• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,02
  • EURO

    51,63% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7061,32% 1,72
  • Ç. ALTIN

    11792,60% 0,00

Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar

Katma değerli üretimi, istihdama ve ihracata katkısıyla Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip hazır giyim endüstrisi, 5 yıl aranın ardından sektörel ihracatta yeniden zirveye oturdu. Temmuz’da 1,8 milyar dolar çıtasını aşarak kendi rekorunu kıran hazır giyim endüstrisi, Ağustos’ta 1 milyar 546 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, rakamları değerlendirerek, gelecek hedeflerini anlattı. Salgınla birlikte küresel pazarlarda oluşan yeni dengelerin Türk hazır giyim endüstrisinin elini güçlendirdiğini belirten Gültepe, “İhracatta üç aylık kan kaybının ardından haziran ayından itibaren çok hızlı bir toparlanma dönemine girdik' dedi.

AYLIK BAZDA İHRACAT REKORU

Gültepe, sektörün beklentilerinin karşılanması halinde hazır giyim ihracatını birkaç yıl içinde ikiye katlayıp İHKİB’in gelecek stratejisini oluşturan “Dört Dörtlük Plan”daki 33 milyar dolarlık hedefi yakalayabileceklerini kaydetti. Hazır giyim endüstrisinin Türkiye ekonomisi için öneminin salgın sürecinde bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Gültepe, “Mayıs ayında yüzde 38,3’e kadar gerileyen kapasite kullanımımız Ağustos’ta yüzde 68,9’a ulaştı. Depolarımızdaki stokların hızla çekilmesinin yanı sıra maske ve koruyucu giysiye yoğun talebin de katkısı ile haziran ayı ihracatımızda yüzde 25 artış kaydettik” dedi. Temmuz ihracatının yüzde 8,4 artışla 1 milyar 812 milyon dolara yükseldiği bilgisini veren Gültepe, aylık ihracatta ilk kez 1,8 milyar dolar çıtasının üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attıklarını belirtti.

5 YIL ARADAN SONRA TEKRAR ZİRVEYE OTURDUK

Sektör olarak ağustos ayında çok iyi bir performans gösterdiklerini vurgulayan Mustafa Gültepe, Türkiye ihracatında yüzde 5,7 oranında düşüşe rağmen kendilerinin yüzde 10,9’luk artış ile 1 milyar 546 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydederek, bu sonuçla 5 yıl aradan sonra ihracatta lider sektör olarak yeniden zirveye oturduklarını söyledi. Gültepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazır giyim sektörünün ilk 10 pazarı arasında yer alan ülkelerden İsrail’e ağustos ayında ihracat yüzde 39, Hollanda’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 30, İngiltere’ye yüzde 27, İspanya’ya yüzde 14, Fransa’ya yüzde 12, Almanya’ya ise yüzde 7 arttı.Avrupa ve ABD’den gelen siparişlerin önümüzdeki 4 ayın da iyi geçeceğine işaret ediyor.”

ABD HAZIR GİYİMDE TÜRKİYE’YE YÖNELDİ

Küresel markaların tedariklerini yakın coğrafyalardan karşılamayı tercih edeceklerini, ayrıca anlık talebe hızlı cevap verebilme kapasitesinin yeni dönemin en önemli dinamiklerinden birini oluşturacağını vurgulayan Gültepe, “Yeni dönemin parametreleri, ihracatımızın yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirdiğimiz Avrupa’da Türkiye’yi avantajlı konuma getiriyor” diye konuştu. Gültepe, Avrupa’nın yanı sıra yılda 100 milyar doların üzerinde hazır giyim ürünü ithal eden ABD’den de Türkiye’ye bir yönelim gözlemlediklerini dile getirirken, geçtiğimiz 8 ayda ABD’ye ihracatın yüzde 19,3 oranında arttığını belirtti.

Yenişafak

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bin yıllık geçmişe sahip Mardin’e özgü buhari kumaşı ilmek ilmek dokunuyor

Konya’da Ramazan pidesi fiyatı 25 TL oldu

Uzun süre ekrana bakmak miyop hastalığını artırıyor

Kudüs'ün sesi Henadi Halvani'ye seyahat yasağı

Siyer Yarışmasına katılan Gazze'li kardeşler: Gönlümüzün yarısı Gazze'de

Avrupa Yetim Eli, Gazze için yardım tırlarını yola çıkardı

Savunma teknolojilerinde GİBTÜ ve HAVELSAN ortaklığı

Lübnan'a işgal saldırıları: Biri çocuk 3 şehit

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Şahin: Oruç sigarayı bırakmayı kolaylaştırabilir

Epstein gölgesi, İngiliz siyasetini sarsmaya devam ediyor: McSweeney istifa etti

Yarım asırlık sigara bağımlılığını bıraktı

İzmir'de "Siyer Yarışması" yoğun katılımla gerçekleşti

Siyonist rejim Güney Lübnan'da İslami Cemaat yetkilisini kaçırdı

Pakistan, yılın ilk ayında 44 milyondan fazla çocuk felci aşısı gerçekleştirdi

Türkiye'nin nüfusu 86 milyon 92 bin kişi oldu

Yeşilyurt Belediyesinden eğitimcilere yönelik hizmet içi eğitim semineri

Ölümcül kazalar sonrası demiryollarında ülke çapında grev

İzmir’de şehitler gecesi programı düzenlendi

Japonya'da iktidar partisi mecliste 3'te 2 çoğunluk kazandı

Batı Şeria'da ev baskınları: 20'den fazla Filistinli esir alındı

Brent petrol 67,09 dolardan işlem görüyor

Gazze'de "kimlik tespit salonları" insanlık dramına tanıklık ediyor

Aşırı hava koşulları Avrupa ülkelerinde can kayıplarına ve ağır hasara yol açtı

Malatya'da komşuların tavuk kavgasında kan aktı: 1 ölü

TikTok’un algoritmik manipülasyonu mercek altında

Ticaret Bakanlığı: Ocak ayında 7,6 milyar TL’lik kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi

Epstein dosyası: Pedofili, istihbarat ve küresel elit ağı Norveç diplomasisini vurdu

Washington'a erken ziyaret: Netanyahu'nun İran hesapları

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Milletvekilleri Nasıroğlu ve Keleş’ten İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bin yıllık geçmişe sahip Mardin’e özgü buhari kumaşı ilmek ilmek dokunuyor

Konya’da Ramazan pidesi fiyatı 25 TL oldu

Uzun süre ekrana bakmak miyop hastalığını artırıyor

Kudüs'ün sesi Henadi Halvani'ye seyahat yasağı

Siyer Yarışmasına katılan Gazze'li kardeşler: Gönlümüzün yarısı Gazze'de

Avrupa Yetim Eli, Gazze için yardım tırlarını yola çıkardı

Savunma teknolojilerinde GİBTÜ ve HAVELSAN ortaklığı