• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, en çok solunum sisteminde ve akciğerde hasara neden oluyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu koronavirüs sebebiyle nefes almakta zorluk çekiyor. Salgın sürecinde ise sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Yeşilay’a rekor sayıda başvuruda bulundu. Son beş haftada yaklaşık 10 bin kişinin YEDAM’ı aradığını belirten Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, 'Bu süreçte koronavirüsün hemen etkilediği ve hızlıca sonuç aldığı organın akciğer olduğunu öğrendik. Bu öğrenir öğrenmez çok hızlı bir kampanya başlattık. ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ dedik. Bu kampanyaya çok büyük bir karşılık bulduk. İnsanlarımız yoğun bir şekilde YEDAM’ı aramaya başladı. Bu aramalar eskiden yüzde 12’deyken, şimdi yüzde 76-77’lere kadar çıktı' dedi.

'TELEFON GÖRÜŞMELERİ İLE TERAPİLERE ALIYORUZ'

Çağrı yapan herkesin takibinin yapıldığını ifade eden Öztürk, “Aramaların çoğunluğu ‘ben sigarayı bırakmaya kararlıyım, bana destek verin’ şeklinde. Biz de çağrı merkezimizdeki eğitim almış kişilerle, psikologlarla kişiye özgü olarak ne yapmaları gerektiğine yönelik görüşmeler yapıyoruz. Son beş haftada yaklaşık 10 bine yakın çağrı aldık. Diğer bağımlılıklarla ilgili de destek veriyoruz ancak şu ana kadar sigara ile ilgili çok önemli bir talep var. Çağrı yapan kişilerin takibi mutlaka yapılıyor. Öncelikli olarak bir düzey tespiti yapıyoruz. Bu tespitten sonra, bırakma günü tespit ediyoruz. Bırakma gününü tespit ettikten sonra o günden itibaren onları geri arıyor. Bir kısmını da haftalık telefon görüşmeleri ile terapilere alıyoruz' diye konuştu.

BABAMA SİGARAYI NASIL BIRAKTIRABİLİRİM?

Sadece sigara içenlerin değil, çevresindeki kişilere bıraktırmak isteyenlerin de merkezi aradığını belirten Öztürk, “Gelen bütün görüşmelerin motivasyonu çok yüksek. Sadece bırakmak isteyenler aramıyor. Çocuklar arıyor. ‘Ben babama sigarayı nasıl bıraktırabilirim? Bana yardımcı olun. Nasıl bir yöntem uygulayabilirim?’ diye soruyorlar. Hem kişiler, hem çevresindeki kişiler bu konuda bizden destek istiyorlar. Biz de kişiye özgü motivasyon verici önerilerde bulunuyoruz' dedi.

'53 YAŞINDAYIM, 25 YAŞINDAKİ İNSANLAR GİBİ RAHAT YÜRÜYEBİLİYORUM'

35 yıl sigara içen ve 5 yıl önce sigarayı bırakan Osman Erol, “Koronavirüsten daha tehlikeli bence. Virüs geçici, sigara kalıcı. Bırakmakta fayda var. 35 yıl kullandım. Günde 3 paket içiyordum. Doktora gittim MR’da akciğerimi gördüm. ‘Hayatımdan daha değerli değil’ deyip sigarayı bıraktım. 6’ncı yıla giriyorum. İyi ki bırakmışım. 53 yaşındayım, 25 yaşındaki insanlar gibi rahat yürüyebiliyorum, spor yapabiliyorum. Yediğim, içtiğim her şeyden tat alıyorum. Rahat uyuyorum' dedi.

Uzun süredir sigara kullanan Fadıl Gülek ise, “Sigarayı bırakmayı düşünüyorum ama bırakamıyorum. Artık yaşlandım. Bırakmanın vakti geldi 50 senedir içiyorum. Merdivenlerden çıkarken çok zorlanıyorum. Nefes nefese kalıyorum. Bu yüzden bırakmayı düşünüyorum' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Almanya Başbakanı Merz, Çin'e gidiyor

Hollanda'da yeni azınlık hükümeti yemin ederek göreve başladı

ABD'nin Kuzeydoğunu etkisi altına alan şiddetli kar fırtınası nedeniyle 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi

Çin'de 5,1 büyüklüğünde deprem

Tarifeler konusunda anlaşmazlık nedeniyle AB-ABD anlaşması askıya alındı

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç, işgal rejimi ile askeri işbirliğine karşı duruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Batı Şeria gündemiyle acil toplanacak

Güney Kore'de orman yangınları nedeniyle ulusal seferberlik ilan edildi

ABD, Beyrut'taki elçilik personelini tahliye edecek

Malatya'da park halindeki otomobilde yangın

AB'den Schengen vizelerinde yeni düzenleme

Peru'da askeri helikopter düştü: 15 ölü

Cizre'de öğrencilere YKS semineri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meşru dairede kalmak suretiyle süreci menziline ulaştıracağız

Nepal'de yolcu otobüsü nehre düştü: 19 ölü, 24 yaralı

Kötü bir ağız ve diş sağlığı, çeşitli hastalıklara neden olabiliyor

Vaiz Nergis: Ramazan ayı sabır, paylaşma ve bereket ayıdır

Ailede kaliteli beraberliği yakalayamayan çocuklar risk altında

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından sokaklar savaş alanına döndü

Şırnak'ta alacak-verecek kavgası cinayetle bitti

Gaziantep İl Müftüsü Soykök: Ramazan aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşma ayıdır

Başkan Er: Ramazan ayının ruhuna ve manevi iklimine uygun etkinlikler düzenliyoruz

Pakistan'da karakol saldırısı: 3 kolluk kuvveti hayatını kaybetti

Battalgazi'de Çamurlu TOKİ cami çevresindeki çalışmalar tamamlandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim almalarına imkân sağlıyoruz

Sağlık-Der Başkanı Sezen: Oruç vücudu dinlendirir, kendini onarma sürecini başlatır

Siyonist yerleşimci çeteler, Batı Şeria'da bir camiyi ateşe verdi

İran, ABD ile geçici nükleer anlaşmaya varıldığı yönündeki iddiaları yalanladı

Bursa’da 120 camide öğrenciler teravih kıldıracak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Almanya Başbakanı Merz, Çin'e gidiyor

Hollanda'da yeni azınlık hükümeti yemin ederek göreve başladı

ABD'nin Kuzeydoğunu etkisi altına alan şiddetli kar fırtınası nedeniyle 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi

Çin'de 5,1 büyüklüğünde deprem

Tarifeler konusunda anlaşmazlık nedeniyle AB-ABD anlaşması askıya alındı

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç, işgal rejimi ile askeri işbirliğine karşı duruyor