• BIST 100

    16280,04%0,17
  • DOLAR

    44,21% 0,06
  • EURO

    51,23% 0,39
  • GRAM ALTIN

    7063,89% -0,68
  • Ç. ALTIN

    11551,39% -0,28

Vergi barışı gelecek mi?

14 Temmuz 2020, Salı 11:10
14 Temmuz 2020, Salı 11:10
Vergi barışı gelecek mi?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vergi barışı gelecek mi?

İşte Resul Kurt'un o yazısı;

Bir süredir bizlere de yansıyan konulardan birisi olan vergi ve sosyal güvenlik barışında yoğun bir talep olduğunu söyleyebiliriz.

Zaman zaman basında da takip ettiğimiz üzere hem iş insanları ve STK’ları, hem de ekonomi yazarları kapsamlı bir vergi barışının gerekliliğinden bahsediyor.

Özellikle son yıllarda koronavirüsü pandemisi, Rusya Uçak Krizi, 15 Temmuz Hain darbe Girişimi, Rahip Brunson krizi gibi nedenlere bağlı olarak ekonomide yaşanan olumsuzlukların da iş insanlarını, şirketleri ve tüm vatandaşlarımızı olumsuz etkilediğini görmekteyiz.

Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak daha önce yaptığı açıklamalarda, vergi affıyla ilgili çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını vergi affı yapılmayacağını, yapılandırmalar ve sıkıntıda olanlara destek verileceğini fakat vergi affının gündemde olmadığını söylemişti.

VERGİ VE SGK AFLARI

Ak Parti döneminde bugüne kadar çok sayıda vergi SGK prim affı ve yapılandırması ile ilgili kanun çıktı.

-7 Mart 2002 Tarihinde 4746 sayılı Yasa İle Emlak Vergisi Düzenlemesi Kanunu,

-27 Şubat 2003 Tarihinde 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu,

-22 Kasım 2008 Tarihinde 5811 sayılı Vergi Barışı Kanunu,

-13 Şubat 2011 Tarihinde 6111 sayılı Kanun

-29 Mayıs 2013 Tarihinde 6486 sayılı Kanun

-10 Eylül 2014 Tarihinde 6552 sayılı Kanun

-19 Ağustos 2016 Tarihinde 6736 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

-27 Mayıs 2017 Tarihinde 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun,

-18 Mayıs 2018 Tarihinde 7143 sayılı Vergi ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile ekonomi ve iş dünyasının sesine kulak verilmiş oldu. Bu yapılandırmalarla da birlikte ciddi tutarda tahsilat ve kaynak girişi sağlandı.

KAPSAMLI AF ŞART!

Esasında bugüne kadar yapılan düzenlemelerin büyük bölümünde zaten bir af olmadı, sadece ödeme kolaylığı sağlayacak yapılandırmalar getirildi. Ayrıca yapılandırma dışında matrah artırımı, kasa affı, stok affı, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan malların gayrisafi kar oranı eklenmek suretiyle fatura kesilerek kayıtlara alınması gibi düzenlemelerle kamu alacakları yapılandırıldı.

Aynı şekilde Maliye, Gümrük, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı SGK, İŞKUR gibi tüm kamu kurumlarının alacaklarının ve idari para cezalarının da yapılandırılması ile birlikte kamu kurumlarında ciddi bir tahsilat yapılmıştı.

Şimdi, ekonomiye ve iş dünyasına sağlanan destek ve ekonomi paketlerinin vergi ve SGK barışıyla taçlandırılması gerekiyor.

Şirketlerin geçmişiyle barışarak yeni bir beyaz sayfa açması sağlanmalı, en az bir yıl geri ödemesiz olmalı, gecikme zamları ve faizleri tamamen silinmeli, erken ödeme durumunda ana para borcundan da indirim yapan düzenlemeler getirilmelidir.

4811 Sayılı Vergi Barışı Kanunu, 6136 ya da 7143 sayılı Kanunlar benzeri yeni bir düzenleme ihtiyacı zaruri bir hal almıştır.

Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasını da içerecek vergi barışı kanununa matrah artırımı, kasa, ortaklar cari hesabı, stok düzeltmesi, ihtilaflı alacakların mükelleflerin feragati yoluyla ortadan kaldırılarak hazineye para girişi sağlanması, idari para cezalarının yüzde 50 indirimle ödenmesinin sağlanması ve imar barışı da eklenerek kapsamlı bir yapılandırma ve ödeme kolaylığı sağlanarak Hazineye ve SGK’ya ciddi bir para girişi sağlanacağı gibi, iş dünyasına da borçlarından kurtulma ve rahatlama sağlanacaktır.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı

MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz

Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu

Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor

İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor

Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar

Malatya'da gıda güvenliği için denetimler yoğunlaştı

Gaziantep'te baklava mesaisi: Ustaları siparişlere yetişmeye çalışıyor

HAMAS, Ali Laricani'nin şehadeti nedeniyle İran'a başsağlığı dileklerini iletti

İzmir’de silahlı saldırıda 2 kişi tutuklandı

Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı

Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir

Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı

Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim

BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek

Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı

Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm

İşgal rejimi Batı Şeria’da çoğu esir eşi 16 kadını alıkoydu

Müftü Yardımcısı Kiraz: Kabirler yaşayanlar için ibret vesilesidir

Kastamonu’da denizlerde fırtına uyarısı

Çarşı ve pazarlarda bayram bereketi ve yoğunluğu yaşanıyor

Avrupa, Trump'ın yardım çağrısını neden reddetti?

Endonezya, artan riskler nedeniyle Gazze’ye asker gönderme planını erteledi

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 kişi tutuklandı

Kayseri’de 214 kilogram uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Batman'da nesli tehlike altındaki toy kuşu kameralara yansıdı

Buşehr Nükleer Santrali'ne füze saldırısı: Uluslararası Atom Ajansı'ndan uyarı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı

MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz

Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu

Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor

İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor

Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar