• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Veteriner Hekim Yamaç: Aşı, hayvanları hastalıklara karşı korur

RÖPORTAJ 4.10.2024 11:59:21 0
Veteriner Hekim Yamaç: Aşı, hayvanları hastalıklara karşı korur

Yaylalardaki hayvanların sonbaharın gelişiyle birlikte kapalı ortamlara geçmeye başladığını belirten Veteriner Hekim Abdullah Yamaç, bu durumun hastalıklara neden olmaması için hayvanlara aşı yapılması gerektiğini söyledi.

Üreticilerden gelen talepler doğrultusunda şu anda ineklere suni tohumlama yaptıklarını belirten Veteriner Hekim Yamaç, bu uygulamanın buzağı elde etmek için önemli olduğunu söyledi.

Abdullah Yamaç

Suni tohumlamanın öneminden bahseden Yamaç, "Herhangi bir hayvandaki hastalık bütün bir sürüye bulaşma riski olduğundan hayvanlar gebe kaldıktan sonra maalesef ki yavruyu atma olayıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu yüzden suni tohumlama yaptığımızda daha temiz ve hayvanları koruyucu düzeyde bir işlem yapmış oluyoruz." dedi.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken birkaç noktanın daha olduğunu ifade eden Yamaç, hayvanlarda aşının öneminden bahsetti.

"Aşılar hayvanları korur"

Mevsimsel geçişlerin hayvanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğuna işaret eden Yamaç, "Dönem geçişlerinde özellikle akciğerlerde olan pnömoni olayları maalesef artmaktadır. Bu yüzden de solonum yollarını koruyucu şekilde aşıları yapmamız lazım. Bir de yem değişiklikleri oluyor. Yayladan artık kapalı ortamlara geçişler olduğundan dolayı aşıların yapılması hayvanları daha iyi koruyacaktır." diye konuştu.

"İlaç maliyetleri çok arttı"

Aşının hayvanları hastalıklara karşı koruyacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yamaç, "Aşılama hastalıkların önüne geçer. Hastalıkların önüne geçildiğinde hem ekonomik olarak rahatlama sağlanır hem de sürüyü korumuş olursunuz. Bunu yapmadığınız takdirde tedavilerle, ilaçlarla bir sürü maliyetle uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Keza bugün ilaç maliyetleri çok fazla artmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Üreticiler yem girdileri ve ilaç maliyetleri altında eziliyor"

Hayvan üreticileriyle birlikte veteriner hekimlerin de ilaç maliyetlerinden şikâyetçi olduğunu dile getiren Yamaç, şöyle devam etti:

"Hayvan üreticileri yem girdileri, ilaç maliyetleri altında ezilmektedir. Hayvancılığı ileri bir noktaya taşımak istiyorsak üreticimizi korumak zorundayız. Dünyada sadece hayvancılıktan geçinen çok sayıda ülke var. Bu konu çok önemli bir konu, göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Dışardan alacağımıza kendi kendimize yetebileceğimiz bir noktaya mutlaka gelmemiz lazım. Bu yüzden de küçük üreticileri koruyabilmeliyiz. Onları korudukça ülke ekonomisini daha iyi bir hale getirebiliriz." (İLKHA)

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ