düşüşün altında birçok sebep yatabilir. Maddi nedenler, insanların kitaplardan uzaklaşması gibi etkenler önemli rol oynuyor. Ancak mesele, insanlara kitapları ulaştırmak. Gittiğimiz yerlerde insanlara kitapları ulaştırdıkça daha mutlu oluyoruz. Bununla birlikte kitap alma oranlarının çok düştüğünü görmek, bizi üzüyor.” dedi.

“Çocuklarımız kitap okudukça kendilerine güvenleri artar”

Kitaplara kolay ulaşılabildiği halde okuma oranının düşük olduğunu vurgulayan Belbağı, dijital çağın etkisine dikkat çekti.

Belbağı, "Türkiye genelinde hemen her il ve ilçede kitap fuarları düzenleniyor. İnternet üzerinden de insanlar istedikleri kitaba kolayca ulaşabiliyor. Ancak mesele insanların kitapları satın almaması ve okuma oranlarının düşmesidir. Dijital çağın etkisi, internetin kitap okuma alışkanlığını engellemesi gibi birçok sebep sıralanabilir. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarına kitap okumayı sevdirmeleri büyük önem taşıyor. Çocuklar, anne babalarını kitap okurken görürse, kitaplara daha fazla ilgi duyar. Eğitimcilerin ve velilerin de kitap okuma alışkanlığı kazandırmada rolleri büyüktür. Kitap okumak, insanlara değer katar. Çocuklarımız kitap okudukça kendilerine güvenleri artar. Dijital çağda vakitlerini sosyal medyada geçiren çocuklarla, kitap okuyarak kendini geliştiren çocuklar arasında büyük farklar var. Çocukların kendini geliştirebilmesi için tek bir tarzda değil, farklı türlerde kitaplar okuması gerekiyor.” diye konuştu.

“Çocukların yaşlarına uygun olmayan kitaplar satmasını doğru bulmuyorum”

Çocuğa yanlış önerilen kitabın okuma alışkanlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Belbağı, “Kitapçılar olarak, çocuklara yaşlarına uygun kitaplar önermeliyiz. Yanlış yönlendirmeler, çocukların kitap okuma alışkanlığından soğumasına neden olabilir. Yayıncıların, yaşlarına uygun olmayan kitaplar satmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bu, çocukların kitap sevgisini olumsuz etkiler. Sonuç olarak, kitaba değer verirsek kitap da bizi değerli kılar. Çocuklarımızın kitap okumayı sevmesi, onların gelecekte kendilerini geliştiren bireyler olmasını sağlar.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Cezayir ve Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği anlaşması

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’in sözlerine tepki

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak siyonist bir esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Arazi anlaşmazlığı silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Yunanistan ve siyonist rejimden ortak hava tatbikatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDAPAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’nu kabul etti

HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever yeniden seçildi

Başkonsoloslar Konferansı 6-8 Kasım’da Başkent’te gerçekleşecek

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Kahramanmaraş’ta kaybolan yaşlı adam ölü bulundu

ABD’den Kuzey Kore'ye yeni yaptırım kararı

Vietnam'da sel felaketi: 47 ölü, 130 yaralı

2026 hac kurası sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Suriye Cumhurbaşkanı El-Şara, COP30 iklim zirvesine katılacak

Harran Üniversitesi’nde “Asrın Mus'ab'ı” programı düzenlendi

İstanbul'da Birleşik Arap Emirlikleri protestosu

ABD kıtalararası balistik füze test etti

Yunanistan'da 4.5 büyüklüğünde deprem

BOTAŞ 223 personel alımı yapacak

Ordu'da taş ocağı şantiyesinde göçük

Kassam: Bir işgal esirinin cesedini bu akşam teslim edeceğiz

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine giyim yardımı

İşgalciler, 15 şehidin cenazesini teslim etti

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Fransa'da araç kalabalığın arasına daldı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: “Filistin davasına omuz veriyor, mazlumların yanında dimdik duruyoruz”

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Elmalı ilçesine ziyaret

Yeşilyurt Belediye Meclisi kasım ayı toplantısını yaptı

İşgalciler Lübnan'da bir aracı bombaladı: Bir şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cezayir ve Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği anlaşması

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’in sözlerine tepki

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak siyonist bir esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Arazi anlaşmazlığı silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Yunanistan ve siyonist rejimden ortak hava tatbikatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDAPAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’nu kabul etti