• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar

Katma değerli üretimi, istihdama ve ihracata katkısıyla Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip hazır giyim endüstrisi, 5 yıl aranın ardından sektörel ihracatta yeniden zirveye oturdu. Temmuz’da 1,8 milyar dolar çıtasını aşarak kendi rekorunu kıran hazır giyim endüstrisi, Ağustos’ta 1 milyar 546 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, rakamları değerlendirerek, gelecek hedeflerini anlattı. Salgınla birlikte küresel pazarlarda oluşan yeni dengelerin Türk hazır giyim endüstrisinin elini güçlendirdiğini belirten Gültepe, “İhracatta üç aylık kan kaybının ardından haziran ayından itibaren çok hızlı bir toparlanma dönemine girdik' dedi.

AYLIK BAZDA İHRACAT REKORU

Gültepe, sektörün beklentilerinin karşılanması halinde hazır giyim ihracatını birkaç yıl içinde ikiye katlayıp İHKİB’in gelecek stratejisini oluşturan “Dört Dörtlük Plan”daki 33 milyar dolarlık hedefi yakalayabileceklerini kaydetti. Hazır giyim endüstrisinin Türkiye ekonomisi için öneminin salgın sürecinde bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Gültepe, “Mayıs ayında yüzde 38,3’e kadar gerileyen kapasite kullanımımız Ağustos’ta yüzde 68,9’a ulaştı. Depolarımızdaki stokların hızla çekilmesinin yanı sıra maske ve koruyucu giysiye yoğun talebin de katkısı ile haziran ayı ihracatımızda yüzde 25 artış kaydettik” dedi. Temmuz ihracatının yüzde 8,4 artışla 1 milyar 812 milyon dolara yükseldiği bilgisini veren Gültepe, aylık ihracatta ilk kez 1,8 milyar dolar çıtasının üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attıklarını belirtti.

5 YIL ARADAN SONRA TEKRAR ZİRVEYE OTURDUK

Sektör olarak ağustos ayında çok iyi bir performans gösterdiklerini vurgulayan Mustafa Gültepe, Türkiye ihracatında yüzde 5,7 oranında düşüşe rağmen kendilerinin yüzde 10,9’luk artış ile 1 milyar 546 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydederek, bu sonuçla 5 yıl aradan sonra ihracatta lider sektör olarak yeniden zirveye oturduklarını söyledi. Gültepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazır giyim sektörünün ilk 10 pazarı arasında yer alan ülkelerden İsrail’e ağustos ayında ihracat yüzde 39, Hollanda’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 30, İngiltere’ye yüzde 27, İspanya’ya yüzde 14, Fransa’ya yüzde 12, Almanya’ya ise yüzde 7 arttı.Avrupa ve ABD’den gelen siparişlerin önümüzdeki 4 ayın da iyi geçeceğine işaret ediyor.”

ABD HAZIR GİYİMDE TÜRKİYE’YE YÖNELDİ

Küresel markaların tedariklerini yakın coğrafyalardan karşılamayı tercih edeceklerini, ayrıca anlık talebe hızlı cevap verebilme kapasitesinin yeni dönemin en önemli dinamiklerinden birini oluşturacağını vurgulayan Gültepe, “Yeni dönemin parametreleri, ihracatımızın yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirdiğimiz Avrupa’da Türkiye’yi avantajlı konuma getiriyor” diye konuştu. Gültepe, Avrupa’nın yanı sıra yılda 100 milyar doların üzerinde hazır giyim ürünü ithal eden ABD’den de Türkiye’ye bir yönelim gözlemlediklerini dile getirirken, geçtiğimiz 8 ayda ABD’ye ihracatın yüzde 19,3 oranında arttığını belirtti.

Yenişafak

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da 78 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

Malatya'da imam hatip okullarından teravih buluşması

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

ABD'de etkili olan fırtına nedeniyle 4 ölü, 12 yaralı

Ağrı’da kar geçit vermedi, vatandaşlar köy yolundan geri döndü

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 1gözaltı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Ankara’da STK temsilcileriyle iftar programında buluştu

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 6 binden fazla sivil bina zarar gördü

ABD'den siyonist rejime yeni silah satışı: ABD yönetimi “acil durum” yetkisiyle onayladı

Rusya füze ve İHA'lar ile Ukrayna'yı vurdu: 7 ölü

Erdemci: Siyonist işgal ve ABD destekli saldırılarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Gaziantep'te 179 tarihi sikke ele geçirildi: 1 gözaltı

Çanakkale açıklarında 39 düzensiz göçmen yakalandı

Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Gazprom: Avrupa'da kışa hazırlık için depolanan gaz tükendi

İran, Basra Körfezi’nde ABD’ye ait petrol tankerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 294'e yükseldi

Ters dönen araçta burnu dahi kanamadan kurtuldu

Mersin'de Gazze’de devam eden siyonist vahşete ve bölgede tırmanan gerilime tepki

Gaziantep'te araçtan kavga için inen 3 şahsa 540 bin lira ceza

Kenya'da sel felaketi: 23 ölü

Şırnak'ta lapa lapa kar yağdı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD, sivillerin su kaynağını vurdu

Antalya’da Peygamber Sevdalıları’ndan İran’a yönelik saldırılara tepki

Ordu'da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da 78 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

Malatya'da imam hatip okullarından teravih buluşması

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu