• BIST 100

    14077,13%0,34
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    6049,88% 1,42
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Verilen süre yarın sona eriyor! 10 milyon TL cezası var

02 Kasım 2020, Pazartesi 09:17
02 Kasım 2020, Pazartesi 09:17
Verilen süre yarın sona eriyor! 10 milyon TL cezası var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Verilen süre yarın sona eriyor! 10 milyon TL cezası var

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre yarın sona erecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kamuoyunda 'Sosyal Medya Yasası' olarak bilinen 7253 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının da Türkiye'deki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına BTK'nin 2 Ekim'de yaptığı bildirimle tanınan süre yarın dolacak.

Sosyal ağ sağlayıcılarının, Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan yasaya ilişkin itiraz başvurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi.

Düzenleme kapsamında Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i affedilecek.

KANUNUN İÇERİĞİ HAKKINDA SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİLGİLENDİRİLDİ

Sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, BTK'de video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de hazır bulunmuştu.

Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi hususunda sosyal medya temsilcilerine ayrıntılı bilgi verilmişti.

Mardin’de Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Karayollarında 58 binin üzerinde trafik levhası kaldırıldı

Mardin Artuklu Üniversitesine yeni Fakülte kuruluyor

Yetimler Vakfı'ndan Gazze'de kışın ortasında umut sofraları

Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 18,77

Ağrı'da yolu kardan kapanan köydeki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

Suudi destekli güçler, Hadramevt'te ilerliyor: Çatışmalar başladı

Diyarbakır’da çöp konteynerleri taştı, vatandaşlar tepkili

Bingöl’de besilik erkek sığır destekleme başvuruları başladı

HAMAS'tan net mesaj: Direnişi hedef alan hiçbir güç Gazze'ye giremez

Bismil'de karın ağırlığına dayanamayan çatılar çöktü: 20 biçerdöver hasar gördü

Han Yunus'ta ateşkese rağmen işgal ateşi: Bir şehit

Eskişehir’de dondurucu soğuk: Porsuk Çayı buz tuttu

BYD, elektrikli araç satışlarında Tesla’yı geride bırakıyor

Hamanei'nin danışmanından İran'ın iç işlerine karışan ABD'ye tepki

Anamurlu bayanlardan cuma sohbetlerine yoğun ilgi

CIA’ya ait MQ-9 İHA Afganistan’da düştü

Şanlıurfa’da DAİŞ propagandasına 8 tutuklama

Ağrı'da DAİŞ operasyonu: 10 şüpheli gözaltına alındı

Belediyenin uğramadığı mahallenin sakinleri yollarını yine kendileri açtı

BESO Başkanı Çiftçi: 2025 esnaf için zor geçti, 2026'dan umutluyuz

ABD'de 2025 yılında 40 binden fazla kişi silahla vuruldu

BUFDER Başkanı Yazıcı: Direniş, Ebu Ubeyde’nin şehadetiyle son bulmayacak

Doğum vakasına saatler sonra ulaşıldı

Somali, 50 yıl sonra ilk kez BM Güvenlik Konseyi başkanlığını üstlendi

Batman'da kar kalınlığı 18 santimetreye ulaşarak son 19 yılın rekoru kırıldı

Güney Kore'de yolcu uçağı kokpitinden dumanlar yükseldi, yolcular tahliye edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Karayollarında 58 binin üzerinde trafik levhası kaldırıldı

Mardin Artuklu Üniversitesine yeni Fakülte kuruluyor

Yetimler Vakfı'ndan Gazze'de kışın ortasında umut sofraları

Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı