• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Vali Yavuz: Biz bugünün değil, yarının Malatya'sını inşa ediyoruz

01 Ağustos 2025, Cuma 02:34
01 Ağustos 2025, Cuma 02:34
Vali Yavuz: Biz bugünün değil, yarının Malatya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya Valisi Seddar Yavuz, "Eğer rezerv alanlar oluşturulmasaydı, şehir merkezi ayağa kaldırılamazdı. Ayrıca bu durum sosyal adaletsizliğe neden olabilirdi." dedi.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, yapımı tamamlanan yeni Valilik hizmet binasını, kentteki rezerv alanları ve TOKİ inşaat alanlarını basın mensuplarıyla birlikte gezerek değerlendirmelerde bulundu. Vali Yavuz, yeni Valilik binasının tamamlandığını, kurumların taşınma sürecine başladığını ve kentin yeniden inşası için yürütülen çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Valilik binasının tamamlanmasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile diğer ilgili bakanlıkların destekleriyle sürecin hızlıca tamamlandığını aktaran Vali Yavuz, "Binamız tamamlandı, kurumlarımız taşınmaya başladı. Yeni binamızın önündeki meydan ve arka tarafta daha önce park olarak kullanılan alanın da bütünsel bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesi için projeler geliştirildi. Şu anda bu alanlarda çalışmalar başladı." dedi.

Afet dirençli yeni bina

Malatya'nın zemininin özellikleri dikkate alınarak yeni Valilik binasında özel mühendislik çözümlerinin uygulandığını vurgulayan Vali Yavuz, "Binamızın afete dayanıklı olması amacıyla önce 10 metre derinliğinde temel kazısı yapıldı. Ardından iki metre aralıklarla, 16 metre derinliğe ulaşan, bir metre çapında toplam 974 adet dip soil mixing yöntemiyle zemin güçlendirme uygulandı. Bu yöntem klasik fore kazıklardan farklı ve daha yüksek dayanıklılık sağlıyor." ifadelerini kullandı. Yavuz, ayrıca binanın temelinde su geçirmez katkılı beton, çok katlı drenaj ve yalıtım sistemleri gibi ileri teknolojik uygulamaların da kullanıldığı belirtildi.

Yeni Valilik binasının sade ama kurumsal ağırlığı yansıtan bir tasarımla inşa edildiğini söyleyen Yavuz, binanın donanım ve altyapı bakımından en son teknolojik imkanlarla donatıldığını ve Malatya'ya yakışır bir hizmet binası kazandırıldığını ifade etti.

400 hektarlık alanda 38 bin bağımsız birim

Malatya'nın yeniden inşasında vizyoner bir bakış açısıyla hareket edildiğini vurgulayan Vali Yavuz, şehirdeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin kapsamlı bilgiler paylaştı. "Biz bugünün değil, yarının Malatyası'nı inşa ediyoruz. 400 hektar alanı boşaltırken binlerce insanla bu görüşmeleri yaparken her zaman arzu ettiğimiz şey artık bir afet olduğunda korkan, yürekleri titreyen değil, akrabalarına, yakınlarına ulaşmak için acıyla telefonlara koşan değil, evlerinde, işlerinde güvenli oturan yeşil alanları, geniş yolları parklarıyla, hizmet alanlarıyla, donatılarıyla bir şehir hayal ediyoruz." diyen Vali Yavuz, toplam 68 rezerv alanda yaklaşık 38 bin bağımsız bölüm yapıldığını, bu sayede daha güvenli, daha yaşanabilir bir şehir oluşturulmakta olduğunu söyledi.

"Saray Mahallesi'nde 127 kilometre fore kazıkla inşa edilen yapılar beş katı geçmiyor"

"Yeşil alanları, geniş yolları, parkları ve sosyal donatılarıyla güvenli ve modern bir şehir kuruyoruz. Artık Malatya geri kalan değil, örnek gösterilen bir şehir haline geliyor." ifadelerini kullanan Vali Yavuz, şehirdeki mimari vizyonun da değiştiğini belirtti. "Örneğin Saray Mahallesi'nde 127 kilometre fore kazıkla inşa edilen yapılar beş katı geçmiyor. Yatay mimari anlayışını benimsedik. Bu, modern şehircilik açısından önemli bir vizyondur." şeklinde konuştu.

"Eğer rezerv alanlar oluşturulmasaydı, şehir merkezi ayağa kaldırılamazdı"

Deprem sonrası şehir merkezinin yüzde 85-90'ının yıkıldığını hatırlatan Vali Yavuz, ekonomik gücü olmayan vatandaşların mağdur olmaması için rezerv alan uygulamasının hayati önem taşıdığını belirterek, "Eğer rezerv alanlar oluşturulmasaydı, şehir merkezi ayağa kaldırılamazdı. Ayrıca bu durum sosyal adaletsizliğe neden olabilirdi. Bu yüzden hızlıca tahliye, yıkım ve inşaat sürecine başladık. 3 ay gibi kısa bir sürede 400 hektarlık alanı boşalttık." dedi.

"Rezerv alanlara başlarda karşı çıkanlar şimdi teşekkür ediyor"

Bugün Yıldıztepe, Saray, Melekbaba ve Taştepe gibi mahallelerde yapılan yeni projelerin bu vizyonun birer yansıması olduğunu ifade eden Yavuz, sözlerine şunları ekledi: "Rezerv alanlara başlarda karşı çıkanlar şimdi teşekkür ediyor. İnsanlarımız güvenli yapılara kavuşuyor, şehir dönüşüyor."

"Vaadimizin üzerinde konut ve iş yeri inşa ettik"

Vali Yavuz, rezerv alanlarda konut ve iş yerlerinin teslimatına başlandığını ve Malatya'da şu anda 113 bin bağımsız birimin üretildiğini açıkladı. Kentte hak sahibi sayısının 80 bin civarında olduğunu belirten Yavuz, "Vaadimizin üzerinde konut ve iş yeri inşa ettik. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmayacağı şekilde planlamalarımızı yaptık. Vatandaşımız müsterih olsun." diye belirtti.

"Yıkımların yüzde 97'si tamamlandı, kalan yüzde 3'lük bölümde ise hukuki süreçler devam ediyor"

Yıkımların yüzde 97 oranında tamamlandığını, kalan yüzde 3'lük bölümde ise hukuki süreçlerin devam ettiğini aktaran Vali Yavuz, mahkeme süreci tamamlanan alanlarda da ihalelerin yapılarak yıkım işlemlerine devam edildiğini söyledi.

Yeni rezerv alan planlaması yok

Yeni rezerv alan oluşturulmasına şu an için ihtiyaç kalmadığını belirten Vali Yavuz, 68 rezerv alanda toplam 480 farklı noktada projelerin sürdüğünü ve Malatya'da ilave konut ihtiyacının kalmadığını kaydetti. Ayrıca, vatandaşlara kendi mahallelerinde konut veya iş yeri verilmesine azami dikkat gösterildiğini, önerilen alternatif alanların da mevcut lokasyonlardan daha değerli olduğunu belirtti.

Sosyal konut ihtiyacına da değinen Vali Yavuz, TOKİ'nin Malatya'da sosyal sorumluluk çerçevesinde projeler geliştirmeye devam ettiğini, elde kalan konutların bu amaçla değerlendirileceğini söyledi. Bu konudaki detaylı açıklamanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacağını ifade etti. (İLKHA)

 

 

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi