• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Yağımlı: Sigara dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor

GÜNDEM 10.02.2025 11:15:27 0
Yağımlı: Sigara dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Emin Yağımlı, sigara bağımlılığının dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığına dikkat çekti.

Bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Yağımlı, tehlikenin boyutlarını da rakamlarla gözler önüne serdi.

Yağımlı, sigara kullanımının başta akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) olmak üzere diğer kanser türlerinin gelişiminde temel etken olduğunu belirtti.

"Sigara kullanan her 2 kişiden biri bu nedenle yaşamını yitiriyor"

Sigarının ölümcül hastalıklara yol açtığını kaydeden Yağımlı, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) paylaştığı son verilere göre; tütün kullanımı ve pasif sigara dumanından etkilenmek kalp hastalıkları nedeni ile olan ölümlerin yüzde 12'sinden sorumlu. Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin nedenleri arasında tütün kullanımı, hipertansiyondan sonra ikinci sırada gelen risk faktörü. Tütün kullanımı küresel düzeyde her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor ve bu sayının 900 bin kadarı sigara içmeyen ancak sigara dumanından pasif olarak etkilenen kişilere ait. Maalesef, sigara kullanan her 2 kişiden biri bu nedenle yaşamını yitiriyor. Her gün 14 bin kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayata veda ediyor. Yani siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara yüzünden kaybetti." ifadelerini kullandı.

"Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedeni"

Türkiye'nin en çok sigara içen ülkeler arasında 11'inci sırada yer aldığını belirten Yağımlı, "Ortalamanın üzerinde olsak da geçmiş yıllara oranla ülkemizde sigara tüketiminin düşmüş olması sevindirici bir gelişme. Ülkemizde 1999 yılında 114,4 milyar adetle zirve yapan sigara tüketimi, o yıldan bu yana özellikle 2009 yılında kapalı alanlarda sigara içme yasağının devreye girmesi, artan duyarlılık ve bilinçlenme çalışmaları sayesinde gerileme sürecine girdi. Türkiye'de 1990 yılında her gün sigara içenlerin nüfusa oranı yüzde 30'ların üzerinde iken, bu oran şimdilerde yüzde 20'lere kadar düştü. Ancak bu sevindirici gelişme, sigaraya bağlı hastalıklar ve ölümler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Biliyoruz ki, sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedeni. Bu nedenle ülkemizde sigara konusunda bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi devam ettirerek, halk sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarımızı da sürdüreceğiz." dedi.

"Sigara bağımlılığı tedavisi olan bir hastalıktır"

Sigarayı bırakmakta en etkili yöntemin kişinin bu konudaki kararlılığı olduğunu vurgulayan Yağımlı, "Eğer sigara kullanıyorsanız, bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Sigarayı bırakmak istiyor ancak başarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız ya da bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız kendinizi yargılamadan, suçlamadan mücadele etmeyi seçmelisiniz. Bu yaşadıklarınız iradesizlik değil, nikotin bağımlılığın beklenen bir sonucudur. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ