Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz!

Tarih: 22.05.2025 18:37 Güncelleme: 22.05.2025 18:37
Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Yapay zekanın günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını belirten uzmanlar, yapay zeka psikolojisi ile ilgili çalışmalarda duygusal faktörlerin kısmen ihmal edildiğini söylüyor.

Hemen hemen her hanede kullanılan yapay zeka uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığına ancak etik sınırların gözetilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, günlük yaşamda giderek daha da yaygınlaşan yapay zekanın, psikoloji üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Yapay zeka içeren ürünleri hepimiz kullanıyoruz!

Yapay zekanın günümüzde gündelik yaşantısını süren sıradan insanlar tarafından bile görmezden gelinemeyecek bir gerçekliktir olduğunu hatırlatan Demir, “Çalışmalar yapay zekanın da tıpkı insandaki doğal zeka gibi insana ait olan tüm eylemleri gerçekleştirmesini hedefliyor.” dedi.

Yapay zeka içeren ürünleri hepimizin kullandığını kaydeden Demir, “Sesli komut verebildiğimiz cep telefonlarımız buna en büyük örnek. Bunun dışında arama motorları, navigasyon, robot süpürgeler, akıllı ev sistemleri, yabancı dili çevirmek için kullanılan uygulamalar alt yapısında yapay zekayı barındırıyor.” şeklinde konuştu.

Yapay zeka, insanların özel alanlarına müdahale etmek üzere kullanılmamalı!

Bu hikayenin 1950’lerin başında başladığını ve günümüzde yapay zekanın dahil olmadığı hane sayısının çok az olduğunu ifade eden Demir, “Gelişen teknoloji ile yapay zekâ türlerinin psikoloji, sinirbilim, mühendislik alanı ile  duygu, irade, yaratıcılık, kişilik gibi insana ait olan özellikleri taklit etmeyi amaçlamaktadır.” dedi.

Yapay zekânın işleyişi kontrol edilebilir olduğu sürece insanların hizmetinde çok yararlı amaçlar için kullanılabileceğini dile getiren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapay zekanın gündelik yaşamımızı kolaylaştırdığı bir gerçek ancak bu teknolojiyi geliştirirken uzmanlar ve sonrasında kullanıcılar muhakkak etik konularda hassas olmalı. Yapay zeka insanların özel alanlarına müdahale etmek, insanların davranışlarını, tüketim alışkanlıklarını yönlendirmek üzere kullanılmamalı. Yapay zekanın doğal zekayı kontrolü mutlaka engellenmeli. Etik kurallar konusunda insanlarla ile çakışan kararlar almasının önüne geçilmeli.”

Yapay zekanın psikolojiye etkisinde duygusal faktörler kısmen ihmal ediliyor!

İnsana ait bir sinir sistemi olmadığı için yapay zeka ile duygusal paylaşımlar yapmanın zor olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Günün sonunda insan insana iletişime mecburuz. Ancak özellikle yaşlı bakımında farklı ülkelerde evde bir yardımcı robotun bulunması yaşlının yaşamını kolaylaştırdığı görülmüştür.” dedi.

“Eğer insani ilişkilerimizi kaybetmeden yapay zekayı kullanırsak bu durum lehimize olacaktır.” diyen Demir, “Bir yandan da yapay zeka psikolojisi ile ilgili literatürdeki araştırmalara bakıldığında çalışmaların genellikle insan beynindeki kontrol ve karar verme süreçlerine odaklanmaktadır.  Duygusal faktörler kısmen ihmal edilmektedir. İnsanın kontrol ve karar verme becerisini duygusal faktörler önemli ölçüde etkiler. Duygular, sosyal etkileşim olmadan yapay zekanın insana ait olan doğal zekaya sahip olması mümkün görünmemektedir.” açıklamasını yaptı.

Yapay zekanın yaygınlaşması olumsuz hislerde artışa neden olabilir!

Sosyalliğin, bir arada olmanın, göz teması kurarak iletişime geçmenin insanların sinir sistemleri üzerinden etkileşime girmesi ve bu durumun da kişiyi daha sağlıklı kılmasını getirdiğinin altını çizen Demir, “Çoğumuz bir kurumu aradığımızda karşımıza çıkan otomatik sesli yanıt sisteminden rahatsız oluyoruz, derdimizi anlatacak bir çağrı merkezi personeline bağlanmak istiyoruz.” dedi.

Bu durumun yaygınlaşmasının, yapay zekaların pek çok alanda hayatımıza girmesi ile karşımızda iletişime geçecek bir doğal zeka olmadığında ilişkilerde güçlükler, kişinin anlaşılmadığına dair olumsuz hisleri, beraberinde değersizlik, yalnızlık, sosyal izolasyon gibi duygularında artış görülebileceğine vurgu yapan Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Halen bazı alanlarda yapay zekanın kullanımı mümkün değildir. Bununla beraber yapay zekanın fazlaca kullanımı kişinin yaratıcılığını azaltabilir ve özellikle cep telefonları, sosyal medya ve yapay zeka destekli diğer teknolojiler insanlarda dikkat eksikliği, bağımlılık, dürtü kontrol güçlükleri gibi psikopatolojilere sebep olabilir.” (İLKHA)

Manavgat Belediye Başkanı ile yardımcısı tutuklandı

Gaziantep'te toplu sünnet töreni düzenlendi

Kahire'de telekomünikasyon yangınında 4 kişi öldü, iletişimler  kesildi

Yalnız yaşayan hasta kadın böbrek nakli için yardım eli bekliyor

Askerî Uzman Ebu Zeyd: Beyt Hanun pususu, ateşle verilmiş bir siyasi mesaj!

ANFİDAP: ZİM gemilerine limanlarımız da, vicdanlarımız da kapalı!

Kozluk’ta kaybolan vatandaş bulundu

Batman'da 4 gündür kayıp olan Alzheimer hastası kadın mağarada bulundu

MÜSDAV 'Aile Umresi' başladı: İlk kafile kutsal topraklara ulaştı

YKS sonuçları öncesi bekleme değil hazırlanma zamanı!

Mardin'de 7 araç birbirine girdi: 3 yaralı

Siirt’te temizlik ve ilaçlama çalışmaları sürüyor

Bursa'da dolmuş, taksi ve otoparklar zamlandı

Batman'da kavurucu sıcakta tütün mesaisi: Ekmek parası için çalışıyoruz

Bingöl Valiliği'nden sıcak hava ve orman yangını uyarısı

Şanlıurfa’da ŞUSKİ personeli sulama kanalında boğularak hayatını kaybetti

Bingöl'de yangın önleme ve söndürme eğitimi gerçekleştirildi

Şanlıurfa Umut Kervanı, AFAD kampı için Ahlat’taydı

Aile olmanın önemi: Yarım asrı aşkın evlilik organ bağışıyla taçlandı

Uzmanından uyarı: Sünnette yapılan hatalar ömür boyu sorunlara yol açabilir

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru: Binekli Köyü'nün sorunlarının takipçisi olacağız

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli tutuklandı

27 haftalık doğan bebek, 60 günlük tedavi sürecinin ardından taburcu edildi

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın: Ortabağ köyü sorunlarına dikkat çekti

30 yıllık tarihçi, 10 bin kitapla kentin hafızasını koruyor

2025 ilk 6 aylık trafik kazası bilançosu: bin 125 ölü 185 bin yaralı

Ticaret bakanlığından 4 büyük süt şirketine ceza yağdı

Motorine gece yarısı zammı geliyor 

Başkan Anmal: Cudi Dağı Sefine ziyareti, inanç turizmine önem kazandırıyor

Diyarbakır'ın 2025 ilk 6 aylık trafik kazası bilançosu: 17 ölü 3 bin yaralı

Yükleniyor